5 верес. 2016 11:42

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Політика
0

170

0

«Чесно» назвав прогульників депутатів Вінницької облради, яких можуть відкликати

«Чесно» назвав прогульників депутатів Вінницької облради, яких можуть відкликати

 Прогульники Вінницької облради 


«Чесно» назвав прогульників депутатів Вінницької облради, яких можуть відкликати

 Громадський рух «ЧЕСНО» підготував аналітичний матеріал, яким на основі відповіді голови Вінницької облради Анатолія Олійника, проаналізовано відвідуваність депутатами сесійних засідань та засідань постійних комісій.

У складі Вінницької облради 84 депутати, за результатами піврічного моніторингу, до списку прогульників потрапили 40 депутатів, тобто майже кожен другий.

За законом «Про статус депутатів місцевих рад», якщо депутат пропустив понад 50% засідань сесії чи постійної комісії протягом року, його можна позбавити мандату. Моніторинг ЧЕСНО доводить, що наприкінці року деякі депутати за законом можуть втратити мандати.

«Сесійні засідання прогулюють - Микола Юрчишин, Павло Каленич , Валерій Якимець та Сергій Чорноокий. Троє перших - з «Солідарності». Останній - очолив на виборах список «Опоблоку». У попередньому складі ради був кандидатом на відкликання.

Сергій Чорноокий - депутат облради попереднього скликання. Тоді пройшов до облради за списком «Партії регіонів». Потрапив у список кандидатів на відкликання, бо у 2014 році пропустив понад 50% засідань сесій. Такий факт не зупинив «Опоблок» і Чорноокий на виборах очолив список кандидатів партії до облради.

За півроку він був відсутній на 2 з 6 засідань і таким чином поповнив лави прогульників. Така ж ситуація спостерігається і з прогулами засідань комісій. Чорноокий став членом екологічної комісії, яка засідає доволі рідко. Для порівняння з січня місяця відбулося лише 6 засідань.

Хоча варто зазначити, що депутат Віталій Бень від «Солідарності», який потрапив до лав кандидатів на відкликання за прогули у 2014 році, цього разу відвідує сесійні засідання сумлінно . За півроку не пропустив жодного», - зазначає рух «ЧЕСНО».

«Чесно» назвав прогульників депутатів Вінницької облради, яких можуть відкликати

Чому новообрані депутати не ходять на сесії?

Реєстрація депутатів в облраді відбувається спершу письмово, коли вони заходять до сесійної зали, а потім вдруге - за допомогою електронних карток.

Лідерами з-поміж прогульників є Володимир Гнатишен («Солідарність») та Володимир Барцьось (Аграрна партія України). Вони пропустили 5 з 6 сесійних засідань ради і навряд чи до кінця року їм вдасться не потрапити до кандидатів на відкликання, навіть якщо вони відвідуватимуть кожне наступне засідання ради.

Гнатишен пропускав не тільки сесії, а й засідання комісії з питань ЖКГ. Він пропустив 2 з 6 засідань. У коментарі журналісту Громадського руху ЧЕСНО депутат Гнатишен повідомив, що ставиться до засідань серйозно і не міг пропустити їх так багато:

«Це не може бути, це щось не те! Я був два рази за кордоном у командировці й пропустив дві сесії. Думаю, це неправильні дані. Дві комісії пропустив, бо під час однієї був у командировці, а друга - це приїжджало керівництво з Києва. Але до засідань я ставлюся серйозно».

Аналогічну кількість пропусків сесійних засідань має ще один депутат від Аграрної партії Володимир Васильович Барцьось - директор ТОВ «Вінницька аграрно-промислова група». Але у нього ще гірша ситуація із відвідуваністю комісій, ніж у Гнатишина. Він не приходив на половину засідань постійної комісії з питань АПК і земельних відносин. Причини у Барцьося аналогічні:

«Це може бути пов’язано тільки з функціональними обов’язками, тому що я є директором великої компанії і часто буваю у відрядженнях. Так що якщо сесія проходить без моєї участі, я знаю, що розглядається на сесії і як голова постійної комісії… вирішую ті чи інші питання. Так що я в курсі абсолютно всіх подій, що в нас робиться».

На питання, чи розуміє депутат, що згідно з вимогами закону роботодавець має відпускати його на засідання, Барцьось лише зітхнув:

«Я це розумію, але не завжди получається».

Жоден з депутатів навіть не говорить про те, що через таку кількість прогулів може скласти мандат депутата.

На одне сесійне засідання від свого однопартійця Брацьося відстав депутат Олег Ковбасюк, який пропустив 4 з 6-ти сесійних засідань.

«Не може бути такого! 2 може бути, і то я був хворий. На одному позачерговому був точно і на тих чергових трьох був точно, а коли був хворий, то не приходив. Так що не знаю як так вийшло», - висловив сумнів у своїх пропусках сесійних засідань депутат.

