13 верес. 2018 14:23

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Економіка
0

145

0

Більше 600 мільйонів доларів інвестицій: Коровій розповів про нові заводи, які будуватимуть на Вінниччині

Більше 600 мільйонів доларів інвестицій: Коровій розповів про нові заводи, які будуватимуть на Вінниччині

 Більше 600 мільйонів доларів інвестицій: Коровій розповів про нові заводи, які будуватимуть на Вінниччині 


Більше 600 мільйонів доларів інвестицій: Коровій розповів про нові заводи, які будуватимуть на Вінниччині

 У Вінницькій області наступного року реалізовуватимуть два інвестиційних проекти з переробки кукурудзи, сумарною вартістю більше 614 млн доларів. Одне з виробництв буде розміщено в м. Гнівань на земельній ділянці площею 50 га, інше - в с. Демківка Тростянецького району, площа земельної ділянки – майже 3 га.

Про це Вiнниця.info повідомив голова Вінницької обласної державної адміністрації Валерій Коровій.

«ПАТ Миронівський хлібопродукт» прийняв рішення про будівництво в Гнівані заводу з поглибленої переробки кукурудзи. Це найсучасніша технологія, яка дозволяє розчіпляти кукурудзу на білки, амінокислоти, сахарозу… Такі заводи можна перерахувати «на пальцях». Є декілька в Китаї, Європі, в США. Це унікальне екологічно безпечне виробництво вартістю 600 млн. доларів, яке розмістять на земельній ділянці площею 50 га.

Стоїть задача протягом 2018 року вирішити всі питання по земельних ділянках, щоб на початку 2019 року розпочати активну фазу будівництва. Цей проект буде визначати подальший поступ не тільки Гнівані, а й всієї прилеглої території – Жмеринський, Тиврівський, Вінницький райони на найближчих 20 років. Переробка кукурудзи 600 тисяч тон в рік вимагатиме добре налагоджену логістику, надання послуг, залучення малого й середнього бізнесу, використання залізниці. Як правило, таке виробництво створює навколо себе 5 тисяч нових робочих місць та більше. Підприємство планують збудувати протягом 1,5 років.

Для нас важливо, що поряд є аграрний університет. Це може бути корисно з точки зору розвитку науки», - говорить В. Коровій.

За словами Валерія Вікторовича продукцію підприємства можна буде використовувати для виробництва корму тваринам, також в харчовій промисловості та фармацевтиці.

Голова облдержадміністрації також повідомив, що результаті перемовин з представниками компанії Дакса Бунге Україна, дійшли домовленості про розміщення на території Вінницької області заводу з переробки кукурудзи на крупу та борошно. Потужність переробки - 300 тон кукурудзи на день (100 тис тон на рік).

«BUNGE диверсифікує свої напрямки і вони залучають найбільшого виробника продукції. Буде побудовано завод з переробки 100 тис. тон кукурудзи на рік. Це окремі види кукурудзи. Тому, аби мати якісну сировину, підприємство стимулюватиме виробництво фермерів, будуть поставляти насіння і так далі… Це буде своєрідний кластер, який посилить конкуретність використання земельних ресурсів.

Виробництво розмістять в с. Демківка, на межі Тростянецького й Тульчинського районів на ділянці площею 2,9 га, яка у є власності підприємства.

Коли ми говорили з управляючим директором компанії Бунге Україна, Дмитрієм Горшуновим, він сказав: Ми довго дивились де розмістити виробництво, але більш ідеального місця, ніж у Вінницькій області ми не знайшли, як з точки зору розміщення майданчика, так і відношення влади до підтримки інвестиційних проектів в Україні», - говорить Валерій Вікторович.

Інвестиції складуть 14 млн доларів. Основне обладнання буде від Італійського виробника. Нове підприємство планують збудувати за 14 місяців і ввести в експлуатацію в четвертому кварталі 2019 року. 80% продукції планують експортувати.

 

Більше 600 мільйонів доларів інвестицій: Коровій розповів про нові заводи, які будуватимуть на Вінниччині

Також голова Вінницької ОДА зазначив, що в Тростянецькому районі Миронівський хлібопродукт (МХП) реалізує другий етап інвестиційного проекту, який розпочали з будівництва біогазового комплексу потужністю 20 МВт.

«Другий етап МХП дасть можливість створити додаткове виробництво. До кінця наступного року буде вироблятись 560 тис. тон м’яса птиці, 80% якого буде йти на експорт. Відповідно, валютна виручка буде надходити в Україні, зміцнюючи курс гривні.

МХП створив потужну конкуренцію по праву оренди земельного паю. Наприклад, якщо 7,2% - середня орендна плата за земельний пай від орендаторів, то Тульчинський район це 9,4%, Тростянецький – 9%, Гайсинський район – 8,5%. Це чітко окреслює – там де високий рівень конкуренції, там і працюють», - відмітив В. Коровій.

Довідка.

Акціонерами компанії Дакса Бунге Україна є групи компаній Дакса (Dacsa Maicerias Espanolas, S. A.) – провідний Європейський переробник кукурудзи та рису, який переробляє близько 800 тис. тон продукції на 6 заводах (центральний офіс в Валенсії (Іспанія) та Бунге (Bunge, Itd.) – один із провідних переробників та експортерів сільськогосподарської продукції в світі. В Україні – один із найбільших експортерів соняшникової олії та зернових.

Ескізний проект заводу Дакса Бунге Україна

Більше 600 мільйонів доларів інвестицій: Коровій розповів про нові заводи, які будуватимуть на Вінниччині - фото 2

Більше 600 мільйонів доларів інвестицій: Коровій розповів про нові заводи, які будуватимуть на Вінниччині - фото 3

Як повідомляла Вiнниця.info, наступного року інвестори мають намір побудувати в Могилів-Подільському районі завод з переробки волоського горіху. Зараз розробляють проект.

7 вересня цього року компанія UBC Group відкрила у Вінниці завод з виробництва холодильного обладнання Green Cool.

Вiнниця.info