20 лют. 2018 11:24

Останнє оновлення  
24 січ. 2024 17:47
Суспільство
0

110

0

20 лютого чотири роки тому Вінниця та Київ: протести, поранення і Небесні воїни

20 лютого чотири роки тому Вінниця та Київ: протести, поранення і Небесні воїни

 20 лютого чотири роки тому Вінниця і Київ: протести, поранення і Небесні воїни 


20 лютого чотири роки тому Вінниця та Київ: протести, поранення і Небесні воїни


 20 лютого – День Героїв Небесної Сотні - день вшанування пам'яті людей, які віддали своє життя за свободу, гідність і незалежність. Кривавий лютий 2014-го змінив Україну. Події трьох днів розгортались з неймовірної швидкістю. В Києві до мирних протестувальників влада застосувала зброю, з’явились вбиті і поранені. Масові мітинги протестів проходили і у Вінниці, але без вбивств. У День Героїв Небесної Сотні пропонуємо пригадати три дні лютого 2014-го…

18 лютого

Під час сутичок з силовиками в Києві у вівторок від вогнепальних поранень загинули три людини. Медикам, які на той час розташувались в Будинку Профспілок, не вдалось врятувати життя людей. Тим часом у Вінниці, тоді ще на площі Театральній, збирається мітинг на який прибули двоє нардепів від «Батьківщини» і «Свободи». Там ставлять гіпсовий пам’ятник Т.Г. Шевченку, на майдані зявляється партійна символіка.

Ввечері цього ж дня звичайні вінничани та активісти вийшли з мітингом до Вінницької облдержадміністрації. Громадяни зі слізьми на очах закликали перехожих не бути байдужими до подій що стались сьогодні в Києві, під час яких травмовано десятки людей та троє загинули. Тим часом у Києві на Інститутській вбили ще одну людину. О 21 годині в Вінниці люди перекрили рух транспорту по Соборній в знак протесту через події в Києві. Вінничани ходили по пішохідному переходу, вигукуючи: «Вінниця – вставай!», «Слава героям Майдану». Потім колоною вінничани рушили в напрямку Вишеньки, аби залучити до мітингу побільше людей.

20 лютого чотири роки тому Вінниця та Київ: протести, поранення і Небесні воїни

19 лютого

В ЗМІ повідомляють, що на Майдані в Києві вбито 13 людей. Вранці у Вінниці тисячі вінничан вийшли на акцію протесту, громадський транспорт зупинився. Янукович цинічно оголошує День жалоби, одночасно є розпорядження, аби не пускати людей в Столицю на підтримку протестувальників. ДАІ-шники перекривають рух транспорту в напрямку Києва. Вінниця – в протестах, всі мости перекриті, вінничани пікетують під міліцією, в хід пішли димові шашки та петарди. Вінницька міська рада закликала Віктора Януковича, політиків і опозицію негайно зупинити кровопролиття, не застосовувати зброю і оголосити перемир'я, забезпечити права і свободи громадян України і внесення змін до Конституції з метою децентралізації влади. За відповідне звернення проголосувало всі 38 депутатів міськради, мером на той час був В. Гройсман.

Так починалась «Наша війна»…

20 лютого чотири роки тому Вінниця та Київ: протести, поранення і Небесні воїни - фото 2

20 лютого чотири роки тому Вінниця та Київ: протести, поранення і Небесні воїни - фото 3

20 лютого

У Вінниці при мерії створюють громадське формування «Цілодобова варта» аби забезпечити права громадян на мирний протест та не допустити провокацій. Тим часом у Києві знову силовики вступають в бій з мітингувальниками. В середмісті столиці лежать тіла 7-ми вбитих людей… У Вінниці тим часом перша стрілянина - біля СБУ. Саме туди втікав від людей екс-губернатор І. Мовчан. Тоді вогнепальне поранення в ногу отримав колишній військовий. У Києві станом на 20 лютого загинуло 60 людей. У Вінниці теж протести, але без жертв.

20 лютого чотири роки тому Вінниця та Київ: протести, поранення і Небесні воїни - фото 4 

Вінниця.info