17 лют. 2016 12:00

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Інтерв'ю
0

122

0

Чи може у Вінниці з’явитись ІДІЛ і як бойовики вербують людей? Розповідь імама

Чи може у Вінниці з’явитись ІДІЛ і як бойовики вербують людей? Розповідь імама

Духовний наставник мусульман розповів хто такі бойовики ІДІЛ, і як їх вербують 


Чи може у Вінниці з’явитись ІДІЛ і як бойовики вербують людей? Розповідь імама

  Останнім часом світ все частіше сколихують звістки про теракти, які скоюють бойовики ІДІЛ (Ісламська держава Іраку та Леванату). Їх «акти помсти» дуже жорстокі, вони поза межами здорового глузду. Масові вбивства людей представники ІДІЛ оправдовують «священною війною мусульман» проти «світу невірних». За схибленою вірою представників ІДІЛ-у, чим більше знищать невірних, тим краще. Серед них багато смертників, бо вони свято вірять що попадуть в рай, якщо винищать цивілізацію «невірних». ІДІЛ – це одна з течій ісламу, якої бояться самі мусульмани, називаючи її сектою. Хто такі прихильники радикального руху ІДІЛ, чи можуть вони з’явитися у Вінниці, як ІДІЛ вербує людей, що про них знають мусульмани, які мешкають у Вінниці? Журналісту ВИННИЦА.info відповів на всі ці питання імам ісламського культурного центру міста Вінниці Муса Салім.

- Хто такі прихильники радикального руху ІДІЛ та як вони з’явилися?

- ІДІЛ - це радикальна секта, терористична організація, яка проти ісламу. Ми, мусульмани звинувачуємо цю організацію в тероризмі, ми проти всіх їхніх дій. Мусульмани насправді страдають від дій ІДІЛ-а навіть більше ніж не мусульмани.

До ІДІЛ-у входять мусульмани, які не правильно розуміють іслам, не правильно тлумачать Коран. Вони хочуть насильно будувати державу і встановлювати свої закони, з якими наша релігія не згодна. Вони, скажімо, прив’язують це все до ісламу, але іслам проти цього всього насильства.

Ці хлопці, які входять до цієї організації в основному раніше були за ґратами. Справа в тому, що в нас (мусульманських країнах – ред.) недавно були диктаторські режими і влада садила всіх хто був проти них. Людям влаштовували тортури, саме у декого з цих людей з’явилися думки, що такі режими потрібно знищити силою. Вийшовши на волю, колишні в’язні почали влаштовувати теракти в арабських країнах, це їх своєрідна помста. Ці люди ображені на весь світ, на мусульман і на не мусульман. Але ми впевнені, що хтось за цим стоїть, хтось хоче добиватися свого використовуючи цих людей.

Представники ІДІЛ-у обвинувачують весь світ в невір’і, і мусульман в першу чергу. Вони думають, що вони повинні вбити всіх невірних, хоча іслам каже що неможна заставити людину бути мусульманином чи християнином. Коран (священна книга за якою живуть мусульмани - ред.) каже, що ми повинні жити мирно один з одним, не вбивати не нести шкоду один одному. Це і є законом Корана.

Підхід представників ІДІЛ-у до вирішення проблем неправильний, як в арабських країнах, так і в інших. У Франції чому це виникло? Тому що Франція брала участь у союзі проти них. Америка запросила багато країн, аби ті об’єдналися проти ІДІЛ-у, Франція одна з країн, яка приєдналася до цього союзу, тому їй і помстилися терактом.

- Як вербують людей та чи можуть представники ІДІЛ з’явитися у Вінниці?

- Для того щоб завербувати людину представникам радикальної течії не обов’язково переміщатися з країни в країну. Вони мають можливість завербувати людину з будь-якої країни через мережу Інтернет. А  вже «новоспечений» бойовик може влаштувати теракт в країні чи місті, в якому живе. Хоча є й такі, які вільно переміщуються. Але це вже справа правоохоронних органів.

Їм легко вдається завербовування людей в будь якій частині світу. Дуже дивно, що у них є такі висококваліфіковані спеціалісти, які працюють над питанням вербування. Постає питання де вони знайшли цих спеціалістів? Це ще раз доводить, те що за цим всім хтось стоїть.

Чи у Вінниці є люди, які входять до складу ІДІЛ-у точно ми не знаємо. Півтора місяці тому СБУ проводив обшук у чоловіка, який приходив до мечеті по п’ятницях. Загалом до нас приходять близько 400 людей в п’ятницю на молитву, і ми не можемо про всіх все знати, чим вони займаються поза мечеттю.

В Україні, зокрема і у Вінниці, терактів не було і ми сподіваємось, що їх ніколи не буде. Тому що ми хочемо, щоб ця країна була єдиною, спокійною і в безпеці. Ми поважаємо Україну.

Чи може у Вінниці з’явитись ІДІЛ і як бойовики вербують людей? Розповідь імама

- В засобах масової інформації писали про «рейд» у вінницькій мечеті чоловіка. Це сталось 5 лютого. Що саме відбулось?

- Ми вийшли з п’ятничної молитви і побачили що біля мечеті близько 10 чоловік з правоохоронних органів перекрили вихід, нікого не випускали, поки мусульмани не пред’являли документи, українців одразу випускали. Вони були тут близько 2-х годин і всіх перевіряли спочатку на вулиці, а потім зайшли в середину з мого дозволу.

Ми попросили, щоб нам пред’явили документ, на основі чого проводиться перевірка, на що нам відповіли що є документ, але він секретний і його пред’явити не можуть. Сказали також що це планова перевірка. Раніше вони приїжджали раз в 2 роки і стояли далеко від мечеті, 5 – 10 метрів і вибірково перевіряли документи. Але щоб перекрити вихід, то таке вперше. Кого вони шукали, нам ніхто не сказав, тому нам це не відомо.

- Ви родом з Палестини, чи підтримуєте зв’язки з кримськими татарами, які переїхали до Вінниці, адже вони теж сповідують іслам?

- У Вінниці кожної п’ятниці близько  15 кримських татар  ходять до нашої мечеті. Загалом ми мусульмани підтримуємо один одного, незалежно від того хто звідки приїхав. Недавно мусульманин з Німеччини допоміг нам закупити продукти та постільну білизну. Ми провели масштабну акцію: завезли харчі всім кримським татарам, які знаходяться у Вінниці і в Новій Греблі. Кожній сім’ї ми видавали близько 40 кілограмів різних продуктів. У Вінниці 10 сімей, в Новій Греблі 35 родин.

Чи може у Вінниці з’явитись ІДІЛ і як бойовики вербують людей? Розповідь імама - фото 2 

Чи може у Вінниці з’явитись ІДІЛ і як бойовики вербують людей? Розповідь імама - фото 3 

Чи може у Вінниці з’явитись ІДІЛ і як бойовики вербують людей? Розповідь імама - фото 4

ВИННИЦА.info