17 верес. 2014 11:34

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Політика
0

42

0

Депутати «зі скрипом» проголосували за люстрацію

Депутати «зі скрипом» проголосували за люстрацію

Під палаючі шини Рада проголосувала закон про очищення влади


Депутати «зі скрипом» проголосували за люстрацію

16 вересня Верховна Рада проголосувала в другому читанні і в цілому закон про очищення влади.

За відповідне рішення проголосували 231 народний депутат.

Про це повідомляє Українська правда

Перед тим депутати провалили голосування за законопроект у другому читанні, але змогли з кількох спроб повернутись до його розгляду.

Спікер парламенту Олександр Турчинов заявив депутатам, що не випустить їх з зали, поки питання люстрації не ухвалять.

Лідер фракції "Свободи" Олег Тягнибок закликав депутатів прийняти "цей, менш жорсткий варіант, щоб завтра не довелось ухвалювати більш жорсткий".

Закон запроваджує проведення процедури відповідної перевірки при вирішенні питання про можливість призначення особи, як суб’єкта перевірки, на посаду в органах влади. Також організація процедури перевірки осіб, які є суб’єктами перевірки на відповідність визначеним законопроектом критеріям, з метою вирішення питання щодо можливості їх подальшого перебування на відповідній посаді.

Пропонується, що організація проведення перевірки покладається на керівника (заступника керівника) відповідного органу державної влади (державного органу), де працює суб’єкт перевірки та/або який призначає суб’єкта перевірки (укладає з ним трудовий контракт (угоду)), або на зайняття посади в якому претендує кандидат, крім випадків, установлених цим Законом (далі – орган перевірки).

Організація щодо проведення перевірки суб’єктів перевірки, які вже займають виборну посаду або претендують на її заняття, покладається на Центральну виборчу комісію як орган перевірки відповідно до цього Закону.

Перевірці підлягають відомості щодо:

достовірності відомостей, викладених у згоді на проходження перевірки, наданій суб’єктом перевірки, форма якої затверджується Національним агентством України з питань державної служби;

достовірності відомостей, зазначених в деклараціях про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру щодо суб’єкта перевірки та близьких йому осіб за три попередні роки зайняття посад, визначених пунктом 1 статті 3 цього Закону, за формою, що встановлена Законом України «Про засади запобігання і протидії корупції», відповідності встановленої форми декларації, перевірки відомостей декларації шляхом оцінки правильності нарахування, повноти і своєчасності сплати податків і зборів (обов’язкових платежів), відповідності видатків отриманим доходам;

притягнення особи до відповідальності за корупційні правопорушення.

Особами що не пройшли перевірку вважаються особи які займали високі посади у період з 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року.

ВИННИЦА.info


0
0