3 жовт. 2018 13:49

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

170

0

Діти тікають з дому через конфлікти з батьками, – керівник ювенальної поліції Вінниччини

Діти тікають з дому через конфлікти з батьками, – керівник ювенальної поліції Вінниччини

 Поліція Вінниччини майже щодня фіксує випадки залишення дітьми свого місця проживання, причиною у більшості випадків є конфлікти з батьками 


Діти тікають з дому через конфлікти з батьками, – керівник ювенальної поліції Вінниччини

 До поліції Вінниччини майже щодня надходять заяви щодо зникнення дітей, найчастіше мова йде про підлітків 14-16 років. З початку року правоохоронці зафіксували 212 таких звернень, 211 осіб вже розшукали.

Про це 3 жовтня під час прес-конференції розповіла керівниця відділу ювенальної превенції ГУ НП у Вінницькій області Людмила Кузнєцова.

«Сьогодні увага акцентується на сім’ях, де є проблема самостійного залишення дітьми своїх домівок. Ця тема актуальна тим, що сьогодні, порівнюючи з минулими роками, на жаль, вдвічі збільшилась кількість залишень дітьми домівок. На сьогоднішній день від батьків є 212 звернень про те, що їхні діти не повернулись додому. У даній ситуації нас турбує те, що причиною залишення підлітками домівок – провина батьків. Неналежне виховання або ганебні випадки домашнього насильства, знущання над дітьми і поганий приклад батьків – спонукають дітей до поганих вчинків», – розповідає керівниця дитячої поліції Л. Кузнєцова.

За неналежне виховання батьками дітей, чинним законодавством України раніше було передбачено відповідальність – попередження або штраф у вигляді 84 гривень. В кінці серпня 2018 року були внесені зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення, де штрафні санкції для батьків було збільшено до 850-ти гривень. Повторне вчинення правопорушення з боку батьків протягом року – мінімальний штраф складатиме 1700 гривень.

«Непорозуміння з батьками, бажання самостійного дорослого життя, усе це зводиться до одного – коли дитину щодня батьки будуть запитувати, як у неї пройшов день, з ким вона спілкувалась, хто образив, яке спілкування з вчителями, – бажання залишати домівку у дитини не буде, тому що вона бачитиме, що нею цікавляться батьки.

Бувають випадки, коли мама приходить до поліції з проханням розшукати її дитину, а сама навіть описати, в чому була одягнена дитина, не може, не говорячи вже про наявність фотокартки чи мобільних телефонів друзів дитини. Тобто це свідчить про те, що батькам не цікаво, чим і як живе їхня дитина, от де проблема», – зазначила Л. Кузнєцова.

Нагадаємо, 13-річний житель Барського району через конфлікт з батьками, втік з дому, щоб навчатися у Львові на програміста.

Діти тікають з дому через конфлікти з батьками, – керівник ювенальної поліції Вінниччини

Вінниця.info