11 січ. 2017 16:15

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Влада
0

97

0

Через скептицизм поляків, Коровій запропонував їм «екскурсію» на Вінниччині. Програму візиту змінили

Через скептицизм поляків, Коровій запропонував їм «екскурсію» на Вінниччині. Програму візиту змінили

 Вирішили розвіяти скептичне ставлення до України, показавши реальне життя


Через скептицизм поляків, Коровій запропонував їм «екскурсію» на Вінниччині. Програму візиту змінили

 11 січня до Вінниці прибула делегація Лодзинського воєводства Республіки Польща. Представники обласної та міської влади в переговорах намагались знайти спільні інтереси для впровадження проектів, які можна реалізувати на Вінниччині, зокрема і через Агенцію Регіонального розвитку. Мова йде і про підтримку бізнесу та реалізацію стартапів за допомогою проектів ЄС, адже Польща має досвід в даному напрямку.

Директор регіонального офісу Лодзинського воєводства в Брюсселі Марчін Подгурські у до України приїхав вперше, хоча запрошення отримував і раніше. Він їх відхиляв. Марчін Подгурські у своїх промовах був досить скептично налаштований щодо України, проте після перемовин і пропозиції голови ОДА Валерія Коровія внести корективи до програми візиту, щоб показати польським гостям реальні підприємства з іноземними інвестиціями та роботу міста і комунальних підприємств, тональність іноземного посадовця дещо змінилась.

Почали зустріч офіційну зустріч традиційно – з ознайомлення з економікою регіону.

Голова Вінницької облради Анатолій Олійник зазначив що для області є важливим досвід Польщі.

«Ми маємо гарні партнерські стосунки з Лодзінським воєводством. Нам важливий ваш досвід. Наша співпраця має досить взаємовигідний характер, а ваш досвід співпраці з ЄС нам на шляху до асоціації до Євросоюзу є корисним», - сказав Олійник.

Потім голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій ввів екскурс в економіку області, зазначивши основні проблеми, що стосуються малого бізнесу та досягнення в галузі інвестиційних проектів.

«Вінницька область має свою специфіку, оскільки 65% доданої вартості продукується в харчовій промисловості і галузі АПК. Після фінансової кризи 2008 року в світі розвивались лише ринки продовольства. На сьогодні аграрний бізнес фактично є локомотивом економічного зростання. Якраз нам в області вдалось використати цей момент і створити умови для залучення потужних інвестицій в галузі переробки. Наприклад в нас реалізовано проект по виробництву м’яса птиці, в який про інвестовано 700 млн. доларів, це найбільше виробництво в Європі. В нас є олійно-жировий комбінат, який після модернізації переробляє 3 тис. тон соняшника на добу. Це 2% світової переробки соняшника. Ми зараз бачимо, що обмеження доступу нашої продукції на ринки Російської Федерації пішли на користь нашим виробникам, але разом з тим ми працюємо над версифікацією бізнесу. Для нас важливо залучати інвестиції в інші сфери промислової індустрії. Зараз йде модернізація виробництва на одному з найбільших польських підприємств – компанії «Барлінек-Інвест». Реалізовується проект при якому буде створено додатково 300 робочих місць і про інвестовано 30 млн. євро. У Вінниці розвивається індустріальний парк, пішли перші інвестиції. Минулого року ми почали реалізовувати проект компанії UBC group, яка виробляє холодильне обладнання. Девальвація підвищила конкурентну спроможність на ринку праці. Ми бачимо зацікавленість міжнародних компаній, які спеціалізуються на виробництві обладнання для автомобільної промисловості. Я далекий від того щоб казати що в нас стоїть черга інвесторів, але процес пішов.

На Вінниччині біля 180 тисяч людей зайняті в сфері середнього малого бізнесу. Представники малого бізнесу найбільш боляче відчувають відсутність доступу до кредитного ресурсу. Але ми бачимо зараз покращення ситуації.

Ми зацікавлені в формуванні нових фінансових інструментів, які давали б нам можливість доступу, в тому числі до структурних органів ЄС», - сказав В. Коровій.

Через скептицизм поляків, Коровій запропонував їм «екскурсію» на Вінниччині. Програму візиту змінили

Заступник міського голови Владислав Скальський відмітив, що мічсу Вінниці цікавий досвід Польщі у впровадженні стартапів.

«Ми зацікавлені використовувати польський та європейський досвід для розвитку малого і середнього бізнесу, для того щоб диверсифікувати ризики. Зацікавлені в практиках, які досить поширені в Польщі – технологічних, наукових парків, для того щоб зменшити дистанцію між мерією та реальним продуктом, для того щоб реалізовувати стартапи та впроваджувати бізнес ідеї», - говорить Скальський.

