21 жовт. 2014 18:00

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Політика
0

36

0

Черненко у Вінниці: Головними проблемами виборів є підкуп виборців й торгівля місцями у списках

Черненко у Вінниці: Головними проблемами виборів є підкуп виборців й торгівля місцями у списках

 Навідміну від попередніх виборів, застосування адмінресурсу стало менш поширеним явищем, а виборці самі повинні бути чесними і не продавати свої голоси 


Черненко у Вінниці: Головними проблемами виборів є підкуп виборців й торгівля місцями у списках

Колишній голова Комітету Виборців України Олександр Черненко головними проблемами виборів назвав підкуп виборців з боку окремих кандидатів й торгівлю місцями у списках.

Про це Черненко сказав під час прес-конференції у Вінниці.

Він розповів, що якщо в 2012 році на першому місці серед порушень та зловживань був адмінресурс, то зараз таке явище, як адмінресурс є локальним.

«В 2012 році кампанія була централізована - від президента, губернатора, районних адміністрацій, мерів, міліції, прокуратури, бандитів – все це було одному штабі – все працювало на одну партію й на одного кандидата на кожному з округів. Сьогодні, якщо ми говоримо про адмінресурс, то він має більш локальний характер, але жорсткого адмінресурсу, який би заганяв людей на мітинги, під загрозою звільнення, тиснули на членів комісій, щоб вони фальшували – такого немає», - сказав Черненко.

Проблемою цьогорічних виборів Черненко називає «підкуп виборців» окремими кандидатами й сьогодні, правоохоронні органи та органи прокуратури не роблять те, що вони мали б робити згідно законодавства в першу чергу по забезпеченню чесних і прозорих виборів. «Сьогодні міністерство внутрішніх справ відкрило більше 100 кримінальних справ по факту підкупу. Добре, що змінили законодавство, зробили його більш чітким, конкретним, посилили відповідальність за підкуп – так, справи відкриваються, але ми не бачимо прогресу, крім звітувань, що справи відкриті – ще ніхто не затриманий, тобто, схеми підкупу не зупинені і підкуп став ключовою, якщо не головною проблемою цих виборів», - сказав Черненко.

Він зазначив, «якщо немає надії на міліцію, то необхідно надіятись на виборців, які мають розуміти, зважаючи на події, які відбулись в Україні, що «продаючи» свій голос, ми продаємо майбутнє наших дітей».

Ще однією проблемою Черненко називає й продаж місць у списках. «Якщо підкуп виборця й можна спіймати за руку, то купівля місць у списку – це дві людини, які пов᾿язані круговою порукою й зазвичай це ніде не задокументовано. Такий продаж місць на цих виборах не є поширеним, звичайно про це немає офіційної інформації. Пік продажу по списках був у 2006 році, коли не було мажоритарки, коли за списками відповідно можна було провести у 2 рази більше людей, ніж зараз й тоді місця дуже сильно продавались. Більше того, навіть у 2012 році у рейтингових партіях, більше місць продавалось, ніж сьогодні», - розповів Черненко.

Підтвердженням торгівлі місць у списках є заява телеканалу ZIK народного депутата Ігора Скосара про те, що він у 2012 році заплатив 6 млн доларів за прохідне місце у списку Об'єднаної опозиції "Батьківщина" на парламентських виборах.

"Немає жодних таємниць. За місце у списку "Батьківщини" я заплатив гроші – $6 млн. Платив безпосередньо Миколі Мартиненку, який отримав "добро" від Яценюка і Турчинова: ті були присутні на переговорах при узгодженні суми. Гроші у кілька траншів відвозив у штаб «Фронту змін» – заявив Скосар.

За словами Скосара, у 2012 році через список Об'єднаної опозиції "Батьківщина" таким же чином, купивши місце, потрапили понад 15 депутатів.

Він додав, що кожен платив по-різному і подекуди суми перевищували $6 млн. Тож, за приблизними підрахунками, на торгівлі місцями партія заробила щонайменше $90 млн. «Гроші платили великі, бо нам гарантували, що Верховну Раду не розпустять, адже немає на те законних підстав, і п’ять років депутатства – гарантовані», – додав нардеп.

 

Орест Піддубний, для ВИННИЦА.info


0
0