13 жовт. 2014 17:32

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Політика
0

51

0

Чорновол, яка наблизила «ліквідацію» Януковича, у Вінниці розповіла про фронт і політику

Чорновол, яка наблизила «ліквідацію» Януковича, у Вінниці розповіла про фронт і політику

 

Тетяна Чорновол поспілкувалась з вінницькими колегами-журналістами

 

 


Чорновол, яка наблизила «ліквідацію» Януковича, у Вінниці розповіла про фронт і політику

Журналіст Тетяна Чорновол займалась резонансними розслідуваннями діяльності «сім’ї Януковича», за що мало не поплатилась життям. Зараз вона є урядовим повноваженим з антикорупційної політики, позаштатним радником Міністра МВС Арсена Авакова та одночасно рядовим в добровольчому батальйоні «Азов»... 13 жовтня Тетяна Чорновол відвідала Вінницю як кандидат у народні депутати від партії Арсенія Яценюка «Народний фронт».

Як відомо, Тетяна Чорновол виступала ініціатором створення Антикорупційного бюро, але її законопроект був досить жорстким і не пройшов у Парламенті. На минулому тижні Рада в першому читанні проголосувала за створення Антикорупційного бюро, але не її авторства. Чороновол каже, що необхідно внести певні зміни до цього законопроекту, щоб Антикорупційне бюро не стало філією Генпрокуратури.

- Необхідно внести пункт, який дозволяє в корупціонера конфісковувати його майно, яке йому належить фактично в його користуванні, а не за правовстановлюючими документами. Наприклад, була «комедія» в країні про землі бабусі Шуфрича, ми ж розуміємо, що землі не бабусі… Якщо конфісковувати тільки за правовстановлюючими документами, в нас буде тільки «дуля з маком», бо все оформляється на підставних осіб, - говорить Тетяна Чорновол, та додає що діючий Парламент скоріш за все не готовий до таких кроків.

За словами Т. Чорновол, існує два види корупції. Перша - масово краде з державного бюджету, друга - на місцях: з кишень громадян. Корупція з державного бюджету вона більша, але все одно кишені громадян. Вона міняється з центральних органів влади, в яких відбуваються ці схеми. Тому ми не можемо зараз говорити про місцеві вибори. Ми повинні зараз працювати в центральних органах влади, де можна зробити все щоб підняти бюджет.

 Чорновол, яка наблизила «ліквідацію» Януковича, у Вінниці розповіла про фронт і політику

- Як боротись з корупцією, якщо на місця передають вказівку розібратись з корупціонером. Він сам себе буде карати?

Є досить «кумедний приклад». Я вже на посаді урядового уповноваженого писала чисельні запити до Генпрокуратури і намагалась довести до завершення справи, щоб покарати винних і повернути кошти вкрадені у держави. Одна зі схем, про яку я писала, це схеми «вишок Бойка». Тоді буксири, які закуповувались для транспортування вишок, їх посередником у продажу виступила та сама фірма, на балансі якої була кримська дача Януковича. Окрім того, ще був Львівський автобусний завод, через який відмивали кошти до «Євро 2012». Знову таки одна й та сама фірма пов’язувала кримську дачу Януковича, займалась закупівлею «вишок Бойка» та відмиванням коштів по автобусному заводу. Так як у Генпрокуратури більше ресурсів і вони можуть розслідувати цю справу до завершення, я передала їм матеріал... Найсмішніше, що цю справу розписали на Львівську прокуратуру. Ця справа була проти Януковича, Бойка, Колєснікова, проти найвищих осіб держави, а вони побачили в документах львівський автобусний завод і спихнули справу…

До речі, в мене є інформація, що старший син Януковича зараз живе в Криму і продовжує добудовувати той самий маєток…

- Чому прийняли рішення стати політиком?

В даних умовах йти в парламент психологічно важко. В мене було бажання забитись в куточок, але треба нести відповідальність і свідомо брати на себе негатив.

- Ваша думка про перемир’я? Ви вважаєте воно потрібне?

- Немає тих активних наступів. Перемир’я треба використовувати для укріплення блокпостів, бо не можна вірити жодному слову Путіна. Наприклад, моя чета в батальйоні «Азов» будувала 13 блокпост під Маріуполем. Будівництво було важким, але бліндажі побудовані зі слябів виявились прекрасним укриттям від «градів». При наступі ворогів на Маріуполь на 13 блокпості не був поранений жоден український військовий.

- Говорять,що на Донбасі зараз сепаратисти між собою воюють за владу, це правда?

- Там відбулось те, що хотів досягти Янукович на Майдані. Він намагався, щоб на Майдані люди пішли один на одного, щоб почались процеси внутрішнього розколу. Але Майдан залишився єдиним цілим, і Янукович не здобув перемогу. На Донбасі якраз відбуваються ці процеси, які насаджували в Столиці.  

- Як ви потрапили в добровольчий батальйон «Азов»?

-Я боролась за те, щоб поїхати на бойовий виїзд, мене в батальйоні відмовляли, але я переконала, що маю право там бути. Тоді мені сказали, що я рядовий і я повинна виконувати всі накази. Таким чином я стала рядовим батальйону «Азов».

- Чи потрібно добровольцям давати важку зброю?

Нам надзвичайно потрібно озброєння. В нас навіть був випадок батальйон «Азов» врятував кілька гаубіц від сепаратистів, які ми потім поміняли на танк... В нас є кілька БТР-ів, один з них подарувало місто Біла Церква. Ще в нас є в ручну зроблений, так званий «пряник», це КаМАЗ обшитий залізом. Є ще кілька одиниць бронетехніки, які різним способом потрапили в батальйон «Азов»… Але зараз йде мова про те, що без важкої техніки воювати неможливо. Зараз намагаються перетворити батальйон в полк і переводити систему батальйонів під Нацгвардію, і це дуже правильно. Важливо, щоб в армії не було «махновщини», щоб була військова система.

- Як йде розслідування Вашого побиття?

- Ніяк…так багато справ, яким приходиться присвячувати увагу. Це справа, якій я не присвячую увагу. Але якби були якісь рухи, вони були б мені відомі. Встановлені люди, які мене били, вони подані в розшук, і Росія їм дала політичний притулок. Зараз справа перебуває в прокуратурі. Важливо визначити організаторів і замовників, яких не можуть притягнути до відповідальності в Україні, але публічні оголошення – це вже половина справи. В нас є щоденники Януковича, де написано, що мене «зачищали» і «зачистили». В щоденниках писалось те, що мали доповісти Януковичу. Тому видно, хто є організатором і замовником. Це єдиний приклад, коли ниточка веде напряму до Януковича.  

- На заході діаспора відгукується в підтримку України, але чомусь не чути підтримки наших земляків з Росії, їх же багато на Півночі, в Москві…

- Я чула інформацію, що Путін заграє з українцями в Росії, і заробітчан, як раніше вже «не ганяють». Зараз не чіпають тих, в кого в паспорті українська прописка. Це така гра.

ВИННИЦА.info

 


0
0