20 верес. 2017 16:29

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

120

0

До міні-зоопарку у Вінниці принесли врятованого від смерті рідкісного птаха. Фото

До міні-зоопарку у Вінниці принесли врятованого від смерті рідкісного птаха. Фото

До міні-зоопарку у Вінниці принесли врятованого від смерті рідкісного птаха. Фото


До міні-зоопарку у Вінниці принесли врятованого від смерті рідкісного птаха. Фото

Пішли у ліс по гриби, знайшли червонокнижного чорного лелеку. На Вінниччині місцеві жителі підібрали рідкісного птаха. Пораненого, без одного крила. Саша, так назвали знайду, швидко оклигав та призвичаївся до людей. Про це Вінниця.info  стисло писала раніше. Нині, пропонуємо дізнатися про дивовижний порятунок більш розлого. Саша за кілька днів став зіркою зоопарку та знайшов там свою другу половинку. Білу лелеку Асю.

Оселився рідкісний чорний лелека у  «Зоодворику», що у Центральному парку Вінниці.  Принесла сюди його місцева родина. Місяць тому птаха знайшли у лісі. Неподалік власного дачного будинку, який нещодавно придбали у селі Павлівка Калинівського району.

До міні-зоопарку у Вінниці принесли врятованого від смерті рідкісного птаха. Фото

«Ця пташка лежала в траві, без крила. Вся… Я не можу говорити (плаче). І я його забрала додому. Ми всі спасали його. І дітки всією вулицею», - розповідає Наталія Гуменюк.

Саша, так назвали молодого лелеку, скоріш за все впав під час перельоту на Південь. Скільки пролежав, невідомо. Проте, коли його помітили, вже був практично непритомний.

 «Але ще щипнув мене. Ну, він же не знав, що я хочу з нього», - пригадує жінка.

До міні-зоопарку у Вінниці принесли врятованого від смерті рідкісного птаха. Фото - фото 2

Коли принесла додому, з сином Богданом птаху перев’язали дзьоба та обробили рану.

 «В той день, коли мама купила спрій такий, він називався «Чудо-спрей», я піднімаю шматочок шкірочки, бачу, там хробачки, що мухи відклали. То ми почали обробляти, діставати це все», - продовжує Богдан.

До міні-зоопарку у Вінниці принесли врятованого від смерті рідкісного птаха. Фото - фото 3

За два тижні Саша оклигав. Звик до людей, став ручний. І навіть, почав їх розуміти.

 «Я до нього говорю, то він де мене. Підходить. От. Коли їмо рибу, він одразу підходить до мене», - посміхається Богдан.

Їсти Саша почав справно. Тричі на день. Особливо сподобалася річна мілка риба. Тому родина частенько їздила на базар по свіжу. Аби не мерз, навіть зшили спеціальний жилет.

«Холодні такі ночі були. Ми йому жилетку пошили, одягали. Рано роздягали», - пригадує Наталія.  

З початком осені для Саші довелося шукати нове житло. У міській квартирі йому було б не зручно. Залишати зимувати у дачному будинку також. Тому вирішили віддати до міні-зоопарку. Практика догляду за пораненими лелеками тут є. Минулої осені сюди принесли Асю, яка потрапила під машину. Саша з Асею ще не встигли подружитися, проте їх вже охрестили парою.

До міні-зоопарку у Вінниці принесли врятованого від смерті рідкісного птаха. Фото - фото 4

 «Ми вже так сміємося і говоримо, у нас з’явився Інь і Янь. У нас є білий аіст. Тепер вже чорний», - підкреслює Віктор Бедюк , господар зоопарку.

До міні-зоопарку у Вінниці принесли врятованого від смерті рідкісного птаха. Фото - фото 5

Орнітологи ж зауважують, чорний лелека настільки рідкісний в Україні, що й самим фахівцям не доводилося його зустрічати у живій природі.

«Я не чула за роки своєї роботи, що хтось в природі його бачив і спостерігав. Тому, що чорні лелеки, на відміну від білих, птахи дуже обережні. Лякливі. І вони, за нормальних обставин, якщо все нормально в їхньому житті, вони не наближаються до житла людей», - Вікторія Черній, завідувач відділу зоології Вінницької обласної станції юних натуралістів.

До міні-зоопарку у Вінниці принесли врятованого від смерті рідкісного птаха. Фото - фото 6

У народі ж кажуть, якщо побачити чорного лелеку, це знакує про кардинальні зміни у житті у позитивний бік. Тому, більшість вінничан та гостей міста, скоріш за все, дуже скоро чекає шалений зліт, адже бачити Сашу вони можуть хоч щодня, варто лише прийти до центрального парку.

До міні-зоопарку у Вінниці принесли врятованого від смерті рідкісного птаха. Фото - фото 7

 Вінниця.info