2 жовт. 2017 17:33

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

92

0

29 жовтня на Вінниччині відбудуться вибори

29 жовтня на Вінниччині відбудуться вибори

29 жовтня на Вінниччині відбудуться вибори


29 жовтня на Вінниччині відбудуться вибори

29 жовтня вiдбудуться вибори у 9 об’єднаних територiальних громадах Вiнниччини.

Про це повiдомляє прес-служба Вiнницької ОДА.

Перший заступник голови облдержадміністрації 

Андрiй Гижко на засiданнi робочої групи у вступному словi зазначив: «Перспективний план, затверджений у 2015 роцi, є «живим» документом, до якого ми вже тричi вносили змiни, фактично визнаючи громади, якi пройшли процес добровiльного об’єднання: так було iз Калинiвською ОТГ та Студенянською (Пiщанського району). Тобто, по мiрi проведення кожних виборiв, вносились корективи у Перспективний план.

Вiдтак, на засiдання робочої групи винесено презентацiю громад, якi йдуть на вибори 29 жовтня поточного року i тi змiни, якi необхiдно буде внести, вiдповiдно до виборчих технологiй, до «Перспективного плану формування територiй громад Вiнницької областi», прийнятого рiшенням 38 сесiї обласної Ради 6-го скликання вiд 24.06.2015 року».

Андрiй Гижко також пiдкреслив. що на Вiнниччинi є ряд громад, якi вже сформувалися як об’єднанi: Iллiнецька, Вапнярська, Вороновицька та iншi. Вони вже мають статус об’єднаних громад, але деякi громади виявили бажання до них приєднатися:

«Сьогоднi законодавче поле дозволяє це зробити, якщо данi громади визнанi Перспективним планом та Кабiнетом мiнiстрiв України. Тому на сесiю обласної Ради, яка вiдбудеться в кiнцi вересня, окрiм тих громад, де будуть вибори, маємо вносити ще тi громади, якi будуть доприєднуватися».

Нагадаємо: на даний час в областi утворено 24 об’єднанi територiальнi громади, якi об’єднали 76 мiсцевих рад.

25 жовтня 2015 року вiдбулися першi вибори депутатiв та голiв у Калинiвськiй мiськiй та Студенянськiй сiльськiй об’єднаних територiальних громадах. У двох об’єднаних територiальних громадах (Iллiнецька та Вапнярська) першi вибори депутатiв та голiв об’єднаних територiальних громад вiдбулись 28 серпня 2016 року, у 17 ОТГ- 11 та 18 грудня 2016 року.

На виконання Закону України «Про добровiльне об’єднання територiальних громад» обласною державною адмiнiстрацiєю розроблено, а рiшенням 38 сесiї обласної ради 6 скликання вiд 24 червня 2015 року №894 схвалено проект Перспективного плану формування територiй громад Вiнницької областi, яким передбачено утворення в областi 108 об’єднаних територiальних громад.

По мiрi формування ОТГ в областi та змiн у Законодавствi, до Перспективного плану вже вносились корективи.

Однак через те, що Перспективним планом, затвердженим розпорядженням Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19 липня 2017 року №491-р «Про внесення змiн до деяких розпоряджень Кабiнету Мiнiстрiв України», не передбачено приєднання територiальних громад до вже створених ОТГ (добровiльного приєднання Шендерiвської ТГ Тиврiвського району до Вороновицької ОТГ Вiнницького району, Височанської ТГ Томашпiльського району до Вапнярської ОТГ Томашпiльського району, Тягунської ТГ та Парiївська ТГ Iллiнецького району до Iллiнецької ОТГ), необхiдно внести вiдповiднi змiни до проекту Перспективного плану формування територiй громад Вiнницької областi. Це дасть можливiсть провести приєднання згiдно п.1 статтi 8-1 Закону України «Про добровiльне об’єднання територiальних громад», обласнiй державнiй адмiнiстрацiї надати позитивнi висновки на проекти рiшень громад та звернутися до ЦВК про призначення виборiв депутатiв ОТГ.

Нагадаємо, найбiльше керiвних посад у дев'яти територiальних виборчих комiсiях у громадах Вiнницької областi, отримали представники «Блоку Петра Порошенка «Солiдарнiсть» та Всеукраїнського об’єднання «Батькiвщина».

Вiнниця.info