18 трав. 2016 14:24

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

84

0

Детективна історія з чорноморськими афалінами із Хмільника триває. Хто власник і чому слідчий шукає інших дельфінів?

Детективна історія з чорноморськими афалінами із Хмільника триває. Хто власник і чому слідчий шукає інших дельфінів?

 Хто власник дельфінів, яких вивезли з Хмільника і чому поліція шукає інших афалін?


Детективна історія з чорноморськими афалінами із Хмільника триває. Хто власник і чому слідчий шукає інших дельфінів?

 Історія із «викраденням» двох червонокнижних афалін з «дельфінарію» на Вінниччині отримала неочікуваний поворот. Виявилось, що Борис Когут подав заяву в поліцію про викрадення дельфінів самки і самця на ім’я «Богатир» та «Аліса», а журналістам одного з місцевих видань підприємець повідомляв про викрадення двох самок - Беті і Лілу. 16 травня до дельфінарію «Оскар» в Трускавці приїхав слідчий з Хмільника, який шукав «викрадених» тварин. Але не знайшовши двох різностатевих дельфінів, слідчий лише склав протокол перевірки приміщення дельфінарію «Оскар», де знаходяться на лікуванні привезені з Хмільника тварини.

Щоб розібратись в «детективі», нагадаємо трохи передісторії.

Двох самок чорноморських афалін Зевса і Лілу з басейну санаторію у Вінницькій області 6 травня перевезли до Трускавця. Тоді ж приватний підприємець Борис Когут, який утримував дельфінарій ПП «Доктор Дельфін» в Хмільнику, подав заяву в міліцію про викрадення у нього двох тварин.

До дельфінарію в Трускавці тварин привезли в жахливому стані. Самки були виснажені та з численними шкірними ураженнями, а в однієї з них виявлено ерозійно-виразковий гастрит. Такий висновок, при огляді дельфінів надали ветеринари з Дрогобича. Відповідно до стану здоров’я тварин, ветслужба постановила утримання самок на карантині в окремому басейні протягом 30 днів, відповідно до вимог ст.35 Закону України «Про ветеринарну медицину». Про здійснену перевірку та карантин було складено відповідні акти.

12 травня Хмільницький міський суд виніс ухвалу, якою надав дозвіл слідчому Хмільницького відділу поліції у Вінницькій області Я.О. Шкрабалюку на проведення огляду дельфінарію «Оскар», розташованому в м. Трускавець Львівської області для виявлення та фіксації місця перебування двох дельфінів афалін – Богатиря чоловічої статі 6 квітня 2006 року народження та Аліси 16 травня 2008 року народження.

Приїхавши на місце, слідчий побачив двох дельфінів, але жіночої статі. Це були ті самі Зевс і Лілу, які віком 5 – 6 років.

Також з’ясувалось, що Борис Когут не є власником дельфінів, як він заявляв поліції, а орендував їх у Кримської фірми «Афаліна-Крим». Підприємець остаточно заплутався в своїх заявах та «забув» яких тварин шукає. Спочатку Борис Когут говорив, що тварини здорові, а потім, коли їх помістили в «Оскарі», підприємець казав, що вони хворіли і в Хмільнику. І ще один цікавий нюанс. Місцеві жителі Хмільника, які слідкували за дельфінарієм з 2011 року, говорили що спочатку в санаторії було 5 дельфінів. Окрім самок Зевса, Лілу, та пари із самця і самки Джуні та Беті, була і маленька Софочка. Востаннє тваринку бачили рік тому. ЇЇ доля наразі невідома, мовчить про неї і власник ПП «Доктор-Дельфін». То ж детективна історія з дельфінами може завершитись неочікуваним поворотом.

Нагадаємо, в квітні у Хмільнику в санаторії під приміщенням «дельфінарію» обвалилась стеля. Власник дельфінарію ПП «Доктор Дельфін» майже протягом року займався підприємницькою діяльністю без договору оренди приміщення із санаторієм.

Після суперечок з адміністрацією санаторія «Поділля», підприємець вивіз двох дельфінів, а тих що залишились відмовився годувати.

Як живуть дельфіни у Трускавці, можна подивитись на відео.

ВИННИЦА.info

title