9 лют. 2015 11:14

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Суспільство
0

62

0

Будні вінницьких медиків на передовій

Будні вінницьких медиків на передовій

 На Луганщині мобільні військові госпіталі, в яких надають допомогу бійцям вінницькі медики


Будні вінницьких медиків на передовій

 В м. Сватово на Луганщині працює військовий мобільний госпіталь №59 (Вінниця).

Про це повідомляє прес-центр АТО.

Зараз госпіталь добре укомплектований фахівцями та забезпечений медпрепатами та обладнанням. Свого часу він став головним при евакуації наших бійців під Іловайськом. Військові медики- вінниччани працювали на межі можливостей.

Спочатку військові медики жили в полі, однак зараз облаштулись не погано. Мали французькі палатки для півночі Африки. Вони гарно ізолюють від дощів, теплі. Є переходи з однієї палатки в іншу: з приймального відділення до терапії, з відділення анастазіології, реанімації та інтенсивної терапії - до операційної. Важливо, що є дизельні буржуйки. Тобто знято проблему з дровами.

До речі, єдине містечко Донбасу, куди не пустили сепаратистів, було саме Сватово. Громада розставила блокпости розставили по периметру і врятувала містечко від пограбунків. Тут була, є і буде українська влада.

Госпіталь підтримує плідні контакти з чисельними волонтерами. Окрім того налагоджено співпрацю з 80-ю бригадою, "Айдаром", який наполовину складається з вінницьких хлопців і дівчат.

- Ми їх лікуємо. Тому добре знаємо, - розповідає заступник начальника 59-го мобільного госпіталя по виховній роботі Володимир Попельнюк. - Серед них чимало 18-19 літніх дівчат. Відважні, не поступаються хлопцям. Якби не звитяга Айдару, ситуація на фронті була іншою.

У лікарні в Щасті теж працює медична бригада 95-го госпіталю. Тут ні тепла, ні світла, ні води. Населений пункт постійно обстрілюється. Отож служби госпіталю все підвозиться і забезепечую самостійно. Дуже допомагає реанімобіль, який подарували заробітчани з Італії. Ним врятовано багато людських життяв. Коли погода "шкереберть" вертольоти не літають, отож «у бій йдуть» авто з червоними хрестами. І тут реанімобіль очевидні. Він дуже м’ягкий та з високою прохідністю. Отож вивозили поранених і по ожеледі, і по болоту. Є й Газики (в зоні АТО їх називають "Таблетками"), однак замало. У напружені періодиодночасно має працювати мінімум 5-6 машин.

У 95-му госпіталі роблять дуже складні операції. Зокрема, гордість госпіталю його начальник - полковник медслужби Андрій В’ячеславович Верба, який працював в зоні АТО понад два місяці - провів у полі надскладну операцію в області черева. Чимало хірургів не наважуються на таке в стаціонарних умовах... Завдяки його таланту людське життя було врятоване!

Загалом за колективом госпіталю - сотні вилікуваних та поставлених на ноги хворих та поранених.
Як зазначають військові медики, нині кандидатура Верби на посаду розглядається на посадудиректора Департаменту охорони здоров'я МО України.

«Якщо це відбудеться, у військовій медицині відбудеться якісний скачок розвитку служби в умовах АТО. Адже Верба досконало вивчив всю проблематику. Знає, що, як і коли треба», - зазначають однополчан-медики.

ВИННИЦА.info