28 серп. 2015 15:48

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Політика
0

36

0

"Депутати з «Народного Контролю» не голосуватимуть за зміни до Конституції"

"Депутати з «Народного Контролю» не голосуватимуть за зміни до Конституції"

 Партія різко розкритикувала намагання влади змінити Основний Закон


"Депутати з «Народного Контролю» не голосуватимуть за зміни до Конституції"

 Політична партія «Громадський рух «Народний контроль» офіційно заявила, що не підтримує запропоновані Президентом України зміни до Конституції.

Партійці вважають, що запропоновані Президентом зміни до  Основного Закону України містять загрозу територіальній цілісності держави і суперечать інтересам громадян.

«Надання преференцій окремим територіям на рівні Конституції є неприйнятним. Україна – унітарна держава. Ми виступаємо категорично проти виокремлення в Основному Законі особливостей будь-яких регіонів.

Пропозиція внести у ХV розділ Основного Закону («Перехідні положення») норму щодо особливостей здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, які визначаються окремим законом, може підштовхнути до сепаратистських проявів інші регіони держави. Немає жодної необхідності прописувати в Конституції питання, які вже врегульовані спеціальним законом,» - йдеться у офіційній заяві партії «Громадський рух «Народний Контроль».

Лідер вінницького обласного осередку партії Володимир Воловодюк пояснює:

У нас окрім гарячих точок, є ще декілька регіонів, у яких можливі прояви сепаратизму. І те, що мінські домовленості передбачають амністію для сепаратистів та терористів, допущення їх до владних посад та силових структур – це відверта здача національних інтересів. Не можна допустити, щоб нас знову надурили, ось так неприкрито і відверто заклавши міну сповільненої дії в підвалини української державності.

«Народний Контроль» нагадує, що заплановані зміни до Конституції не пройшли належних обговорень, до того ж, чинна Конституція  (ст. 157) забороняє вносити зміни до Основного Закону в умовах надзвичайного чи воєнного стану. При цьому жодні винятки для будь-якого з регіонів не передбачені.

Те, що планується активне «співробітництво Донецької і Луганської областей» із країною-агресором Росією, використовуючи при цьому ресурси українського бюджету, є відвертим паплюженням пам’яті полеглих у цій війні захисників. Саме тому, народні депутати, які є членами партії «Громадський рух «Народний Контроль» не голосуватимуть у парламенті за такі зміни до Конституції, адже в унітарній країні будь-який особливий юридичний статус окремих регіонів є неприпустимим. Не отримають голосів партійців і зміни до Основного Закону в частині децентралізації.

Ми підтримуємо основну вимогу Майдану – децентралізацію влади, - говорить Володимир Воловодюк. Але автори нинішнього проекту змін до Конституції, прикриваючись гучними гаслами, насправді збільшують повноваження окремих центральних гілок влади, прирікаючи на вимирання дрібні і малоспроможні громади. Законопроект не мав належного обговорення ані у професійному, ані у громадянському середовищі.

З огляду на це, «Громадський рух «Народний Контроль», закликає працювати над удосконаленням змін до Конституції України, а приймати такий важливий закон поспіхом вважає неприпустимим.

Прес-служба політичної партії «Громадський рух «Народний Контроль