5 листоп. 2015 14:45

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Суспільство
0

39

0

Чому на Вінниччині бійців АТО висаджують з автобусів? Відверта розмова з перевізниками

Чому на Вінниччині бійців АТО висаджують з автобусів? Відверта розмова з перевізниками

Бійці АТО зустрілися з перевізниками


 5 листопада у Вінниці відбулася зустріч бійців АТО і перевізників. Говорили про наболіле – безкоштовний проїзд для Героїв, що передбачений законодавством.

«Коли мене чи іншого солдата не пускають в маршрутку чи міжміський автобус, бо не має сидячих місць чи сидять одні пільговики це одне. Але коли пацан 20-річний за кермом питає «Що ви там в АТО робили? Ми знаємо, як ви там воювали...» - це гірше сепаратиста і ворога, - звернувся до перевізників майор АТО Олексій Попик. - Бо в когось із ветеранів однозначно може зірвати дах, бо люди пройшли крізь війну, смерть і кров. І я бачив ці смерті друзів, яких ми збирали по частинах. І вони там на небі дивляться на нас і питають - вас вшанувала держава, люди та країна.

Вам віддячили бодай на 1 відсоток за покладені на війні життя, здоров‘я та сили? Розумію, що сьогодні всім важко і в кожного водія є план, є бізнес і своя родина. Але ми не вимагаємо своїх пільг, які вам не відшкодовують. Ми просимо бути людяними, уважними і милосердними до хлопців із війни, у формі чи без... Підвезіть цього солдата, зігрійте словом і його серце відтане від жорстокості та війни... Ось конкретні дати, маршрути і номери бусів, в які у Вінниці не пускали Атошників. З цим усім мав бути серйозний скандал, ледь не бійня, але приїхав голова громадської організації «Маршрут» Гота і ми все вирішили з ним по гарячих слідах... По області також є питання і тому сьогодні ми з вами говоримо про це».

Чому на Вінниччині бійців АТО висаджують з автобусів? Відверта розмова з перевізниками

Так само ветеран АТО із 25-го БАТу Вільгельм Кройц простими доступними словами спробував достукатися до свідомості власників АТП і окремих маршрутів.

«14 місяців на війні, 9 на передку і 6 з них в Дебальцево... Я не хвалюсь цим, я пояснюю який в мене і хлопців на душі настрій. Бо ми всі трішки поранені та ненормальні, адже нормальні мабуть залишались вдома біля жінок, дітей і телевізора, - сказав він. А я пішов сам через Боярку на війну, бо у Вінниці забракували як старого. І повернувся та нині прошу вас, а не вимагаю - будьте людьми, не хаміть солдату, підвезіть і Бог вам все поверне із вдячністю! А держава так само рано чи пізно компенсує ці витрати. Бо ми йшли туди не за ордени і пільги... Ми йшли на війну за всіх нас - своїх і ваших дітей!

І коли мені мій побратим сказав як він приємно був вражений Вінницею і її трамваями. А ще трьома касирами на Західному вокзалі, де йому без проблем виписали пільговий квиток, все сказали, посадити в автобус і дякували за службу, я був дуже гордий, що так у Вінниці ставляться до нас - ветеранів АТО. Впевнений, що прикрих випадків, які згадав майор, більше не буде... А як буде, то ми знаємо що робити... Будьте людьми! Дякую, що розумієте нас».

Чому на Вінниччині бійців АТО висаджують з автобусів? Відверта розмова з перевізниками - фото 2

Водночас, на цій зустрічі в «Плеяді» звучала і різка критика обласної політики із перевезеннями по окремих районах та містах. Бо, за словами маршрутників, в багатьох випадках зрощення влади із цим бізнесом «вбивають на корню» конкуренцію, окремі неприбуткові напрямки та замовчують тему із пільговиками.

Чому на Вінниччині бійців АТО висаджують з автобусів? Відверта розмова з перевізниками - фото 3

Чому на Вінниччині бійців АТО висаджують з автобусів? Відверта розмова з перевізниками - фото 4

Чому на Вінниччині бійців АТО висаджують з автобусів? Відверта розмова з перевізниками - фото 5

Чому на Вінниччині бійців АТО висаджують з автобусів? Відверта розмова з перевізниками - фото 6

Чому на Вінниччині бійців АТО висаджують з автобусів? Відверта розмова з перевізниками - фото 7

 Роман Ковальський