25 жовт. 2018 16:15

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

314

0

10 бізнес-ідей, що реалізують на Вінниччині: салон краси для тварин, вирощування бамбуку і майстерня костюмів. Фото

10 бізнес-ідей, що реалізують на Вінниччині: салон краси для тварин, вирощування бамбуку і майстерня костюмів. Фото

 10 бізнес-ідей, що реалізують на Вінниччині: салон краси для тварин, вирощування бамбуку і майстерня костюмів. Фото


10 бізнес-ідей, що реалізують на Вінниччині: салон краси для тварин, вирощування бамбуку і майстерня костюмів. Фото

 На Вінниччині визначили 36 переможців обласного конкурсу стартапів. Подоляни отримали сертифікати на втілення власних задумів та чекають, коли на їх рахунки надійдуть кошти. Підприємцям-початківцям компенсують частину витрат на реалізацію ідей. Загальна сума підтримки з бюджету становить 1 мільйон 400 тисяч гривень.

«Вся Європа живе за рахунок розвитку малого бізнесу. Останні три роки для Вінниччини стали, без перебільшення, найкращими в плані економічного розвитку за всі роки незалежності. Ми активно працюємо над створенням в області нових робочих місць з гідними заробітними платами, залученням іноземних інвестицій. Промисловість – це та галузь, яка біля себе, через мультиплікатор, створює велику кількість додаткових робочих місць. Це і будівництво, і логістика, і сфера послуг», - зазначив голова Вінницької ОДА Валерій Коровій.

Чимало проектів стосувалися бджолярства і переробки лікарських рослин, сушіння овочів, фруктів.

Вінниця.info пропонує вам ТОП-10 ідей малого бізнесу – як заробити на селі та у великому місті.

Салон краси для чотирилапих

10 місяців тому Дмитро Вакула з Вінниці розпочав власну справу – відкрив грумінг-салон на проспекті Космонавтів. Повноцінна студія краси для чотирилапих. Домашні тварини стають справжніми членами сім’ї. Аби хвостатий був модником та мав гарний вигляд, господарі звертаються за «тюнінгом» до фахівців.

Дмитро готовий зробити вашому улюбленцю зачіску, стрижку, манікюр чи приміряти новий костюмчик. Хлопець зізнається, першим клієнтом став власний пес.

«Багато років стриг свою собаку, потім – собак сусідів. Так і закрутилося. Деякий час працював у грумінг-салоні на Поділлі, але згодом зрозумів, що потрібно розпочинати щось самому.

Трохи набрався кредитів, але, мушу визнати, такі послуги мають попит. Розплатившись з боргами, вирішив, що треба розширюватися. Тому подав проект на конкурс», - говорить вінничанин.

Зараз Дмитро працює у салоні сам. За його словами, щоб втримати клієнтів, потрібен ще один робітник. Адже в теплу пору року черга на процедури розписана на місяць вперед.

Кошти, які отримає з обласного бюджету, планує витратити на нове обладнання й інструменти.

10 бізнес-ідей, що реалізують на Вінниччині: салон краси для тварин, вирощування бамбуку і майстерня костюмів. Фото

Бджолярство як джерело доходу у селі

Дмитро Красиленко – студент Вінницького аграрного університету. Освіту здобуває на факультеті технологій виробництва і переробки продукції тваринництва. Стартап на пряму пов’язаний з професією хлопця.

Юнак родом з Бершадського району. Саме на батьківщині, у селі Бирлівка, реалізує свій проект «Товарна пасіка». 5 років тому батько Дмитра почав займатися бджільництвом. Хлопець завжди допомагав і захопився справою.

З часом пасіку розширили, знайшли постійних покупців меду, тепер – готові навчати ремеслу й інших.

«У селах – це джерело доходу, якого сьогодні дуже мало. Більшість людей виживають за рахунок того, що утримують корів, трошки обробляють городи. На селі з грошима складно…», - говорить Дмитро.

Час від часу хлопець приїжджає у сільські школи і розказує старшокласникам про власну справу. Для тих, хто зацікавився, проводить екскурсії. Дає вдягнути костюм бджоляра, показує рамки.

