26 груд. 2014 09:54

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Суспільство
0

39

0

Чим корисний і шкідливий для вінничан цикорій

Чим корисний і шкідливий для вінничан цикорій

 Цикорій багатий на вітаміни і корисний для кишкової мікрофлори, проте може посилити хвороби вен


Чим корисний і шкідливий для вінничан цикорій

Розчинний цикорій частенько можна зустріти в кухонній шафці прихильників здорового харчування.

Цілющі властивості цикорію обумовлені корисними речовинами в його складі. Джерелом вітамінів, дубильних речовин і клітковини є корінь рослини родини айстрових. Існує також салатний цикорій, його відрізняють більш м'ясисті корені і стебла.

Розчинний концентрат отримують за допомогою екстракції – спочатку з обсмаженого сухого кореня варять міцний "настій", а потім висушують його в спеціальних печах-субліматорах, отримуючи порошок, який ми купуємо в аптеках або звичайних магазинах.

Основний корисний компонент цикорію – інулін. Ця речовина являє собою вид клітковини, особливо корисний для кишкової мікрофлори. Горезвісні біфідобактерії, що населяють шлунково-кишковий тракт людини, харчуються виключно клітковиною.

Якщо ваше звичайне харчування складається із напівфабрикатів, концентрованих продуктів і покупних борошняних виробів із білої муки, чашка-друга напою з цикорію, кажуть дієтологи, допоможе запобігти дисбактеріозу і запору.

Варто включити в свій раціон цикорій, якщо ви збираєтеся посидіти пару тижнів на овочевій або фруктовій дієти. Таким чином мікрофлора отримає харчування і звикне до "гарного життя", тому здуття живота і діарея будуть менше турбувати вас під час екстреного схуднення.

Крім інуліну цикорій примітний тим, що здатний імітувати смак кави. Обсмажений корінь гіркуватий і терпкий, тому настій з нього цілком може замінити улюблений напій.

Якщо ви дізналися про вагітність, лікарі настійно рекомендують розглянути заміну розчинної кави на цикорій. Це знизить ризик виникнення гестозу, печії, тяжкості в шлунку, а також запорів. Рекомендують медики включати цикорій і в дієту людей, хворих на гіпертонію.

Особливо корисний напій при цукровому діабеті другого типу та ожирінні – інулін здатний знижувати глікемічний індекс продуктів, а отже, полегшити стан таких хворих, зменшити тягу до солодкого. У цьому випадку рекомендується по 150 мл напою за 20 хвилин до кожного прийому їжі.

Вітамінно-мінеральний комплекс цикорію включає в себе вітаміни А, Е, В 1, В2, В3, С, РР, крім того екстракт кореня багатий кальцієм, калієм і магнієм. Відповідно, чашка напою з цикорію буде корисна всім тим, хто прагне підтримати не тільки здоров'я, але і красу – більша частина цих речовин відповідає за тонус шкіри і швидкість відновлення колагенових волокон.

Також цикорій успішно застосовується для схуднення.

Протипоказання до застосування

Обговорюючи користь і шкоду розчинного цикорію, не можна не згадати і про протипоказання, які він має.

Протипоказань до вживання цикорію досить небагато. Не слід поєднувати його прийом з препаратами, антибіотиками, він може порушити засвоєння ліків.

Не буде цикорій корисний тим, хто має проблеми з венами – варикозне розширення вен, а також геморой можуть лише посилитися, якщо ви зловживаєте цим напоєм.

Цикорій багатий на вітамін С, а багато людей мають алергію на аскорбінову кислоту. Тому якщо ви не можете їсти більшість цитрусових, а смородина викликає у вас висип, перш ніж купувати розчинний цикорій для здорового харчування, проконсультуйтеся з лікарем.

Не варто вживати напій і при спазмах дихальної системи, бронхіальній астмі, наприклад.

Втім, купуючи цикорій, потрібно бути обережними. Багато сортів збагачуються потрібними вітамінами штучним шляхом.

Друга претензія до напою – кількість і якість інуліну, що міститься в ньому. Відомо, що тільки зрілі коріння рослини містять до 75% цієї речовини, а в наших умовах деякі виробники додають замість інуліну більш дешевий яблучний пектин, щоб отримати вигоду.

Тому, щоб напій приніс вам тільки користь, купуйте порошок, маркований як натуральний екстракт цикорію, і намагайтеся уникати штучно збагачених, підфарбованих і підсолоджених версій продукту, радять фахівці.

Сегодня


0
0