14 листоп. 2017 16:13

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

747

0

Де у Вінниці атестують на знання української мови і скільки це коштує

Де у Вінниці атестують на знання української мови і скільки це коштує

 Для майбутніх держслужбовців три вінницькі вузи проводять атестації  


Де у Вінниці атестують на знання української мови і скільки це коштує

 Відповідно до чинного законодавства, особі, яка претендує на вступ на державну службу, при подачі документів до конкурсної комісії необхідно подавати посвідчення про проходження атестації щодо вільного володіння українською мовою. Атестацію проводять уповноважені вищі навчальні заклади. У Вінниці таких вузів три. Це Вінницький національний аграрний університет, Донецький національний університет імені Василя Стуса та Вінницький торговельно-економічний інститут.

Посвідчення про вільне володіння державною мовою можна отримати без проходження атестації, якщо в документі державного зразка про загальну середню освіту до 2000 року з оцінкою «5», або в документі після 2000 року про підсумкову атестацію з української мови не менше 10 балів. Вартість виготовлення посвідчення у всіх навчальних закладах однакова – 20 гривень.

Якщо в атестаті не стоїть п’ятірка чи менше 10 балів, доведеться пройти атестацію. Атестаційні сесії у ВНЗ призначені на різний час, вартість послуг за проведення атестації теж різна.

Вінницький національний аграрний університет проводить атестаційну сесію 24 листопада, 8 грудня та 22 грудня. Вартість послуги за проведення атестації щодо вільного володіння державною мовою становить 500 гривень та виготовлення відповідного посвідчення – 20 гривень.

Вінницький торговельно-економічний інститут проводить атестаційну сесію 17 листопада, 1 грудня та 22 грудня. Вартість послуги за проведення атестації - 400 гривень. Виготовлення посвідчення – 20 гривень.

У Донецькому національному університеті імені Василя Стуса засідання атестаційних комісій відбудеться 27 листопада та 17 грудня. Але навчальний заклад за заявою може організувати додаткове засідання комісії, в тому числі виїзну комісію. Проходження атестації в групі коштує 500 гривень, індивідуально – 900 гривень. Виготовлення посвідчення – 20 гривень.

Нагадаємо, з 1 травня вступила в дію норма Закону «Про державну службу», яка передбачає, що державні службовці повинні вільно володіти державною мовою.

Вінниця.info