«Вирішив створити навчальний центр. Дуже хочу навчити тих, у кого горять очі. Правду кажучи, будучи навіть учнем школи, можна вільно утримувати 10 сімей, якщо мати бажання. І мати собі заробіток», - додає учасник конкурсу бізнес-проектів.

Сьогодні на пасіці Дмитра 100 вуликів. Зараз у них мешкає 50 сімей. Хлопець сподівається, що всі добре перезимують і на весну їх також стане сотня. Мед продає у селі та на навколишніх населених пунктах.

Для розвитку бджолярства юнак отримав 40 тисяч гривень.

10 бізнес-ідей, що реалізують на Вінниччині: салон краси для тварин, вирощування бамбуку і майстерня костюмів. Фото - фото 2

Курчата, індичата на весь район

Юлія Комарницька з Козинець готова забезпечити цілий район курчатами, індичатами і гусенятами. На території власного домогосподарства жінка облаштує міні-цех з інкубаторами. Каже, і сама зароблятиме, і селяни матимуть копійку з продажу яєць.

«У нас найближчий великий інкубатор є в Іллінцях. Я подумала, якщо хтось з людей хоче завезти яйця на інкубацію, то це дуже дорого і далеко. Я можу заробити гроші сама і допомогти це зробити людям. Є старенькі бабки в селі, які хочуть кудись завезти яйця, а по стану здоров’я вже не можуть. То я в них куплю. І це їм буде якась вигода», - пояснює переможниця.

Загальна вартість проекту - 101 тисяча гривень. Пані Юлія отримала грант в розмірі 30 тисяч гривень. Раніше їй вдалося виграти ще 50 тисяч гривень на конкурсі МХП.

«80 тисяч мені буде достатньо, щоб закупити інкубатори. Я вже знаю, які. Зв’язувалася із заводом по виробництві інкубаторів (Ужгород). Там гарантія на нагрівні елементи 10 років. Мене це влаштовує», - додає жінка.

Міні-цех працюватиме в окремому приміщенні, безперебійне енергопостачання забезпечуватиме генератор. 

Скасувати поліетиленові пакети

«Ми хочемо скасувати поліетиленові пакети», - говорить мешканка Жабелівки Вінницького району пані Василина.

Жінка планує відкрити міні-виробництво, де шитимуть еко-сумки. Для цього вже підшукала приміщення, яке орендуватимуть в селі, і розробила проект, що став одним з кращих на конкурсі стартапів.

«Куди не глянь, кругом це сміття. Пакети на дорозі, на деревах, коло дитсадка і школи. Так бути далі не може, потрібно змінювати свої звички і дбати про природу.

Тому плануємо шити еко-сумки. Приміщення вже маємо – будемо орендувати частину магазину, яка ніким не використовується. Спочатку працюватимемо вдвох, а якщо буде попит, то готові взяти в свою команду ще одну швачку», - пояснює Василина Швець.

На конкурсі жінці вдалося виграти 36 тисяч гривень. На ці гроші планують купити тканину і професійну швейну машинку. Над дизайном сумок ще працюють.

Пані Василина каже, що вела перемовини із супермаркетами і магазинами у селах. Там готові реалізувати її продукцію. Одна еко-сумка коштуватиме 20-30 гривень. Використовувати торбу можна безліч разів.

«Зелений тариф»

Інна Куриленко з Іллінецького району продаватиме державі електроенергію за «зеленим тарифом». Для цього на приватизованій земельній ділянці вже встановлює сонячну електростанцію.

Жінка зізнається, загальна вартість проекту чимала – 1 мільйон гривень. Однак окупиться така справа вже за чотири роки.

«Я давно хотіла розпочати свій бізнес. Рік тому зареєструвалася як приватний підприємець. Порахувала рентабельність, визначила всі можливі ризики – і сьогодні в мене вже триває процес встановлення.

Станція матиме потужність 30 кіловат, як дозволяється законодавством», - говорить пані Інна.

Жителька Вінниччини закупила 40 сонячних панелей. Вироблену електроенергію не використовуватимуть для власного домогосподарства – тільки на продаж. Конкурсантка виграла 70 тисяч гривень для власної справи.

