16 берез. 2016 12:56

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Місто
0

970

0

30 років тому Південний Буг у Вінниці залишився без води. Фотофакт

30 років тому Південний Буг у Вінниці залишився без води. Фотофакт

 Як Південний Буг у Вінниці залишився без води


30 років тому Південний Буг у Вінниці залишився без води. Фотофакт

 Вінниця у розрізі часу. ВИННИЦА.info продовжує фотопроект, в якому порівнює минулий і сучасний вигляд подільської перлини. Сьогодні ми розповімо про резонансний випадок, що шокував, як жителів, так і гостей міста. 1 серпня 1984 року у Вінниці пропав Південний Буг.

Сталося це серед білого дня. За свідченнями очевидців, люди, що пливли на човнах, вмить опинилися на мілині. Дехто з мешканців ловив рибу просто голіруч. Пізніше з’ясували, що вода пропала через аварію на Сабарівській ГЕС. Обладнання, що стояло на гідроелектростанції, застаріло і один з восьми щитів не витримав тиску потоку.

1 серпня зупинилися практично всі місцеві заводи, бо фільтри їх технічного водозабору опинилися вище рівня води.

Пробоїну на ГЕС відновили до кінця дня. Шлюз закрили. Вже на ранок 2 серпня вода у Південний Буг повернулася.

30 років тому Південний Буг у Вінниці залишився без води. Фотофакт

30 років тому Південний Буг у Вінниці залишився без води. Фотофакт - фото 2

30 років тому Південний Буг у Вінниці залишився без води. Фотофакт - фото 3

30 років тому Південний Буг у Вінниці залишився без води. Фотофакт - фото 4

30 років тому Південний Буг у Вінниці залишився без води. Фотофакт - фото 5

30 років тому Південний Буг у Вінниці залишився без води. Фотофакт - фото 6

30 років тому Південний Буг у Вінниці залишився без води. Фотофакт - фото 7

30 років тому Південний Буг у Вінниці залишився без води. Фотофакт - фото 8

Нагадаємо, що раніше ми розповідали про унікальні архівні знімки Вінницької арки і шпиля, показали Вінницькі «Кумбари» та особняк купця Олександра КумбаріАрхів, а також ми розкрили історію центра міста – вулиці Соборної та причину закриття трамвайного депо на Першотравневій. Дослідили історію легендарної вінницької вежі. І про той час, коли через острів ходили трамваї. Про незвичайний готель у центрі міста, який зник через катакомби, зміни на вінницькому «Парижі». А також як за півтора століття Вінниця змінила 4 залізничних вокзали. В центрі Вінниці затаївся столітній «будинок-корабель». На землях жіночого монастиря звели будинок з вежею.Також ми розповіли про будинок в центрі Вінниці, де боролися з пияцтвомНайстаріший житловий будинок Вінниці розташованих у самісінькому центрі міста. Розкрили таємниці Вінницької психлікарні. Розповіли про бункер на схилах Південного Бугу, що перетворили на храм. Не менш цікавими були факти про «Шоколадний будинок» тахрам з майже 300-річною історією. Цікавим стало те, що колись вінницькі депутати засідали у Білій Залі. А у вінницькому храмі знімали фільм з Богданом Ступкою. З’ясували, як чверть тисячоліття змінила костел Марії Ангельської у центрі Вінниці. Мало хто знає, що у Вінниці з будинку Петлюри транслюють радіо.

ВИННИЦА.info