4 січ. 2017 16:24

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Культура
0

58

0

Чи потрібно святкувати одне Різдво замість двох: думки духовенства Вінниці

Чи потрібно святкувати одне Різдво замість двох: думки духовенства Вінниці

 Чи потрібно святкувати одне Різдво замість двох: думки духовенства Вінниці 


Чи потрібно святкувати одне Різдво замість двох: думки духовенства Вінниці

 Упродовж кількох тисячоліть між католицьким та православним світом зберігаються розбіжності у святкуванні Різдва. Різниця в тому, що одні довіряють новому григоріанському календарю і свого часу перейшли на нього, а інші залишилися на принципах старого літочислення, тобто дотримуються календаря, який запровадив Юлій Цезар.

Не дивно, що в Україні все частіше лунають думки щодо переходу на єдине відзначення Різдва. В Раді навіть рекомендували ухвалити законопроект, що передбачає визнання 25 грудня неробочим днем.

Представники різних вінницьких конфесій поділилися судженнями, чи потрібні такі кардинальні зміни в православному світі. Українська церква Київського патріархату вважає, що об’єднання стане позитивною подією для християн. Народження Ісуса Христа пропонують святкувати 25 грудня.

Православна церква Московського патріархату, автокефальна і євангельська церква вважають, що єдиновідзначення Різдва можливе, але тільки з часом, бо сьогодні люди не готові змінювати традиції, до яких звикли.

Для греко-католиків питання об’єднання не є дискусійним. Адже, за їх судженням, кожен може сам вибирати, коли святкувати Різдво. Не переймаються цим питанням і баптисти, адже в їх храмах святкування тривають з 25 грудня по 8 січня.

Єпископ Вінницького обласного управління об’єднаної церкви християн віри євангельської Михайло Якобчук:

«А як правильніше: 25-го чи 7-го? А найкраще з 25 грудня до 9 січня. Це буде саме правильніше, бо ми не маємо документального підтвердження жодної дат. Якщо взяти єврейський календар, Юліанський, Григоріанський - там зовсім інше літочислення. Але головне, що у нас ж подія народження Сина Божого. Я думаю, що з часом воно все нормалізується».

Секретар Вінницького Єпархального управління Української автокефальної православної церкви протоієрей Сергій Москальчук:

«Це питання піднімалося вже неодноразово. Якщо заглянути в історію, то в 17-х-18-х роках радянська влада хотіла примусовим методом перевести святкування на новий стиль. Але, як показало життя, на жаль, 25 грудня в православних храмах не було людей. Храми були порожні…А 7-го січня – навпаки.

Тому, як кажуть, брати з Європи потрібно те, що краще. Автоматично переходити на новий стиль не можливо.

Я пригадую своє дитинство і мою бабусю: вона говорила: «Як це ми будемо святкувати з католиками, ми що поляки?». У старшого покоління це не сприймається. З часом, може, буде й доцільно зробити святкування разом, але потрібен час. Я притримуюсь теж думки, щоб було з 25 до 7, бо міняти так різко не треба. Це може породити бурю невдоволень серед віруючих, особливо старших людей, які звикли до традицій».

Представник Вінницького єпархіального управління Української православної церкви Київського патріархату ієрей Богдан Ващенко:

«Так історично склалося, що ми святкуємо 7 січня, але в цьому нічого поганого немає. Доцільно було б славити Бога єдино. Можна навіть спокійно 25 грудня, але питання в тому, що суспільство до цього не готове. Потрібно спочатку попрацювати над людьми. Нічого поганого немає, що ми, наприклад, разом з католиками будемо святкувати Різдво Христове. В одну ніч спільно молитися в храмі і прославляти народження немовляти, Сина Божого. Доцільно було б справді об’єднатися, бо саме в об’єднанні щира молитва, яке буде більш почута Богом.

Думаю, потрібно робити якісь перші кроки для того, щоб святкувати Різдво в один день усім християнам».

Секретар Вінницького єпархіального управління Української православної церкви (Московського патріархату) протодиякон Владислав Демченко:

«Проблема втому, що наш народ так береже традиції, що іноді аж занадто. Можливо, це і добре, бо щось має бути стабільне в цьому світі. Варто було б провести опитування в храмах, саме серед віруючих людей. Бо це ті, хто «проголосує ногами»: якщо зробимо щось не так, то вони просто не прийдуть ні 7 січня, ні 25 грудня. Тому до цих питань треба ставитися дуже обережно. На це потрібен час. Буде воля Божа, то все станеться само собою».

Протоієрей Української греко-католицької церкви Микола Дуркалець:

«Для Української греко-католицької церкви це питання взагалі не є предметом дискусії. Тому що наша церква має єпархії по цілому світі: в Америці, Австралії, Канаді, ОАЕ. І ті, єпархії, які живуть за юліанським стилем, і ті, що живуть за григоріанським. Але це в жодному разі не розділює і не розколює церкву, бо найважливіше не дискусія,коли святкувати, а важливо святкувати гідно. Тому це питання для Української греко-католицької церкви є давно вирішене.

А щодо об’єднання, то для того є Дух Святий, який провадить і керує церквою і дає ті подихи, які потрібні церкві, а не політикам чи ще комусь. Важливо не переплутувати ціль».

Заступник старшого просвітера Вінницького обласного об’єднання церков євангельських християн баптистів Воолодимир Вузій:

«Свято народження Хреста являється настільки радісним і величним, що для церков євангельських християн баптистів, воно розпочалося 25 грудня і проводжується 6, 7, 8 січня. Для нас велична подія».

Вінниця.info