27 лют. 2015 15:20

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Місто
0

115

0

У Вінниці затвердили пільги з податку на житлову нерухомість

У Вінниці затвердили пільги з податку на житлову нерухомість

 Ставка податку на житлову нерухомість буде диференційованою і становитиме від 1 до 1,5%


У Вінниці затвердили пільги з податку на житлову нерухомість

 27 лютого Вінницької депутати міської ради внесли зміни до рішення «Про встановлення місцевих податків і зборів та затвердження порядків їх справляння». Даним рішенням вносяться зміни до справляння податку на майно, відмінне від земельної ділянки. Тобто встановлюються понижені диференційовані ставки податку та визначаються категорії населення, які матимуть «нульову» ставку податку на майно.

Про це повідомляє департамент у справах ЗМІ та зв’язків з громадськістю Вінницької міської ради.

Згідно змін у Податковому кодексі 25% вінничан з січня 2016 року платитимуть податок на житлову нерухомість, а 75 % мешканців міста взагалі не підпадають під категорію платників цього податку.

Нагадаємо, що рішення по встановленню місцевих податків та зборів було прийнято наприкінці січня. Після того було створено спеціальну робочу групу, яка працювала над системою пільг.

«Враховуючи складну соціально-економічну ситуацію, звичайно, ми не пішли на те, щоб по максимуму затвердити цей податок. Також ми відпрацювали систему пільг. Кількість квартир, які є у Вінниці, що мають площу менше 60 м. кв.(а це та межа, від якої майно оподатковується), складає 75 %. Тобто три чверті квартир не буде оподатковуватися взагалі. На решту ж 25 % ми встановлюємо знижений податок у розмірі 1,5 % на площу перебільшення. Будинків, які мають площу більше 120 м. к.в, на території міста є 7382, тобто фактично третина від загальної кількості. Але розуміючи, що є люди, які потребують соціальної допомоги, ми визначили дев’ять пільгових категорій громадян, яким пропонується встановити нульову ставку цього податку – це, зокрема, і вінничани, які мають субсидію та учасники АТО. Тобто можна стверджувати, що ще біля 30 % з тих людей, які повинні сплачувати податок, будуть мати пільгу», - каже в.о. міського голови Сергій Моргунов.

Отож, ставка податку на житлову нерухомість становитиме від 1 до 1,5 % в залежності від об’єкта, тобто будуть диференційованими. Конкретний перелік пільгових категорій публікувався раніше.

До того ж п’ять депутатських комісій внесли пропозицію встановити ставку для дачного будинку на рівні ставки податку для садового будинку, тобто в розмірі 1 %. Ця пропозиція була врахована депутатами.

Також рішення передбачає, що господарські приміщення, які розташовані окремо від житлового будинку, не будуть оподатковуватись. Однак одна з комісій внесла уточнення до цього пункту. Воно передбачає, що якщо у власності фізичної особи є декілька будинків та, відповідно, прибудинкових територій, то пільгова нульова ставка застосовується лише для об’єктів нежитлової нерухомості, які розміщуються на одній прибудинковій території.

ВИННИЦА.info