15 груд. 2015 10:47

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Влада
0

80

0

Депутати Вінницької облради не хочуть платити за «Вінницякіно» і «Єврорегіон «Дністер» Татусяка

Депутати Вінницької облради не хочуть платити за «Вінницякіно» і «Єврорегіон «Дністер» Татусяка

Чи ліквідують «Вінницякіно» і чому на Єврорегіон ««Дністер» Татусяка знову дають 600 тисяч


 Депутати Вінницької облради підняли питання доцільності фінансування з обласного бюджету в 2016 році комунального закладу «Вінницякіно» та Євро регіону «Дністер», головою якого є колишній керівник облради часів В. Януковича Сергій Татусяк.

Про це говорили під час засідання постійних депутатських комісій Вінницької облради, 14 грудня, напередодні сесії, на якій мають затвердити обласний бюджет.

Хоч бюджет на 2016 рік носить «технічний» характер та після затвердження Державного бюджету буде зазнавати змін, доповнень і коригувань, проте під час його обговорення виникла жвава дискусія.

Зокрема депутатів зацікавила стаття бюджету щодо фінансування комунального закладу «Вінницякіно», на який в наступному році передбачено 1млн. 800 тис. гривень. За словами народних обранців на «Вінницякіно» витрачається 150 тис. гривень в місяць з обласного бюджету, а в чому суть роботи даного закладу незрозуміло. Тому дехто з депутатів пропонував переглянути дану статтю видатків, щоб її зменшити, а дехто взагалі запропонував ліквідувати непотрібний, на їх думку, комунальний заклад.

«В мене є пропозиція взяти ці гроші і направити на іншу комунальну установу. Як відомо зараз на Вінниччині повинні створити два центри – протидії домашньому насиллю та центр допомоги учасникам АТО, чи це буде центр, чи дорадчий орган. Можливо ці кошти краще використати в таких напрямках», - говорить депутат від БПП «Солідарність» Людмила Станіславенко.

«У «Вінницякіно» працює біля 25 людей, їх спочатку потрібно звільняти з роботи, а потім вже забирати фінансування…», - говорить директор департаменту фінансів облдержадміністрації Микола Копачевський.

Процедура ліквідації комунального закладу досить складна, але при бажанні депутати можуть її ініціювати.

Ще одна стаття фінансування стала предметом жвавої дискусії між депутатами – 600 тис. гривень на фінансування Єврорегіону «Дністер». Депутат від «Опозиційного блоку» Юрій Яремчук зазначив, що область вже кілька років поспіль витрачає бюджет не зрозуміло на що, фінансуючи Єврорегіон, на що М. Копачевський відповів що область не може відмовитись від даних витрат, так як підписала міжнародний договір щодо створення Єврорегіону «Дністер» і взяла на себе зобов’язання робити внески.

«Бюджетом Вінницької області передбачено внесок в сумі 600 тис. гривень на рік, Молдова теж робитиме внесок в іноземній валюті на утримання «Єврорегіону «Дністер». Тобто на сьогоднішній день є підписана чинна міждержавна угода, яка зареєстрована в МЗС», - повідомив М. Копачевський.

Щодо політичного підтексту в питанні фінансування «Дністра», то заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко повідомив що Сергій Татусяк, відповідно до статуту організації більше не зможе більше бути головою Єврорегіону «Дністер», головою буде хтось з представників Молдови.

Депутати Вінницької облради не хочуть платити за «Вінницякіно» і «Єврорегіон «Дністер» Татусяка

За словами голови облради Анатолія Олійника, Єврорегіони є в інших країнах, які межують з Україною, бо Євросоюз виділяв цільові кошти для транскордонного співробітництва.

«Тобто Єврорегіон «Дністер» це інструмент залучення міжнародних грантів, хоча їх кількість на сьогодні досить низька», - прокоментував А. Олійник.

Фактично депутати погодились на такі доводи, але Ю. Яремчук пообіцяв на сесії розповісти «схеми» по фінансуванню Єврорегіону «Дністер».

ВИННИЦА.info