25 січ. 2013 17:12

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:56
Суспільство
0

72

0

Чому позіхати і потягуватись корисно для здоров’я

Чому позіхати і потягуватись корисно для здоров’я

Коли людина позіхає, відбувається глибокий вдих і збагачення крові киснем, що змушує її активніше бігти по судинах


Чому позіхати і потягуватись корисно для здоров’я

Позіхання - це умовний рефлекс, що полягає в здійсненні мимовільного акту дихання. Причин для позіхання може бути досить багато. Ми позіхаємо, якщо дуже втомилися, якщо нам нудно або ми надмірно напружені, якщо нам хочеться спати.

Крім того, позіхання нападає, якщо ми дуже голодні або, навпаки, дуже ситно поїли. Вважається, що позіхання сигналізує, що організм переходить у стадію гальмування, що призводить до зниження працездатності нервової тканини. Як результат - сповільнюються деякі фізіологічні процеси і функції тіла, особливо це стосується дихання, за рахунок цього кров накопичує в собі більше продуктів метаболізму (вуглекислоти, токсичних субстанцій).

 Чому позіхати і потягуватись корисно для здоров’я

Коли людина позіхає, відбувається глибокий вдих і збагачення крові киснем, що змушує її активніше бігти по судинах, в тому числі і всередині головного мозку, адже коли ви позіхає, напружуються м'язи шиї, рота і обличчя. Тобто, позіхаючи, ми намагаємося підбадьорити свій мозок, однак така активація триває ненадовго.

Вчені довели: хто багато позіхає, той має менше зморшок, краще мислить і отримує більше кисню для тканин і шкіри. Позіхання рятує людей від стресів, допомагає відволіктися і розвантажитися, зняти втому, стимулюючи роботу мозкових клітин. Доведений позитивний ефект від позіхання для нормалізації тиску, зняття нервової напруги і болю в суглобах.

Потягуватись також корисно для здоров'я. Після сну або при сидінні в напруженій, статичній позі м'язи затікають, у них накопичується молочна кислота і необхідно її розігнати. Це допомагає активізувати працездатність і підвищити тонус. При потягуванні кров починає рух по судинах, покращує кровообіг мозку, відбувається активація робочих процесів.

 Чому позіхати і потягуватись корисно для здоров’я - фото 2

InfoSMI


0
0