Зазначимо, що сьогодні для приватних домогосподарств, які виробляють електрику з енергії сонячного випромінювання, «зелений тариф» становить 591,46 коп/кВт·год (без ПДВ).

10 бізнес-ідей, що реалізують на Вінниччині: салон краси для тварин, вирощування бамбуку і майстерня костюмів. Фото - фото 3

56 видів трав та ягід

Надія Дроботя з Оратівського району 8 років займається переробкою лікарських рослин і сухофруктів. Зізнається, свого часу довелося продати дорогу машину з автосалону, щоб купити велику сушарку.

«Починала з маленької сушарки, завантаженість якої складала 150 кілограм. Потім побачила, що справа популярна і тепер у мене дві значно більші – на тонну і на три тонни.

Сьогодні ми працюємо із 56 видами трав та ягід. Лікарські рослини збираємо на території сільської ради. Також сушимо каштани – маємо договір на поставку з фітофармацеєю», - говорить пані Надія.

Біля свого будинку жінка облаштувала міні-цех. Зараз там працюють рідні, однак на весну вона планує найняти двох робітників на постійній основі.

Конкурсантка виграла два гранти – від МХП та ОДА. На отримані кошти (загалом це 75 тисяч гривень) планує купити або обладнання, яке відділяє кісточку від ягоди, або потужну яблукорізку.

Каже, такий бізнес не приносить мільйони, але, попри це, він вигідний особливо в селах. Тому Надія готова поділитися досвідом з усіма, хто цікавиться.

10 бізнес-ідей, що реалізують на Вінниччині: салон краси для тварин, вирощування бамбуку і майстерня костюмів. Фото - фото 4

Екзотичні рослини

У Гайсинському районі вирощуватимуть бамбук. Любов Васильєва із Жерденівки планує висадити цілу плантацію екзотичних рослин. Щоб реалізувати свою ідею, жінка зуміла виграти три гранти. Каже, це буде свого роду експериментом, чи зможуть вони призвичаїтися до наших умов.

«В мене у спадок дісталося три земельні ділянки, загальною площею 80 соток. Частину я вже засадила цікавими рослинами. Ще на 70 соток хочу посадити бамбук, гінко білобу, ревінь тунгуський… Це навіть з наукової точки зору буде цікаво, чи ростимуть вони у нас», - говорить жителька Вінницької області.

За словами пані Любові, бамбук виростає за 3-4 роки. В цей час його потрібно інтенсивно поливати. Тому виграні на конкурсі гроші використає саме для облаштування зрошувальної системи і, звичайно, закупівлі саджанців.

Куди продаватиме рослини, жінка не говорить. Запевняє, має великі плани, однак не хоче розголошувати, щоб не наврочити.

Сотні костюмів

Сім’я із села Серебринці Могилів-Подільського району розпочинає власну справу – шитимуть карнавальні костюми. Пані Оксана – директорка місцевої школи. Розповідає, що при навчальному закладі діє творча майстерня «Оксамит». За кілька років вдалося пошити до двох сотень різних образів. Спершу використовували їх тільки для шкільних колективів, а згодом – почали здавати на прокат.

«Хоч і в селі живемо, та намагаємося підтримувати активний спосіб життя. Заробляємо самі на школу і творчу майстерню. Все вбрання танцювальних колективів – робота нашої майстерні. Багато новорічних костюмів. Всі свята у школі костюмовані, без проблем можемо одягнути дітей.

Я створюю дизайн костюмів і шию. Також допомагають вчитель трудового навчання і наші техпрацівники. Так було раніше, а тепер, коли ми офіційно зареєстрували як підприємці, напевно, щось зміниться. Нам вдалося виграти грант від МХП і від ОДА», - говорить Оксана Сірант.

На ці гроші планують купити вишивальну і швейні машини, тканину і фурнітуру. Творча майстерня «Оксамит» готова створювати образи для дорослих та дітей зі всього району.

Для підтримки стартапу з обласного бюджету виділили 40 тисяч гривень.

