19 квіт. 2013 12:43

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:56
Політика
0

50

0

Депутати оголосили війну кумівству, продовжуючи тягнути родичів у владу

Депутати оголосили війну кумівству, продовжуючи тягнути родичів у владу

В опозиції вирішили розпочати війну з кумівством...


Депутати оголосили війну кумівству, продовжуючи тягнути родичів у владу

В опозиції вирішили розпочати війну з кумівством. Спочатку планується нанести удар по силовиках і суддях. Законопроект, автором якого є представниця "Батьківщини" Тетяна Слюз, вже пройшов через профільний комітет, і, ймовірно, найближчим часом його винесуть в зал.

Якщо документ набере 226 голосів, то міліцейські династії в країні фактично стануть поза законом. Близьким родичам заборонять працювати в суді, прокуратурі та міліції одного міста. Під родичами законопроект передбачає подружжя, дітей, батьків, рідних братів і сестер, бабусь, онуків, усиновителів та усиновлених, а також осіб, які спільно проживають і пов'язані спільним побутом.

Треба сказати, чинний закон про корупцію вже забороняє близьким родичам-чиновникам одного держоргану працювати один у одного в безпосередньому підпорядкуванні. За новим законом, якщо ваш батько, наприклад, є генералом міліції, то ви вже не зможете працювати ні в органах прокуратури, ні в суді, ні в СБУ. Хіба що працевлаштуватися в іншій області. А у голів СБУ, ГПУ, МВС та їхніх заступників взагалі не повинно бути родичів в жодному з цих органів по всій Україні.

Якщо ж родичі вже працюють у правоохоронних органах одного міста, села або області, то вони будуть змушені перейти в інший регіон або звільнитися.

Комуністи "за", а регіони "проти"

Такого жорсткого законодавства немає, мабуть, в жодній країні світу. Але, тим не менш, комуністи його хвалять і кажуть, що за нього голосуватимуть.

"Постановка питання правильна, - переконаний Спиридон Кілінкаров. - Ми зараз вивчаємо кадровий потенціал судового корпусу. І виходить, що там доньки, жучки, онуки і п'ятнадцять кращих друзів. Так само усе й у міліції. Не повинно бути так, щоб близькі родичі робили протекцію один одному. З цим боротися досить складно. Але я думаю, що це буде тільки перший крок у боротьбі з кумівством. Це рішення правильне і ми це будемо підтримувати".

До речі, буквально нещодавно Верховна Рада призначила безстроково суддею Господарського суду Києва дочку покійного прем'єр-міністра Криму Василя Джарти Вікторію Джарти.

А ось у Партії регіонів законопроект розкритикували. Мовляв, це порушує право на роботу, передбачене Конституцією.

Рекомендує відхилити законопроект і Головне науково-експертне управління Апарату ВР. Депутат 6-го скликання Тарас Чорновіл переконаний, що законопроект в нинішньому вигляді не пройде.

"А якщо і буде прийнятий, то перше звернення в Конституційний суд скасовує цей закон автоматично. Він просто неконституційний. Це зроблено тільки для одного, щоб сказати: подивіться, як ми боремося з кумівством".

З історії питання

Тему "кумівства" особливо гостро почали обговорювати ще за часів Ющенка. У 2005 році народний депутат Ігор Шурма (фракція СДПУ(о) навіть вніс законопроект про заборону неопатизму - це якраз і є кумівство, тільки у перекладі на латинську мову.

Віктор Андрійович, дійсно, був дуже плідним кумом і в прямому сенсі (хрестив аж 17 дітей), і в переносному. "Спочатку говорив, що будуть набирати чи не випускників Гарварду, а потім виявилася Хоружівка. Так наша патріархальна свідомість працює...", - зазначає соціолог Ірина Бекешкіна.

А ось президент Янукович не може похвалитися довгим списком хрещеників. Він поріднився лише з главою АП Сергієм Льовочкіним (хрестив його сина Сергія).

Втім, і при Вікторі Федоровичі "кумівство" (в негативному сенсі цього слова) розквітло буйним цвітом.

