25 верес. 2018 14:19

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

79

0

30 хвилин, щоб перевірити роботу серця. Безкоштовно!

30 хвилин, щоб перевірити роботу серця. Безкоштовно!

 30 хвилин, щоб перевірити роботу серця. Безкоштовно!


30 хвилин, щоб перевірити роботу серця. Безкоштовно!

 665 тисяч вінничан перебувають на обліку через хвороби системи кровообігу. З-поміж них — майже 15 тисяч тих, у кого артеріальну гіпертензію та стенокардію діагностували вперше. Такими є останні дані медичної статистики у Вінницькій області. Лікарі ж переконані: цифри можуть змінитися, якщо люди після 18-ти років зважатимуть на елементарну профілактику.

Немає симптомів — немає ризику?

Сорокарічного жмеринчанина Андрія «швидка» забрала одразу з тренажерної зали. Він у спорті не новачок. Але цього дня, не порадившись із тренером, накинув собі пару додаткових млинців на штангу. Вправа закінчилася пекучим болем у грудях і констатацією інфаркту міокарда. Лікарям кардіологічної бригади чоловік зізнався, що скарг ніколи не мав. Як приватний підприємець не звітував щодо профоглядів, відкладаючи їх на потім. Вважав, що це тривала справа.

Насправді ж перевірити роботу серця можна безкоштовно і всього за 30 хвилин.

«Кожна доросла людина після 18 років раз у рік має проходити профілактичний огляд, — рекомендує Леся Распутіна, професорка кафедри пропедевтики внутрішньої медицини ВНМУ ім. М. Пирогова, докторка медичних наук. — Розпочинайте з відвідування сімейного лікаря, який проведе аускультацію (авт. — прослуховування) серця і виявить початкові прояви аритмії, яких сам пацієнт може не відчувати. Варто також записати ЕКГ, щоб у реальному часі побачити зміни».

У пацієнтів із цукровим діабетом або періодичним підвищенням рівня цукру внаслідок погрішностей у харчуванні захворювання серця і судин можуть тривати без характерних клінічних ознак, майже безсимптомно. Обстежуватися такі люди мусять частіше.

30 хвилин, щоб перевірити роботу серця. Безкоштовно!

Нетипові відчуття? Покваптеся!

Піднятися на п’ятий поверх для вінничанки Ольги раніше було в радість. Віднедавна на середині шляху почала зупинятись, аби впорядкувати дихання. Списувати дивні відчуття на сезонну нестачу вітамінів не стала — звернулася до лікаря.

«Симптоми, яких раніше не було, — привід негайно провести обстеження, — зауважує Леся Распутіна. — Йдеться про нетипові відчуття у ділянці серця, задишку, раптову пітливість, біль у грудях, котрий здебільшого виникає у відповідь на фізичні навантаження. Людина помічає, що вже не здатна виконувати звичний обсяг роботи і вимушена робити паузи. Характер болю — різний: тупий, ниючий, тиснучий, пекучий. Він може віддавати в руку чи шию. Визначити характер змін здатен лише лікар. Зволікати небезпечно. Фактор часу грає ключову роль при попередженні серцевої катастрофи».

Отож, профілактичний огляд у сімейного лікаря — це можливість вчасно помітити порушення в роботі серця. А задишка та біль у ділянці серця потребують медичного обстеження. Без жодного самолікування!

30 хвилин, щоб перевірити роботу серця. Безкоштовно! - фото 2

30 хвилин, щоб перевірити роботу серця. Безкоштовно! - фото 3

Життєві історії у статті реальні, але імена пацієнтів і пацієнток з етичних міркувань змінені.

Матеріал виготовлено і розміщено в межах реалізації субпроекту «Складова розвитку системи охорони здоров’я Вінницької області, направлена на покращення медичної допомоги хворим із серцево-судинною патологією».