9 серп. 2022 13:58

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Суспільство
0

219

0

Більшість батьків в опитуваннях за дистанційне навчання - Ірина Борзова

Більшість батьків в опитуваннях за дистанційне навчання - Ірина Борзова

Народний депутат Ірина Борзова про навчання з 1 вересня


Більшість батьків в опитуваннях за дистанційне навчання - Ірина Борзова

Народний депутат України, голова підкомітету з питань державної молодіжної політики Ірина Борзова про навчання з 1 вересня.

«Переважна більшість батьків у відкритих опитуваннях виступають за дистанційне навчання. Вони бояться водити дітей до школи через загрозу російських ракетних обстрілів. Також в соцмережах люди пишуть, що у деяких школах з батьків збирають кошти на ремонти підвалів. Це неприпустимо, адже відповідно до Кодексу цивільного захисту, відповідальність за стан укриттів – на органах місцевого самоврядування.

Багато дітей і вчителів через війну виїхали за кордон, тому важливо зберегти їх право на працю та освіту в нашій країні. В Україні батьки можуть обрати будь-яку форму навчання для своїх дітей. Найголовніше - освітній процес повинен бути безпечним», - зазначає Ірина Борзова.

Більшість батьків в опитуваннях за дистанційне навчання - Ірина Борзова

Питанням щодо навчання в умовах війни нині переймаються всі - батьки, вчителі, керівники навчальних закладів та органів місцевого самоврядування.

«Як мама, я хвилююсь також. Всі мої троє дітей навчались і будуть навчатись в Україні.

Моя донька навчається в 11 класі. Син, якому 6 років, вперше має йти до школи, в перший клас.

Є багато запитань, на які я на сьогодні, як мама, не можу дати відповідь. Розумію, що все буде залежати від безпекової ситуації в Україні», - говорить Ірина Борзова.

Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет повідомив, що рішення про очне або онлайн навчання в новому навчальному році ухвалюватимуть засновники шкіл, тобто, органи місцевого самоврядування, мерії, залежно від безпекової ситуації.

«Сьогодні важливо у кожній громаді, у кожній школі, провести опитування серед батьків щодо форми навчання. Адже форму організації освітнього процесу з 1 вересня визначатимуть педагогічні ради кожної школи.

Поки що лише приблизно 10% шкіл України мають придатні укриття», - повідомила народний депутат.

Зараз у регіонах проводяться спеціальні перевірки, здійснюється моніторинг стану укриття у закладах освіти. Працюють спеціальні комісії, до складу яких входять голови військових адміністрацій, представники Державної служби надзвичайних ситуацій і представники місцевої влади. За результатами перевірки буде складено акт, чи відповідає укриття всім вимогам.

«На жаль, із соцмереж зрозуміло: у багатьох школах залучають батьків до ремонту підвалів, десь незаконно збирають на це гроші. Це неприпустимо. Відповідно до Кодексу цивільного захисту, відповідальні за стан укриттів органи місцевого самоврядування, тобто, міські, селищні, сільські ради, які власниками даних приміщень.

Незалежно від того, коли розпочнеться офлан навчання, укриття повинні приведені до ладу. Бо це також питання безпеки освітян, які щодня ходять на роботу. Над цим потрібно працювати вже сьогодні», - говорить Ірина Борзова.

Багато дітей та вчителів через війну виїхали за кордон.

«Ми повинні зберегти їх право на навчання та працю саме в Україні. І це можливо зробити за рахунок дистанційної форми навчання», - переконана народний депутат, голова Вінницької обласної організації політичної партії «Слуга Народу».

Важливо знати, що батьки можуть обрати будь-яку форму навчання для своєї дитини: дистанційну, індивідуальну чи екстернат.

«Сьогодні кожна мама, батько, бабуся, дідусь, ми всі хвилюємось за наших дітей. Хвилюємось в першу чергу за життя і здоров’я дітей. Тому найголовніше - освітній процес повинен бути безпечним для дітей», - наголошує Ірина Борзова.