10 серп. 2017 12:04

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

287

0

7 чудес Вінниччини. Монастир, споруджений відомим поляком, і палац, в якому творив Чайковський

7 чудес Вінниччини. Монастир, споруджений відомим поляком, і палац, в якому творив Чайковський

 7 чудес Вінниччини. Монастир, споруджений відомим поляком, і палац, в якому творив Чайковський


7 чудес Вінниччини. Монастир, споруджений відомим поляком, і палац, в якому творив Чайковський

 Вінниччина має давню історію і чудову природу. На берегах Бугу зароджувалися древні поселення, виростали замки і оборонні споруди. На жаль, далеко не всі пам'ятки краю достатньо відомі в країні та світі. Тому у 2007 році в області було проведено спеціальний конкурс, під час якого визначено «Сім чудес Вінниччини».

Вiнниця.info розповість про легендарні шедеври перлини Поділля, - створені природою і людьми. Обов’язково завітайте туди під час відпустки.

Свято-Троїцький жіночий монастир

смт Браїлів

Будівлю монастиря почали зводити у 1767 році коштом польського магната Францішека Потоцького як монастир католицького ордену тринітаріїв. Завершили будівництво через 12 років.

Через польське повстання в 1832-му церкву переосвячують як православну, корпус келій пустує. В 1845-му сюди переселяються монашки з вінницької обителі.

При монастирі відкривається училище, згодом — недільна школа. В 1932-му монастир закривають, але за німців — він знову діє. Після війни тут навіть учиняють капітальний ремонт, але в 1961-му обитель знову закрито.

Приміщення передають під культурні потреби: в колишньому костелі – танцмайданчик, у вівтарі – тир. Монаший корпус використовує ПТУ. В 1989-му монастир повертають церкві.

Сьогодні окрасою храму є двоярусна дзвіниця, побудована у стилі бароко. За переказами, дзвони тут лунали по-особливому завдяки овальним отворам на перекриттях склепінь.

У монастирі є свої шановані реліквії: ікона Браїлівської Ченстоховської Божої Матері, ікона Браїлівської Почаївської Божої Матері, ікона Божої Матері Троєручиці, ковчежець з мощами святих.

За переказами місцевих жителів, монастир колись прикрашала статуя Ісуса Христа-Назарея в ріст людини, яку привіз з Туреччини один поляк-католик (За іншим відомостями, реліквію привезено з Мадрида). Це була скульптура Ісуса в багряній туніці із зав'язаними на грудях руками — символічна згадка про християнських невільників, котрих тринітарії викупали з неволі. В одному з тамтешніх міст подолянин став свідком того, як турки розпоряджалися награбованим в Європі майном. Серед вивезених ними цінностей була й статуя Христа. Бідному подолянину чудом вдалося викупити статую у турка і привезти до Браїлова. Нею пишалися як католики, так і православні. Статуя вважалася чудотворною. Згодом її перенесли до нового католицького костелу, звідки вона зникла у вирі подій після 1917 рроку. Теперішнє її місцезнаходження невідомо.

7 чудес Вінниччини. Монастир, споруджений відомим поляком, і палац, в якому творив Чайковський

7 чудес Вінниччини. Монастир, споруджений відомим поляком, і палац, в якому творив Чайковський - фото 2

Державний музей Чайковського і графині фон-Мекк

Державний музей П.Чайковського і графині розміщений у колишньому палаці фон-Мекків( нині пам’ятка архітектури XIXст.). Вперше, 17 червня 1878 року сюди прибув, на запрошення Надії фон-Мекк, геніальний російський композитор Петро Чайковський. Розкішний парк, стави з лебедями, дійсно надихають митця. В Браїлові написані перша оркестрова сюїта, опера «Орлеанська діва», п’єси для скрипки, сім романсів. В той же період написані «Євгеній Онєгін», «Лебедине озеро», «Коваль Вакула», «Черевички».

Цікаво, що томи переписки з фон-Мекк є наслідком парадоксального факту: композитор і його «муза» ніколи особисто не зустрічались. Браїлівське помістя було фактично надане Чайковському в безкоштовне користування. І той перед кожним сюди приїздом випитував дозволу в господині, а та у свою чергу робила приміщення вільним від себе та сторонніх осіб.

Експозиція музею розповідає про життя і творчість генія світової музики. В інтер’єрі – улюблені речі Надії Філаретовни, музичні інструменти, медалі та рідкісні видання з історії музики XIX ст. Особливу увагу відвідувачів привертає робочий кабінет - «кімната-ліхтарик», в якому свого часу працювали фон-Мекк і Чайковський.

7 чудес Вінниччини. Монастир, споруджений відомим поляком, і палац, в якому творив Чайковський - фото 3

7 чудес Вінниччини. Монастир, споруджений відомим поляком, і палац, в якому творив Чайковський - фото 4

7 чудес Вінниччини. Монастир, споруджений відомим поляком, і палац, в якому творив Чайковський - фото 5

Раніше ми розповідали про маленьке містечко Шаргород, яке поєднало культури католиків, православних і юдеїв. Державний історико-культурний заповідник «Буша», що захоплює кам’яними пейзажами і силою.

Скельний монастир на мальовничих схилах Дністра, у якому досі живуть монахи.

А також унікальне Немирівське городище (Скіфські вали), розташоване на лівому березі Південного Бугу.

Вiнниця.info