4 лют. 2011 17:43

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Суспільство
0

100

0

Архіви Вінницької області розширюють свою територію

Архіви Вінницької області розширюють свою територію

Мережа архівних закладів Вінниччини розширювалась у 2010 році й наступного продовжить реформувати приміщення під сховища.


Архіви Вінницької області розширюють свою територію

Мережа архівних закладів Вінниччини розширювалась у 2010 році й наступного продовжить реформувати приміщення під сховища.

Про це повідомлялось на прес-конференції директора Державного архіву Вінницької області Юрія Лагуна.

В 2010 році створено Тиврівський районний трудовий архів, з часом всі справи, які знаходяться в сільських радах Тиврівського району будуть передані до цієї установи.

Фінансуються архівні установи з різних бюджетів. Якщо обласний архів і архівні відділи райдержадміністрацій фінансуються з державного бюджету , то всі інші – місцевими, і відповідно всі проблеми з наповнення бюджетів впливають на фінансування архівних установ. У 2010 році було суттєве недофінансування по державному обласному бюджету - на відрядження недоотримали 3700 гривен, 27,5 тисяч гривен – на придбання матеріальних цінностей, 5700 – на послуги та ін. Суттєве недофінансування створило перешкоди для виконання своїх функцій архівами.

В той же час у 2010 році багато зроблено для покращення матеріальної бази обласного архіву, Зробили ремонт і реконструкцію дерев'яного стелажного обладнання, що дало можливість на 128 метрів збільшити кількість стелажів. «Таким чином ми отримали, хоч і маленький, але резерв для розширення місця зберігання справ» - резюмував начальник архіву. У 2010 році придбано 2 комп'ютери, 6 моніторів , цифровий фотоапарат, який є важливим для архівної установи, оскільки значна увага приділяється копіюванню справ та створенню бази електронних копій.

В корпусі обласного архіву здійснено ремонт охоронної сигналізації. Певні зміни відбулись і в архівних відділах райдержадміністрацій і міських рад. Найбільш важливішими можна відзначити те що архівний відділ вінницької міської ради отримав додаткове приміщення під архівосховище площею 102 метрів квадратних. Приміщення знаходиться в колишньому «електроламповому» заводі, видане воно в першу чергу для зберігання справ працівників заводу. Оскільки це підприємство пройшло процедуру банкрутства, постало питання про зберігання справ особового характеру.

На початку 2011 року Вінницький міський архів почав приймати заявки звернення громадян через «Прозорий офіс». Система «прозорого офісу» дасть можливість жителям міста отримати легкий доступ до архівних матеріалів. «Поки що це пілотний проект, робота тільки почалась але я думаю що досить швидко ми перейдемо на роботу прозорого офісу .і будемо використовувати такий досвід роботи і в інших архівних установах», - зазначив Юрій Легун.

Довідка

Мережа архівних закладів Вінниччини складається - з обласного державного архіву, 27 архівних відділів районних державних адміністрацій (в них переважно працює по 1 людині), 6 державних відділів міських рад. Крім того в області одна з найрозвинутіших мереж трудових архівів. До трудових архівів в першу чергу звертаються громадяни при оформленні пенсій .

ВИННИЦА.info


0
0