29 жовт. 2014 09:23

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Економіка
0

70

0

Через морози в садах Вінничини залишилось 15 тисяч тонн яблук

Через морози в садах Вінничини залишилось 15 тисяч тонн яблук

 Збитки підрахують після потепління


Через морози в садах Вінничини залишилось 15 тисяч тонн яблук

Близько 15 тис тонн яблук на Вінниччині так і лишаються незібраними. Причина — несподівані жовтневі морози, які завадили садівникам завершити збір цьогорічного врожаю.

За оцінками аграріїв непогода прийшла на два тижні, ніж очікувалося. А додатковим фактором, що не дав аграріям впоратися з врожаями до похолодання стала політична ситуація у країні, зокрема ембарго з боку Росії.

«Традиційно морозили приходили на середину листопада. Тож у нас теоретично у запасі лишалося ще два тижні. Крім того на темпи збору врожаю яблука цього року вплинула і політична ситуація у країні. Відмова Росії від українського яблука спричинила затримку у товарообігу. Аграрії вчасно не отримували порожню тару та не мали оборотних коштів, поки ситуацію більш-менш далося покращити, і садівники почали нарощувати темпи збору у садах прийшли морози. І саме двох тижнів на які ми розраховували і не вистачило для завершення сезону збору врожаю, — пояснюють експерти. — Нині ж близько 15 тисяч тонн урожаю залишається у садах. Після потепління можна буде оцінити ступінь його пошкодження. Звичайно, якщо вдасться створити умови, що виправдають витрати на збирання, то це позначиться на прибутку, а як ні — то на підсумках урожайності та валовому зборі даного фрукту по Україні».

Нині садівники ведуть переговори із переробними підприємствами, аби здати пошкоджені морозами плоди на переробку. Проте, за словами фермерів, якщо  ціна буде нижчою від 90 копійок, то урожай не вигідно буде збирати.

«На сьогодні ми ведемо перемовини із переробними підприємствами, щодо визначення ціни на яблуко для переробки, — кажуть у асоціації «ВінСадПром». — Звичайно якщо запропонують ціну 90 коп — 1 грн, то ще буде сенс зібрати ті яблука що лишились. Проте нині пропонована ціна менша 70 копійок не є прийнятною».

До речі, переробні заводи Молдови заявили про свою готовність брати яблуко, якість якого було знижено через заморозки.  Як зауважили молдавські садівники, в деяких випадках морози що теж прокотилися окремими регіонами Молдови знизили якість яблука настільки, що про його реалізацію на свіжому ринку і мови бути не може, і єдиним каналом збуту такої продукції можуть стати переробні підприємства. Тамтешні представники переробних заводів висловили свою готовність приймати цю продукцію.

 Agravery.com.


0
0