30 січ. 2018 10:04

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Культура
0

81

0

Де жив Леонтович в Шершнях? За відповіддю науковці та посадовці Вінниччини звернуться до інституту історії НАН

Де жив Леонтович в Шершнях? За відповіддю науковці та посадовці Вінниччини звернуться до інституту історії НАН

 Науковці та посадовці Вінниччини звернуться до інституту історії НАН України 


Де жив Леонтович в Шершнях? За відповіддю науковці та посадовці Вінниччини звернуться до інституту історії НАН

29 січня в ОДА під головуванням заступника голови облдержадміністрації Ігоря Івасюка відбулось засідання робочої групи щодо вивчення питання увіковічення пам’яті Миколи Леонтовича в с. Шершні Тиврівського району.

«Протягом двох тижнів роботи комісії було проведено цілий ряд заходів із вивчення даного питання, зокрема - виїзне засідання в Тиврівському районі, результати якого та пропозиції фахівців ми сьогодні маємо обговорити»,- зазначив голова комісії Ігор Івасюк.

Про виїзд членів комісії до с. Шершні 28 січня поінформував присутніх начальник управління культури і мистецтв ОДА Станіслав Городинський.

«Сказати щось однозначне про будинок у центрі с. Шершні ми сьогодні не можемо. Будівля, на якій у 1997 році районною владою була встановлена меморіальна дошка на честь річниці Леонтовича, знаходиться у напівзруйнованому стані. Думки у дослідників життя і творчості нашого визначного композитора щодо того, чи саме в цьому будинку проживала родина Леонтовичів,суттєво різняться. Тож ми прийшли до висновку про необхідність звернутись до Інституту історії України Національної академії наук України для офіційного підтвердження або спростування статусу будинку у Шершнях», - С. Городинський.

Завідувач сектору охорони культурної спадщини управління культури і мистецтв Михайло Потупчик та директор Вінницького обласного краєзнавчого музею Катерина Висоцька надали інформацію учасникам засідання щодо проробленої роботи у Вінницькому і Хмельницькому архівах. На жаль, не знайдено жодних підтверджень тому, що будівля, яка у напівзруйнованому стані збереглася до наших часів, і є саме тим будинком, в якому з 2-х до 10-ти років проживав Микола Леонтович.

Підводячи підсумки засідання робочої групи, Ігор Івасюк наголосив на необхідності документального підтвердження фактів проживання родини Леонтовичів у будинку, на якому зараз встановлена меморіальна дошка. Задля цього заступник голови дав доручення підготувати відповідний лист – запит до Інституту історії України НАН України.

«Мова йде про те, як увіковічнити пам’ять про Миколу Леонтовича у селі Шершні, де він проживав у дитинстві. Це може бути як спеціально створений меморіал, так і будинок - музей. Залежить це від результатів досліджень. Якщо будинок, про який йдеться, не має відношення до Леонтовича, то немає і підстав для його відновлення за рахунок державних коштів. У разі ж підтвердження – будемо відновлювати будинок, для цього знайдуться кошти і в державному бюджеті, і в обласному. Отже. нам необхідно встановити істину», - наголосив Ігор Івасюк.

Нагадаємо, На Вінниччині до 140-річчя від дня нaродження видaтного укрaїнського композиторa Миколи Леонтовичa. Починaючи проведено низку знaкових культурно-мистецьких тa просвітницьких зaходів та видали книгу «Миколa Леонтович. Повне зібрaння хорової тa педaгогічної спaдщини».

 

Вінниця.info