20 берез. 2015 14:33

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Суспільство
0

60

0

20 березня – рекордсмен серед кількості Міжнародних свят

20 березня – рекордсмен серед кількості Міжнародних свят

 20 березня у світі відзначають вісім Міжнародних свят


20 березня – рекордсмен серед кількості Міжнародних свят

 20 березня – унікальна дата на календарі 2015 року. Сьогодні - Всесвітній день Землі, астрономічний початок весни та Міжнародний день щастя. А ще – момент найбільшого з 1999 року повного сонячного затемнення і Супермісяця, коли супутник нашої планети наближається до неї максимально близько.

20 березня - Міжнародний день франкофонії: свято всіх, що говорять по-французьки, а також усіх, хто вивчає і люблять французьку мову.

З 1985 року багато країн відзначають 20 березня Міжнародний день без м'яса.

День щастя

У 2012 році ООН проголосила 20 березня Міжнародним днем щастя з метою підтримати ідею про те, що прагнення до щастя є спільним почуттям для всіх людей нашої планети. Цікаво, що ініціатива установи Міжнародного дня щастя надійшла з невеликої гірської країни - Бутану. Вважається, що жителі Королівства Бутан є найщасливішими людьми в світі - чемпіонами по коефіцієнту валового національного щастя, яким вимірюється національний добробут громадян. До речі, саме поняття коефіцієнта валового національного щастя було введено і культивоване четвертим королем Бутану і стало одним з понять неофіційної державної філософії країни.

День весняного рівнодення

Ця дата астрономічного року відзначається щорічно в день перетину Сонцем небесного екватора. Саме тоді тривалість дня дорівнює ночі. Саме сьогодні о 16:57 за всесвітнім часом (18:57 за київським) починається астрономічна весна.

У різні роки дата весняного рівнодення може бути різна - 19 до 21 березня. У 2015-му день зрівнявся з ніччю і невдовзі почне швидко збільшуватись, припадає на 20 число.

Від сьогодні по-справжньому прокидається природа. Цьому несказанно раділи наші пращури, а дівчата водили хороводи й співали гаївки. Цьому радіємо і ми! До речі, за народними прикметами, сонячне весняне рівнодення обіцяє тепле літо.

День Землі

У всьому світі 20 березня відзначається День Землі. Вперше був встановлений в Нью-Йорку, у штаб-квартирі Організації Об’єднаних Націй у 1954 році. З ініціативи ООН у багатьох країнах світу почали приймати закони і державні акти, котрі безпосередньо стосуються вирішення екологічних проблем та охорони навколишнього середовища. 

Повне затемнення Сонця

Тінь Місяця промайне по нашій планеті з 09:09 до 10:21 за всесвітнім часом. Частково максимальну мить сонячного затемнення можна було «спіймати» на території України (відсоток затемнення у максимальній фазі - від 60% до 40%): у Львові – об 11:58 за київським часом (09:58 за всесвітнім), у Києві – о 12:08, у Рівному – о 12:04 ранку за місцевим часом. Завершилося сонячне затемнення, видиме на території України, о 13:27.

Супермісяць

Сьогодні, 20 березня, рівняни можуть спостерігати не тільки повне затемнення Сонця, а й одне з рідкісних астрономічних явищ, які відбуваються при збігові Нового Місяця (Молодика) с перигеєм — найближчої до Землі точки орбіти.

Це явище має назву Супермісяць. Моментів максимального зближення Місяця та Земл у 2015 році аж шість – 20 січня, 18 лютого, 20 березня, а потім 29 серпня, 28 вересня та 27 жовтня.

Фахівці з космології вважають, що з сонячним затемненням можуть бути пов’язані магнітні бурі, а Супермісяць діє на активні сейсмічні зони планети, і з ним пов’язані потужні землетруси 2011 та 2015 років біля узбережжя Японії.

Міжнародний день астрології

Також сьогодні Міжнародний день астрології, який відзначається щороку у день весняного рівнодення. І Новий астрологічний рік! Адже саме в день весняного рівнодення починається астрологічний рік. Перший знак зодіаку в астрологічному календарі – Овен. Саме в ці дні він набирає максимальної сили. 

ВИННИЦА.info за матерілами ООН в Україні