29 лип. 2016 11:49

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

146

0

Чи мають право кредитори клеїти на двері під’їздів інформацію про борги вінничан

Чи мають право кредитори клеїти на двері під’їздів інформацію про борги вінничан

 Юрист прокоментував правомірність оприлюднення відомості про борги вінничан


Чи мають право кредитори клеїти на двері під’їздів інформацію про борги вінничан

 Оголошення про борг перед кредитною спілкою при вході до підїзду розвісили у багатоповерхівці на Вишеньці. У наклейці вказано прізвище, імя та по батькові людини, яка взяла кредит, детальну адресу її проживання, та назву кредитної організації, де отримано гроші.

Чи правомірно застосовувати такі методи вибивання грошей з боржників кореспонденти Вiнниця.info поцікавились у юриста.  

Адвокат Михайло Можаєв клієнтам кредитних спілок, а також банків, які також, трапляється, що розміщують у публічних місцях наклейки з детальними відомостями про своїх клієнтів, рекомендує посилатися на Закон України «Про захист персональних даних» та захищати своє право на приватність.

«Коли укладається кредитний договір, клієнт підписується під статтями, які персональні дані можна використовувати, та за яких обставин. У договорах вказують застосування даних тільки в частині використання кредитів. Розповсюджувати ці дані заборонено. Якщо кредитні організації розповсюджують такі відомості – треба написати їм листа про те, що ви не задоволені такою поведінкою», - розповідає юрист.

Якщо людина має борг, бо взяла кредит на покупку товару, як, наприклад, пральна машина, мобільний телефон чи одяг, адвокат рекомендує звертатися до державного органу – до інспекції з питань захисту прав споживачів.

«Якщо справа стосується споживчого кредиту, бо такі найчастіше видають кредитні спілки, людину, яка взяла гроші, захищає Закон України «Про захист прав споживачів». Тому слід звернутися з відповідною заявою до Інспекції з питань захисту прав споживачів у Вінницькій області, та повідомити, що ваші права порушено», - говорить Можаєв.

Зреагувати на порушення Закону «Про захист персональних даних» зобов’язані також правоохоронні органи.

«Ви можете звернутися в поліцію та написати заяву про використання персональних даних. Поліція повинна відреагувати та викликати до себе уповноважених осіб, які несуть відповідальність за збереження приватності ваших даних», - радить адвокат.

Якщо людина почуває обурення, що про її борги та кредити через наклейку на дверях підїзду дізналися всі сусіди, вона може позиватися до суду та вимагати відшкодування моральних збитків.

«Моральне відшкодування по такій ситуації визначають невеликі – одну-дві тисячі гривень, однак, звертаючись до суду з позовом на організацію-кредитора, людина може його отримати», - розповідає адвокат.

Чи мають право кредитори клеїти на двері під’їздів інформацію про борги вінничан

Чи мають право кредитори клеїти на двері під’їздів інформацію про борги вінничан - фото 2

Чи мають право кредитори клеїти на двері під’їздів інформацію про борги вінничан - фото 3

Вiнниця.info