Рух ЧЕСНО звернувся до облради з проханням уточнити інформацію по прогулах Ковбасюка, який не вірить у те, що його не було. Цього року Ковбасюк пропустив 5,6,7 та 8 сесії і був лише на 4 та 9. Таким чином, пропустив дійсно 4 з 6. Картку для голосування депутатові без підпису не дають. Його підпису на цих сесіях немає, отже депутата таки не було.

До списку прогульників потрапляють і непрості депутати, а ті, кому партії довірили очолити список. Так поміж прогульників опинився і «свободівець» Олексій Фурман - директор ТОВ «ВКФ». Він пропустив 2 сесійних засідання з 6 та 12 з 24 засідань комісії з питань регулювання комунальної власності та приватизації. Тобто 50%.

Фурман не вважає великою проблемою прогули комісій і намагається ставити собі в заслугу зразкове відвідування сесій, хоча і там він числиться з-поміж прогульників:

«Я зато сесії не пропускаю. Хіба що одну, позачергову. Дві пропустив? Ну дві. А скільки всього було - я не готовий вам сказати: ви в апараті дізнаєтеся», - поділився відвідуваністю сесійних засідань Олексій Фурман.

«Чесно» назвав прогульників депутатів Вінницької облради, яких можуть відкликати - фото 2 

Депутат від «Батьківщини» Василь Сколотяний не був присутній на засіданнях сесій в 2016 році. На графіці його немає. Він понад рік служить у війську, сержантом у складі 3 Кіровоградського полку спеціального призначення на Луганському напрямку. Каже, що й обраний був «заочно», тобто вже після мобілізації.

«Я балотувався звідси, будучи мобілізованим, приїхали наші самооборонівці, я підписав документи. Я даже дома не був на виборах. Але люди обрали, пам’ятають роботу. І в серпні це вже рік, як я в АТО, а якщо додати учебку, то вже й більше року».

На питання, чи не пропонували в партії депутату скласти мандат і поступитися місцем іншому не мобілізованому колезі, Василь Сколотяний каже, що такого йому не пропонували:

«Я думав, що в відпустку піти зможу і на сесії приходити… Ну а так я звідси все, що можу, то роблю. Як з’являється увечері вільний час, то я працюю, не сиджу, не склав руки. У нас в підрозділі така специфіка, що не відпускають на сесію у відпустку додому», - пояснює депутат.

Сколотяний був відсутній також на всіх 10 засіданнях комісії з питань учасників АТО, де він значиться секретарем.

За результатами підрахованих відсотків прогулів, партія «Солідарність» має найбільше несумлінних депутатів. «Самопоміч» та АПУ посідають відповідно 2 і 3 місце.

Якщо наприкінці року ситуація не зміниться, то може постати питання позбавлення мандатів депутатів, які пропустили понад 50% засідань. Згідно з нововведенням, яке запровадили законотворці, остаточне рішення у цьому питанні буде приймати партія, яка висувала депутата.

Саме тому питання дисципліни та відповідальності депутатів перед виборцями та однопартійцями слід задавати голові регламентної комісії, і головам фракцій та партійних осередків.

Голова регламентної комісії «свободівець» Андрій Вигонюк люб’язно перетелефонував журналісту ЧЕСНО і в телефонному режимі відмовився коментувати ситуацію з відвідуваністю депутатами облради засідань сесій і постійних депутатських комісій, мотивуючи це партійною дисципліною «Свободи», яка, за словами депутата, «не співпрацює з ЧЕСНО». Натомість депутат порадив звернутися до нього як до голови регламентної комісії з письмовим запитом на адресу облради.

На письмовий запит «свободівець» відповів, що його комісія засідає регулярно і останні 5 місяців збиралася в перший четвер місяця про що всі члени комісії були поінформовані за тиждень.

За словами голови регламентної комісії Вигонюка, депутат Вінницької обласної ради від БПП «Солідарність» Геннадій Вацак «станом на 15.08.2016 був присутнім лише на одному засіданні постійної комісії з питань законності, боротьби з корупцією, люстрації, регламенту та депутатської діяльності, членом якої він є, попри п.4 ст.24, п.7.ст.32 Регламенту Вінницької обласної ради».

«Досьогодні відбулось 17 засідань даної постійної комісії. Про причину своєї відсутності заздалегідь чи після засідання комісії депутат Вацак не повідомляв, попри п.5 (абзац 4) ст. 32 Регламенту Вінницької обласної ради», - пише голова комісії Вигонюк.

Якщо про Вацака із «Солідарності» Вигонюк у своїй відповіді згадує, то про Фурмана, який очолював список свободи і став прогульником - замовчує.

«Чесно» назвав прогульників депутатів Вінницької облради, яких можуть відкликати - фото 3 

Вінниця.info, за матеріалами громадського руху «ЧЕСНО».