4 жовт. 2018 14:54

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

259

0

Асфальт замість болота: в селі на Вінниччині, яке втретє перейменують, зробили дорогу. Фото

Асфальт замість болота: в селі на Вінниччині, яке втретє перейменують, зробили дорогу. Фото

 Асфальт, замість болота: в селі на Вінниччині, яке втретє перейменують, зробили дорогу. Фото 


Асфальт замість болота: в селі на Вінниччині, яке втретє перейменують, зробили дорогу. Фото

 У Війтівцях Жданівської ОТГ, що на Вінниччині вперше за десятиліття відремонтували 11 кілометрів дороги місцевого значення, яка з’єднує село з трасою. Виділити майже 10 мільйонів гривень на асфальтування вдалось завдяки співпраці влади, місцевої громади та бізнесу.

«Це тристоронній проект, в якому бере участь влада, об’єднана громада і приватний бізнес, який є в ОТГ. Два роки тому Жданівка створила ОТГ, що дало можливість отримати фінансовий ресурс, який дає можливість співфінансувати проекти. На відновлення дорожнього покриття в Жданівській громаді з обласного бюджету виділено 4,3 млн. гривень, з бюджету об’єднаної громади - 1 млн. гривень і майже 5 млн. гривень виділив агрохолдинг «Астарта-Київ», що дало можливість реалізувати проект вартістю 9,8 млн. гривень.

Це нам дасть можливість залучати бізнес на територію, створити кращу логістику, і найголовніше – комфорт для людей», - говорить заступник голови Вінницької ОДА Олександр Крученюк.

 

Асфальт замість болота: в селі на Вінниччині, яке втретє перейменують, зробили дорогу. Фото

На території Жданівської ОТГ працює один з найбільших в Україні цукрових заводів, який входить до структури агропромхолднгу «Астарта-Київ». В агрофірмі та на заводі працює майже півтори тисячі людей, не лише з Війтівців, а й з Хмільника та сусідніх сіл. Бізнес долучається до фінансування соціальної інфраструктури.

«Основний наш фокус діяльності - допомога соціальним об’єктам: школи, садочки, будинки культури. Недавно розпочали роботу по відновленню дорожнього полотна. Це перший великий проект, який фінансується нашою компанією на цій території. Тут живе близько 3 тисяч пайовиків, тут живуть наші працівники.

Було відчуття незавершеності, бо вкладаємо гроші в ремонт шкіл і дитсадків, а діти йдуть дорогою в резинових чоботях… Тому відгукнулись на пропозицію влади взяти участь у співфінансуванні. Цього року агрофірма «Астрарта» спільно з цукровим заводом виділила 4,8 млн. гривень на ремонт дороги», - каже генеральний директор ТОВ «Хмільницьке» агропромхолдингу «Астарта-Київ» Вадим Скрипник.

Асфальт замість болота: в селі на Вінниччині, яке втретє перейменують, зробили дорогу. Фото - фото 2 

Реформа децентралізації дала поштовх розвитку інфраструктури невеликих населених пунктів в першу чергу завдяки збільшенню надходжень до місцевих бюджетів. Якщо в 2016 році бюджет Війтівців складав 3,7 млн. гривень, то в 2017 році бюджет ОТГ був 21,5 млн. гривень, а на початок жовтня вже більше 38 млн. гривень. Основним бюджетоутворюючим підприємством є ТОВ «Хмільницьке».

«Ця дорога у нас була вкрай занедбана, кошти на її ремонт виділялись дуже давно. Роботи почали наприкінці серпня, зараз вони завершуються. Основна частина відремонтована, повністю завершать десь за тиждень», - говорить голова Жданівської ОТГ Станіслава Ядвіжина.

Окрім доріг у Війтівцях цього року приступлять до будівництва нової амбулаторії. Адже зараз двоє сімейних лікарів приймають людей в старому приміщенні.

«Цього року ми увійшли до п’ятірки громад, в яких розпочнуть будувати амбулаторію сімейної медицини з житлом для лікарів. Амбулаторія обслуговує близько 3 тисяч населення. У Війтівцях є два сімейні лікарі, один з яких щодня на роботу їздить з Хмільника. Нову амбулаторію розмістимо біля школи. В нас вже виготовлена проектно-кошторисна документація», - розповідає Станіслава Зігмундівна.

Асфальт замість болота: в селі на Вінниччині, яке втретє перейменують, зробили дорогу. Фото - фото 3

Також в селі планують будувати новий дитсадок, адже зараз діти перебувають в приміщенні, яке побудовано більше як 130 років тому ще власником цукрового заводу.

Цікаво, що Війтівці, єдине село у Вінницькій області, яке втретє планують перейменувати. В 2016 році Жданівку перейменували у Війтівці. Місцеві так і не звикли до нової назви, тай для представників місцевої влади і для місцевого бізнесу назва не зручна. До Верховної Ради подали документи щоб повернути Жданівку. Адже село отримало назву в честь працівника колишнього заводу і не має відношення до прізвища відомого комуніста Жданова.

«В нас Жданівська ОТГ, а село називається Війтівці. Нова назва «не прижилась», люди називають село Жданівкою, а Війтівці – лише на мапі Googl», - каже голова ОТГ.

«А у нас взагалі колізія з документами іноді виникає, бо маємо підприємство та елеватор в с. Війтівці Волочиського району в Хмельницькій області і тут Війтівці Хмільницького району Вінницької області. Для Києва це плутатина», - додає радник генерального директора ТОВ «Хмільницьке» Євгеній Звєрков.

Асфальт замість болота: в селі на Вінниччині, яке втретє перейменують, зробили дорогу. Фото - фото 4 Ремонт дороги

Асфальт замість болота: в селі на Вінниччині, яке втретє перейменують, зробили дорогу. Фото - фото 5

Асфальт замість болота: в селі на Вінниччині, яке втретє перейменують, зробили дорогу. Фото - фото 6 

Асфальт замість болота: в селі на Вінниччині, яке втретє перейменують, зробили дорогу. Фото - фото 7

Асфальт замість болота: в селі на Вінниччині, яке втретє перейменують, зробили дорогу. Фото - фото 8

Асфальт замість болота: в селі на Вінниччині, яке втретє перейменують, зробили дорогу. Фото - фото 9 

Асфальт замість болота: в селі на Вінниччині, яке втретє перейменують, зробили дорогу. Фото - фото 10

 Старе приміщення амбулаторії 

 

Асфальт замість болота: в селі на Вінниччині, яке втретє перейменують, зробили дорогу. Фото - фото 11

Асфальт замість болота: в селі на Вінниччині, яке втретє перейменують, зробили дорогу. Фото - фото 12

Асфальт замість болота: в селі на Вінниччині, яке втретє перейменують, зробили дорогу. Фото - фото 13

Асфальт замість болота: в селі на Вінниччині, яке втретє перейменують, зробили дорогу. Фото - фото 14

Довідка.

Жданівська ОТГ створена в грудні 2016 року. До її складу входять села Війтівці, Дібрівка, Ольгине, Качанівка та Семки. В громаді 4400 мешканців, з них – 2200 живуть в с. Війтівці. Минулого року в ОТГ створили центр безпеки громадян.

Вiнниця.info