14 груд. 2017 17:47

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

112

0

Чому вінницьких зубрів відловлюють і відправляють в інші області?

Чому вінницьких зубрів відловлюють і відправляють в інші області?

 На Вінниччині відловлюють зубрів і перевозять в інші області


Чому вінницьких зубрів відловлюють і відправляють в інші області?

 На території Вінницької області у лісах Хмільницького і Літинського району в 2016 році нараховувалось близько 90 особин зубрів. 22 червонокнижні тварини лісівники відловили і відправили в інші області. Такий крок пояснюють необхідністю розширити середовище проживання зубрів на території України.

Про це Вінниця.info розповів нaчaльник прес-служби упрaвління держaгенствa лісових ресурсів Вінниччини Стaніслaв Вовк.

«В нас ніколи історично не було зубрів. У 1979 році у Вінницьку область завезли 6 зубрів. Потім певний час нараховувалось аж 117 голів. Це забагато для цих лісів, де вони мешкають. Навіть зараз, є 90 голів це теж багато для нашої місцевості, їм потрібен простір. Тому постало питання, щоб їх відвозити в інші області. Нехай розводяться червонокнижні тварини.

За 2016 рік маємо приріст - 10 зубренят. Вінниччина показала, що для відродження дорогоцінного зубра треба бажання. В нас є чудові кадри, переважно хмільницького лісгоспу. Щоб зубри нікуди не втекли їх потрібно добре годувати, напоювати і створити їм комфортні умови: щоб дикі собаки чи вовки не тривожили, захищати від браконьєрів. Тому наші єгера їх бавлять, як дітей», - розповідає С. Вовк.

Велетенські тварини люблять поїсти, працівники лісгоспів їх годують сіном, кукурудзою, буряком, зерном, сіль дають.

«Ми маємо місця, де їх підгодовуємо. Охорона охороняє, ті місця, де зубри їдять. Тільки тоді вони триматимуться цих місць», - каже С. Вовк.

За словами пана Станіслава, Вінницька область для України стала фактично донором по розведенні зубрів. Для того щоб зубрів з Вінниччини забрати, потрібен дозвіл з Міністерства екології і природних ресурсів. Після чого замовник повинен заплатити держлісгоспу. Сьогодні ціна за одного зубра - 75 тисяч гривень.

«Дуже треба розбавляти стадо. Це добре. Якщо взяти вінницького зубра і він зійдеться із зубрихою з іншої області. Буде чистіша кров і кращий імунітет у тварини.

Тому ми вже 22 зубри відловили і відвезли в різні області. 12 з них - у Львівську область. Ще відправляли у Волинську, Тернопільську на Буковину. Тому Вінницька область для України стала донором по розведенні зубрів. Якщо врахувати, що по Україні всього 300-320 зубрів, то третину червонокнижного європейського зубра ми маємо на Вінниччині», - каже Станіслав Вовк.

Раз на рік працівники лісового господарства проводять облік червонокнижних тварин. Скільки у 2017 році народилося зубренят і яка кількість голів буде відомо вже у січні.

Чому вінницьких зубрів відловлюють і відправляють в інші області? 

Нaгaдaємо, 30 січня 2016 року пізно ввечері нa території Хмільницького держлісгоспу стaлaся трaгедія: зубрИ вибігли нa зaмерзлий стaв і провaлилися під кригу. 8 твaрин зaгинули.Потім витягли ще 7 втоплених зубрів.

Вінниця.info