31 серп. 2018 17:12

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Місто
0

25

0

Чи встановлять у дитсадочках Вінниці веб-камери. Відповідь на петицію

Чи встановлять у дитсадочках Вінниці веб-камери. Відповідь на петицію

 Чи встановлять у садочках Вінниці веб-камери


Чи встановлять у дитсадочках Вінниці веб-камери. Відповідь на петицію

 9 серпня на сайті петицій до Вінницької міської ради зареєстрували звернення, в якому просили становлення веб-камер у групах дитсадочків. Петиція набрала 367 голосів, тому в мерії 31 серпня дали відповідь. В ній йдеться, що веб-камери не планують встановлювати, оскільки знімання фізичної особи на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку, в тому числі таємне, без згоди особи може бути проведене лише у випадках, встановлених законом.

Петиція

«Щоб в кожній групі була встановлена веб-камера, підключена до інтернету. Батьки зможуть в любий момент часу побачити, чим займаються їхні діти в садочку», -йдеться в петиції.

Відповідь на петицію

« Будь-які відомості або дані про відносини немайнового та майнового характеру, обставини, події, відносини тощо, пов’язані з людиною і членами її родини, відомості про події та явища, що відбувалися або відбуваються в побутовому, інтимному, товариському, професійному, діловому та інших сферах життя особи, за винятком передбаченої законами інформації, що стосується здійснення людиною, яка обіймає посаду, пов’язану з виконанням функцій держави чи органу місцевого самоврядування, посадових або службових повноважень, – це інформація про особисте і сімейне життя людини, яка є конфіденційною. Таку позицію викладено у рішенні Конституційного Суду України від 20 січня 2012 року № 2-рп/2012 року.

Положення ч. 2 ст. 32 Конституції передбачають вичерпні підстави для можливого правомірного втручання в особисте і сімейне життя людини. Такими підставами є:

– згода людини на збирання, зберігання, використання і поширення конфіденційної інформації щодо неї;

– якщо згода відсутня, то це випадки, передбачені законом, і тільки в інтересах національної безпеки, економічного добробуту і прав людини.

Статтею 307 Цивільного кодексу України встановлено, що фізична особа може бути знята на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку лише за її згодою. Згода особи на знімання її на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку припускається, якщо зйомки проводяться відкрито на вулиці, на зборах, конференціях, мітингах та інших заходах публічного характеру.

Знімання фізичної особи на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку, в тому числі таємне, без згоди особи може бути проведене лише у випадках, встановлених законом.

Отже, встановлення засобів відеоспостереження допускається тільки в публічних місцях, тобто в місцях численного скупчення людей, зокрема, при вході в школу, на шкільному подвір’ї, коридорах.

Відповідно до статті 10 Закону України «Про охорону дитинства», розголошення чи публікація будь-якої інформації про дитину, що може заподіяти їй шкоду, без згоди законного представника дитини забороняється.

Враховуючи те, що проведення відповідної зйомки може суттєво порушувати певні особисті немайнові права фізичних осіб, зокрема дітей та працівників закладу, негативно вплинути на проведення навчально-виховного процесу, вважаємо, що встановлення в групах дитячих садочків веб-камер є передвчасним так як необхідно мати відповідну згоду батьків, а також хочемо зважити і на те, що це значний ресурс, який сьогодні спрямовується згідно до пріоритетів на заходи з енергозбереження та покращення матеріально-технічної бази закладів», - йдеться у відповіді.

Вiнниця.info