4 лют. 2015 14:41

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Суспільство
0

85

0

Абітурієнту на замітку: особливості та новації ЗНО-2015

Абітурієнту на замітку: особливості та новації ЗНО-2015

 Деталі особливості ЗНО у 2015 році


Абітурієнту на замітку: особливості та новації ЗНО-2015

 В 2015 році на Вінниччині очікується близько 9 тисяч випускників шкіл і 3 тисячі випускників минулих років. На тестування ЗНО вже зареєстровано 2 тисячі абітурієнтів.

Про це під час прес-конференції 4 лютого повідомив директор Вінницького регіонального центру оцінювання якості освіти Геннадій Кузьменко.

За його словами в 2015 році під час проведення зовнішнього незалежного оцінювання, буде ряд особливостей.

1. Повертається формат оцінювання 2008 року, коли ЗНО та ДПА була об’єднана. У 2015 році визначений один предмет, це українська мова (24 квітня). Діти отримають оцінку по 200 бальній шкалі і по 12 бальній шкалі результат який буде зарахований, як державна підсумкова атестація і піде до атестату. У випускників шкіл, іншої альтернативи немає. Якщо з поважних причин майбутній студент не може прийти на ЗНО то 9 червня відбуватиметься додаткова сесія складання тестування. До ДПА зарахують тільки оцінку з української мови, хоча тестування комплексне – українська мова і література.

Учні які не збираються вступати до ВНЗ, вони також будуть змушені здавати ЗНО. Єдина відмінність в завданнях які будуть зараховані в атестат, в тестовому зошиті будуть позначати біля номера. Але в цьому році цей процес не стосується технікумів, вечірніх шкіл, училищ, коледжів які також надають загальну середню освіту.

2. Пороговий бал. Минулі роки бар’єрний бал становив 124, в цьому ж році знизили ланку і становить 100 балів. Тобто, якщо учень набрав 100 балів, він подолав поріг, давши мінімальну кількість правильних відповідей і він має право подати документи до ВНЗ.

Суттєвою зміною є те що, якщо учень не склав тестування, він вилучається з бази учасників ЗНО і допускатися в подальшому вони не будуть. Це створено тому що, дія сертифікатів 1 рік. Сертифікати всіх попередніх років приймати не будуть. І сертифікат 2015 року, в 2016 дійсним не буде. Також жоден ВНЗ не прийме абітурієнта, якщо він не матиме сертифіката з української мови та літератури. Якщо такі предмети не здані, то надалі немає сенсу проходити тестування по інших предметах.

Після проведення ЗНО в кожному обласному центрі, де розташовані регіональні центрі буде по кожному предмету засідати відповідна фахова комісія, яка складатиметься з 10 чоловік. В Україні буде працювати 9 таких комісій.

3. Створення дворівневих тестів з української мови і літератури та математики. Сутність полягає в тому що створений базовий рівень і дворівневий. Під час реєстрації на сайті абітурієнти позначають який рівень бажають вибрати, але 6 квітня ще можна буде змінити рівень. Робота на першому етапі у двох рівнів буде однаковою. А вже по завершенню базової частини, одні учасники покинуть пункт тестування, а ті хто визначився здавати поглиблений рівень, після невеликої перерви вони отримають додаткові бланки. Учасники які вибиратимуть два рівня, отримають ь дві оцінки, за базовий і поглиблений рівень.

Для довідки

В минулому році 15% учнів не здали ЗНО, тому що не подолали барєр 124 бали.

Кожен навчальний заклад вибирає самостійно, який необхідний для вступу рівень і бал. Більшість ВНЗ Вінниччини позначили базовий рівень для абітурієнтів. Що дає більші шанси для майбутніх студентів.

Вартість пробного тестування, як і минулий рік становить 89 гривень.

В цьому році реєстрація скорочена, в минулих роках вона тривала на 10 днів більше. Цьогоріч зареєструватися зможуть до 20 лютого.

Абітурієнту на замітку: особливості та новації ЗНО-2015

Абітурієнту на замітку: особливості та новації ЗНО-2015 - фото 2

Абітурієнту на замітку: особливості та новації ЗНО-2015 - фото 3

ВИННИЦА.info