Суцільне кумівство

Журналісти видання Кореспондент підрахували, що кожен п'ятий нардеп від Партії регіонів в парламенті нового скликання має близькі родинні зв'язки у владі.

Вже не кажучи про те, що за списками ПР, а також по мажоритарних округах у парламент увійшли цілі родини: син президента Віктор Янукович-молодший, син прем'єр-міністра Олексій Азаров, син генерального прокурора Артем Пшонка, сестра глави адміністрації президента Юлія Льовочкіна, брати Андрій і Сергій Клюєви, брати Васильєв Геннадій і Олександр, Сергій Кацуба, заступник голови правління НАК "Нафтогаз України" і його батько Володимир Кацуба, Юхим Звягільський і його зять Володимир Вечерко.

Крім того, за мажоритарними округами до парламенту потрапили: чоловік Інни Богословської Володимир Мельниченко, чоловік Вікторії Джарти заступник голови Госпсуду Валерій Омельченко, чоловік Галини Гереги секретаря Київської міськради Олександр Герега.

Хоча, заради справедливості треба зазначити, що рідня в парламенті є і у нардепів з опозиції. У Верховну Раду обрали нардепами лідера ВО "Свобода" Олега Тягнибока і його брата Андрія Тягнибока.

За мажоритарними округами в Закарпатській області також пройшли брати Балоги: міністр МНС Віктор Балога, його брат Павло Балога, їхній двоюрідний брат Василь Петьовка. Не пройшов до парламенту лише Іван Балога, він програв вибори, але залишився депутатом Закарпатської облради.

На прохідну позицію в списку була включена світська левиця Тетяна Донець. Ніяких заслуг перед суспільством, які робили б Донець гідною прохідного місця в списку опозиції, не існує. Зате мама Тетяни Донець - Наталія Донець - в 1998 році разом з Юлією Тимошенко і Олександром Турчиновим обиралася народним депутатом за списком знаменитої "Громади".

Дружина-помічниця

Є в Раді й інший вид "кумівства" - влаштовувати дружин і родичів помічниками депутатів. "Зрозуміло, що депутат не може посадити на цю посаду свою дружину, тому що це заборонено. Він домовляється з іншим депутатом. Дружина депутата А працює помічником на державній службі депутата Б, а дружина депутата Б працює помічником у депутата А.

Це реальні випадки з життя і оплачується реальна зарплата", - розповідає Тарас Чорновіл. Втім, і сам Тарас В'ячеславович був не безгрішний. У нього в помічниках свого часу значився син Ганни Герман Микола.

"Була така сумна традиція - депутати повинні були віддавати дві посади помічників дорогій і рідній партії. Я віддав тільки одну посаду. Другу віддавати відмовився. Так моїм помічником став син Ганни Герман. Формально він працював у центральному офісі, а фактично працював у Герман шофером або ще кимось", - зазначив Тарас Чорновіл.

Як зупинити?

Чи можна викорінити таке явище, як кумівство або це вже частина нашої ментальності? Соціолог Ірина Бекешкіна вважає, що в бізнесі кумівство вже не працює.

"Там, де потрібний результат, кумівство відступає на задній план. Але в державних органах, де критерії ефективності не настільки очевидні, воно, звичайно, процвітає", - констатує Бекешкіна.

Соціолог вважає, що все ж потрібен якийсь закон, щоб це явище зупинити.

"Інакше ми йдемо не в розвинений капіталізм і навіть не в соціалізм, а в феодалізм". Але на думку Тараса Чорновола, законами тут не поможеш. Тут потрібні інші методи, а саме громадський тиск і осуд. "Раніше кнопкодавство здавалося досить повсякденною річчю. Ніхто цього не приховував.

Ніхто з цього приводу не обурювався. Але потім про це почали говорити журналісти, окремі депутати і крига скресла. Кнопкодавство зараз - абсолютно непристойне явище. Про це говорять навіть регіонали. Будемо сподіватися, що те саме свого часу трапиться і з кумівством".

ТСН


0
0