30 листоп. 2017 12:49

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

98

0

Депутати облради ініціювали позачергову сесію через погруддя Шевченка в центрі Вінниці

Депутати облради ініціювали позачергову сесію через погруддя Шевченка в центрі Вінниці

 Підготували проект рішення, яким передбачено залишити пам’ятник Шевченку 


Депутати облради ініціювали позачергову сесію через погруддя Шевченка в центрі Вінниці

29 листопада під головуванням Лариси Білозір відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою, євроінтеграції, міжнародного та міжрегіонального співробітництва. Найбільш жваве обговорення проходило при розгляді проекту «Про звернення депутатів Вінницької обласної ради до депутатів Вінницької міської ради та міського голови стосовно народного пам’ятника Тарасу Шевченку на площі Героїв Небесної Сотні». Члени комісії одноголосно підтримали пропозицію про скликання позачергової сесії та запропонований проект рішення.

Про це повідомляє прес-служба Вінницької обласної ради.

«Наша комісія складається із представників різних фракцій – БПП, «Самопомочі», УКРОПУ, – зазначила Лариса Білозір. - У зв’язку з серйозним суспільним значенням проблеми спорудження монумента Великому Кобзарю та належного вшанування Героїв Небесної сотні, ми одноголосно підтримали проект рішення про звернення до депутатів Вінницької міської ради стосовно народного пам’ятника Тарасу Шевченку на Площі Героїв Небесної Сотні через можливе його знесення. За результатами звернень, найближчим часом буде скликана 26 позачергова сесія обласної Ради з розгляду зазначеного проекту рішення. На мою думку, пам’ятник потрібно зберегти на площі та поєднати його з вшануванням героїв Небесної сотні, адже поезія Шевченка давно стала нетлінною і важливою частиною духовної боротьби українського народу. Ось нещодавно я повернулася з поїздки до Парламентської асамблеї Ради Європи, де відкрили Зірку Героям Небесної Сотні, які відстоювали на Майдані право України бути частиною Європи. Відкрити цю зірку було не просто, тому що представники Росії в ПАРЄ усілякими правдами і неправдами перешкоджали цьому. Довелося поборотися за право відкрити Зірку на території Європарламенту. Однак українці зуміли поєднати і шану Кобзарю, і Небесній сотні, так само потрібно зробити вінничанам», - зазначила Л. Білозір.

Депутати облради ініціювали позачергову сесію через погруддя Шевченка в центрі Вінниці

Депутати облради ініціювали позачергову сесію через погруддя Шевченка в центрі Вінниці - фото 2

Нагадаємо, раніше відбулось засідання міжфракційного депутатського об'єднання «Національна пам'ять» у обласній раді за участі депутатів обласної Ради Володимира Барцьося, Олега Коров’ячука, Жанни Дмитренко та Людмили Куликівської. В ході засідання депутати розглянули і підтримали одноголосно проект рішення Вінницької обласної ради «Про звернення депутатів Вінницької обласної Ради 7 скликання до депутатів Вінницької міської ради та Вінницького міського голови С. Моргунова стосовно народного пам’ятника Тарасу Шевченку на площі Героїв Небесної Сотні». У зверненні йдеться про необхідність збереження на зазначеній площі погруддя Тарасові Шевченку, яке було встановлено у буремні лютневі дні Революції Гідності активістами вінницького Майдану та стало символом об’єднання усіх патріотів Вінниччини. 

«У зв’язку з можливим знесенням народного пам’ятника Тарасові Шевченку на площі Героїв Небесної Сотні у м. Вінниці, великим суспільним значенням проблеми спорудження монумента Великому Кобзарю та належного вшанування борців за волю України, з метою уникнення громадянського конфлікту та ухвалення такого рішення, яке об'єднає громаду і сприятиме як належному вшануванню пам'яті Кобзаря Тараса Шевченка, так і Героїв Небесної Сотні, голові обласної Ради Анатолію Олійнику було рекомендовано внести зазначений проект рішення Вінницької обласної Ради 7 скликання до порядку денного позачергової 26 сесії Вінницької обласної Ради 7 скликання як невідкладне питання», - йшлось в повідомленні.

Як повідомляла Вінниця.info, на площі Небесної Сотні планують встановити «Дерево свободи» на честь полеглих Героїв під час Революції Гідності. 18 жовтня у Вінниці презентували проект пам’ятника Небесній Сотні, який планують встановити замість погруддя Шевченку. «Родинa Героїв Небесної Сотні» прийняла резолюцію, що пaм’ятник Героям Небесної Сотні мaє бути відокремленим від будь-яких інших історичних подій тa постaтей.

В суспільстві виникла дискусія, що робити з погруддям Шевченка, яке встановлено на майдані. Тоді депутат від «Свободи» Володимир Базелюк розповів журналістам, що планує забрати монумент Кобзареві, оскільки саме він оплатив його створення.

Як відомо, дискусія щодо пам’ятника Т. Г. Шевченка у Вінниці розгорталась з 2009 року, мовляв у місті не вшанували Кобзаря. Хоча біля 30-ї школи у Вінниці був пам’ятник Тарасу Григоровичу. В 2013 році громадські організації ініціювали створення монументу молодого Шевченка, а міська рада прийняла рішення про встановлення його на музейній площі. Інша частина громади не погодилась з таким рішенням і збирала кошти на пам’ятник Шевченка, який хотіли встановити на площі Небесної Сотні (колишня Театральна). Тоді спорудили гіпсове погруддя на постаменті і встановили його на визначеному місці.

Пам’ятник Шевченку на площі Небесної Сотні

Депутати облради ініціювали позачергову сесію через погруддя Шевченка в центрі Вінниці - фото 3 

 Проект пам’ятника «Дерево Свободи» в честь загиблих під час Революції Гідності

Депутати облради ініціювали позачергову сесію через погруддя Шевченка в центрі Вінниці - фото 4

Вінниця.info, фото із засідання комісії - від прес-служби облради