10 бізнес-ідей, що реалізують на Вінниччині: салон краси для тварин, вирощування бамбуку і майстерня костюмів. Фото - фото 5

Сховище для винограду

Завдяки грантовій підтримці і власним зусиллям Микола Кривонос із села Флорино Бершадського району почав займатися виноградництвом. Минулого року виграв конкурс проектів і закупив 380 саджанців. Тепер планує будувати сховище з холодильним обладнанням.

На присадибній ділянці є кущі, які вже приносять урожай.

«В минулому році висадив 50 сортів винограду, що задовольнить будь-якого клієнта. Хтось любить білий, хтось синій, інші – без кісточок або мускат.

Кожного року урожай ягід та фруктів стає більшим. Виникло питання, як його якісно зберігати. Оскільки сховища немає, то змушений продавати все ще з осені, а це значно дешевше, ніж весною. Саме тому вирішив, що потрібно будувати спеціальне приміщення.

Зводити його буду на власній присадибній ділянці. В середині стоятиме холодильне обладнання. Зберігатиму виноград, яблука і груші», - говорить чоловік.

Щоправда, для продовження своєї справи Микола просив 60 тисяч з обласного бюджету, а отримає 40. Каже, через це проект потрібно буде трохи переробити.

10 бізнес-ідей, що реалізують на Вінниччині: салон краси для тварин, вирощування бамбуку і майстерня костюмів. Фото - фото 6

Утеплювач з паперу

Руслан Тарадайко з Вінниці розпочав виробництво утеплювача, що не підтримує горіння та розповсюдження вогню і значно поліпшує захист будівлі під час виникнення пожежі, хоча складається з паперу. За словами підприємця, еко-вата давно популярна у країнах Заходу.

Головним інгредієнтом утеплювача є целюлоза. Саме тому цех з виробництва розташували на території великої друкарні по вулиці Чехова.

«Целюлоза дуже дорога і в Україні її ніхто не виробляє. Найбільше її міститься в газетному папері. У нашому випадку – це відпрацьовані газети або відходи газетного виробництва. Оскільки ми розташувалися біля великої друкарні, то проблем із сировиною, її заготівлею, доставкою немає. Це перспективний для нас напрямок.

При виготовленні ековати використовується газетний папір з поліграфії, додаються високоякісні антисептики, нелетучі антипірени, спрямовані на захист від впливу грибкових мікроорганізмів і попередженню розвитку бактерій. Вони не мають неприємного запаху й основною задачею є зниження рівня горючості. Борна кислота також має антисептичну дію, відома як безпечний засіб у боротьбі з гризунами, комахами», - пояснює журналісту Вінниця.info пан Руслан.

Втілювати проект в життя Тарадайко розпочав у березні цього року. Аби запустити виробництво на повну, потрібно близько 700 тисяч гривень. Частину коштів чоловік зумів отримати на обласному конкурсі стартапів, який організовувала Вінницька ОДА.

Завдяки реалізації проекту вдалося працевлаштувати чотири людини. В майбутньому, коли послуга матиме більшу популярність, число робітників збільшиться. Всі вони вивчили технологію і пройшли навчання.

10 бізнес-ідей, що реалізують на Вінниччині: салон краси для тварин, вирощування бамбуку і майстерня костюмів. Фото - фото 7

Раніше ми писали, що у Жмеринці розпочало роботу підприємство з вирощення креветок. Розташували його у приміщенні колишньої хутряної фабрики. Будівлю повністю відремонтували, встановили обладнання і запустили першу партію малька.

Будівля має три поверхи. Сьогодні на них встановлюють обладнання. Це великі резервуари, які заповнять водою. На першому ярусі вже запустили партію королівських креветок. Мальок зовсім крихітний, прозорий, тому побачити його нелегко.

Годують креветок спеціальним кормом. За п'ять місяців ракоподібні виростуть до 12 сантиметрів.

На повну потужність підприємство планує вийти через півроку. Власники говорять, що готові продавати королівські креветки всім, головне, аби був попит. Морський делікатес коштує дорого. Тому орієнтуватимуться як на українських ринок, так і на країни Європи.

Вероніка МалютаВінниця.info