Директор регіонального офісу Лодзинського воєводства в Брюсселі Марчін Подгурські сказав, що вражений «цифрами», проте важливо розуміти чи задоволені люди.

«Я вражений паспортом вашого регіону, але не впевнений що це відповідає дійсності.

Думаю що можемо реалізовувати з вами спільні проекти, але повинні розуміти, що один з десяти проектів виграє. Це є європейська реальність, бо є велика конкуренція.

Потрібно будувати кластери у вигляді спіралі, в якій ключові ролі відіграють адміністрація, підприємці та студентство. Але часу потрібно набагато довше, ніж пів року. Бізнес має гроші, а не адміністрація, бізнес платить податки, бізнес створює робочі місця. Це те з чого ви повинні почати. Це саме те чого ми не розуміли, коли йшли до Європейського союзу. Так як ми є регіонами –партнерами, ви маєте повну законодавчу силу, щоб з нами співпрацювати та мати користь від цього. Але немає якогось одного магічного рецепту щоб це зробити», - сказав Марчін Подгурські.

Через скептицизм поляків, Коровій запропонував їм «екскурсію» на Вінниччині. Програму візиту змінили - фото 2

Після промов представників Польщі, Валерій Коровій зазначив, що українці позбулись ілюзій, що їх чекають в ЄС, а працюють в напрямку розбудови економіки.

«Знаєте, яка найбільша цінність останніх трьох років для України? Ми перестали жити в полоні ілюзій, що до нас хтось прийде і буде нашу країну захищати, що хтось прийде нашу країну розвивати і буде думати про краще майбутнє наших дітей. Революція Гідності, починалась з великого прагнення – інтеграція України до ЄС. Ви повинні розуміти, що в багатьох українців розвіялись ілюзії відносно того, що нас там хтось чекає. Але ми побудували нову сучасну, найбільш ефективну армію в Європі і захищаємо Україну. Наш український бізнес піднявся і може не менш ефективно працювати на будь яких ринках, в тому числі ринках ЄС. Нажаль ми зіштовхнулись з поняттям європейської бюрократії, яка посилала сигнали Путіну, коли той забирав Крим і проводив агресію на Сході України. А сьогодні він знову розхитує ситуацію в ЄС. Якщо подивитись на нашу область, в економічному плані маємо результат, якого не було навіть два роки тому. В умовах війни, коли ми вимушені витрачати більше 5% свого ВВП на оборону, ми стабілізували макроекономічну ситуацію, відновили будівництво доріг, будуємо дитячі садочки. В нас немає великих ілюзій, ми зацікавлені в конкретних дискусіях і конкретних рішеннях. Нажаль, часто спілкуючись з нашими європейськими партнерами, вони дивляться на нас як вчитель на учня. Ми хочемо мати паритетні стосунки. Ми дуже цінуємо наші стосунки з Польщею, це країна, яка нас підтримала», - сказав голова ОДА.

Директор регіонального офісу Лодзинського воєводства в Брюсселі Марчін Подгурські після цього сказав що має конкретні питання на які він хотів би отримати відповідь, і тоді розпочати співпрацю. Зокрема цікавило відкриття бізнесу, впровадження нових стандартів підприємництва, циркулююча економіка, відкриті новації, енергоощадлива економіка, «розумне місто», впровадження ІТ-технологій… Представники влади області вирішили внести зміни до програми візиту поляків і показати їм все в реальному житті, адже багато з перелічених питань працюють на Вінниччині.

Через скептицизм поляків, Коровій запропонував їм «екскурсію» на Вінниччині. Програму візиту змінили - фото 3

Через скептицизм поляків, Коровій запропонував їм «екскурсію» на Вінниччині. Програму візиту змінили - фото 4

Через скептицизм поляків, Коровій запропонував їм «екскурсію» на Вінниччині. Програму візиту змінили - фото 5

Через скептицизм поляків, Коровій запропонував їм «екскурсію» на Вінниччині. Програму візиту змінили - фото 6

Через скептицизм поляків, Коровій запропонував їм «екскурсію» на Вінниччині. Програму візиту змінили - фото 7

Через скептицизм поляків, Коровій запропонував їм «екскурсію» на Вінниччині. Програму візиту змінили - фото 8

Через скептицизм поляків, Коровій запропонував їм «екскурсію» на Вінниччині. Програму візиту змінили - фото 9

Через скептицизм поляків, Коровій запропонував їм «екскурсію» на Вінниччині. Програму візиту змінили - фото 10

Через скептицизм поляків, Коровій запропонував їм «екскурсію» на Вінниччині. Програму візиту змінили - фото 11

Вінниця.info