17 серп. 2017 16:36

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

92

0

Чому мешканці Сабарова не хочуть перемовин. Або як політики «грають» на темі кладовища?

Чому мешканці Сабарова не хочуть перемовин. Або як політики «грають» на темі кладовища?

Чому мешканці Сабарова не хочуть перемовин. Або як політики «грають» на темі кладовища?


Чому мешканці Сабарова не хочуть перемовин. Або як політики «грають» на темі кладовища?

У Вінниці з червня частина мешканців Сабарова протестує проти будівництва нового міського кладовища в районі санітарно-захисної зони очисних споруд «Облводоканалу». Люди блокують техніку, говорять про «екологічну катастрофу», а на дозвільні документи та висновки державної експертизи, які їм ще на початку протистояння надавали представники міської ради, не зважають.

Сьогодні представники мерії вчергове спробували налагодити діалог. Вранці 17 серпня заступник міського голови Сергій Тимощук на Сабарові просив створити ініціативну групу з 10 чоловік та зустрітись завтра з мером. Але згоди він так і не отримав.

Взагалі в червні конфлікт розгорівся неочікувано для громади Вінниці, адже тему з кладовищем поблизу Сабарова «закрили» ще минулого року. 

Навесні 2016-го представники іншого сусіднього мікрорайону «Академічний» вийшли з протестами і цвинтарними пам’ятниками під стіни міської ради. Люди не хотіли «під вікнами» своїх новобудов бачити краєвиди майбутнього кладовища. Перемовини з мерією в них були тривалі, але результативні – влада пообіцяла розвиток інфраструктури мікрорайону та зобов’язалась змістити зону традиційних поховань на майбутньому кладовищі подалі. Цікаво, що жителі Сабарова тоді не підтримали протест. Але це не дивно, адже від майбутніх поховань до житла мешканців приватного сектору відстань чимала і відповідає санітарним нормам.

Чому мешканці Сабарова не хочуть перемовин. Або як політики «грають» на темі кладовища?

Цього ж року конфлікт зайшов в глухий кут, адже на відміну від попереднього протесту з чіткими вимогами мешканців  Сабарова не хочуть перемовин з владою. Вимога в них одна – кладовище там не повинні будувати. Доводи того, що на діючих кладовищах громади 380-тисячного міста майже не залишилось місць для поховання – на них не діють. Байдужі і проблеми, з якими у разі подальшого блокування будівництва цвинтаря може зіштовхнутись кожен вінничанин, коли не буде куди провести в останній путь рідну людину. Виникає питання, невже мерія не може знайти порозуміння з кількома десятками громадян? Адже проблема болюча для всіх вінничан. З людьми можна домовитись завжди, а от з політиками важко.

Кілька опозиційних активістів та одна з депутаток від партії «Батьківщина» допомагають тримати напругу, влаштовуючи «мирні акції протесту». Наприклад, на суботу вони запланували цілу програму на майбутньому кладовищі – з майстер-класами, танцями, батутами і смаколиками… Хто організовував такі заходи, то знають, у скільки це обходиться. І кількадесят здебільшого літніх людей, яких використовують в протестах, не можуть скидатись «кругленькими сумами» на розваги.

 Чому мешканці Сабарова не хочуть перемовин. Або як політики «грають» на темі кладовища? - фото 2

В одному із місцевих видань в рубриці «новини від читача» з’явилась версія, хто може фінансувати протести сабарівчан і опозиції. В дописі, розміщеному на сайті «20 хвилин» мова йде про адвокатську компанію «Якименко і партнери» (https://vn.20minut.ua/Vid-Chytachiv/politichne-zabarvlennya-sabarivskogo-kladovischa-10630900.html )власником якої є колишній депутат Вінницької облради від тієї ж «Батьківщини» і має гарні родинні зв’язки. Ця адвокатська компанія була захисником в суді ще однієї представниці «Батьківщини», коли розглядалась справа про наклеп. Суд вони програли.

Редакція не може стверджувати, чи платяться гроші за протест і скільки, але зацікавленість «Батьківщини» у підігріванні протистояння видно як кажуть «неозброєним оком». Цікаво також проаналізувати публікацію в одному із видань про те, що влада «віджала» землю під кладовище в ДП ДГ «Бохоницьке». Підприємство знаходиться в підпорядкуванні НААН, де з 2013 року на загальних зборах Національної академії аграрних наук України Г. М. Калетнік обраний дійсним членом (академіком) НААНУ.

Поки тривають протести, у Вінниці майже не залишилося місць для поховань, померлих почали хоронити по області.

Вінниця.info