21 лют. 2015 11:21

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Влада
0

35

0

Добровільне об'єднання сільських громад на Вінниччині стане прикладом для всієї України

Добровільне об'єднання сільських громад на Вінниччині стане прикладом для всієї України

 На базі Северинівської сільської ради Жмеринського району започатковано процес добровільного об’єднання територіальних громад


Добровільне об'єднання сільських громад на Вінниччині стане прикладом для всієї України

На базі Северинівської сільської ради Жмеринського району започатковано процес добровільного об’єднання територіальних громад.

Про це повідомляє Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької ОДА.

Меморандуми про початок такої роботи 20 лютого підписали голова обласної державної адміністрації Анатолій Олійник, очільник Жмеринської РДА Олег Легеза, керівники громадських організацій «Подільська агенція регіонального розвитку», «Зв’язок сільських гмін Підляшського воєводства» та «Інститут громадянського суспільства».

«На жаль, протягом двох десятиліть було багато розмов і бажань щодо зміни тієї радянської системи, яка й досі функціонує в нашій державі. Але так сталося, що далі розмов справа не пішла. Тому ми спізнюємося з процесами децентралізації, адміністративної і територіальної реформ, як це зроблено в Польщі. І в досить непростий для нашої держави час повинні цю роботу розпочинати», - зазначив, відкриваючи засідання, голова облдержадміністрації Анатолій Олійник.

Керівник Вінниччини наголосив: участь в процесі державного управління безпосередньо територіальних громад – світова практика. І Вінницька область на базі Северинівської територіальної громади Жмеринського району започатковує перші конкретні кроки у реалізації децентралізації та добровільного об’єднання громад.

«Я прихильник надання територіям можливостей, особливо фінансових, ресурсних і повноважних, для самостійного вирішення проблемних питань. Але категорично проти того, щоб змінювати межі територій без відома громад. Світовий досвід вказує на те, що добровільне їх об’єднання – шлях, який потрібно пройти і нам», - зауважив Анатолій Олійник.

У зустрічі з нагоди презентації початку робіт з моделювання процесу добровільного об’єднання територіальних громад на прикладі Вінницької області взяв також участь народний депутат України, співавтор ЗУ «Про добровільне об’єднання територіальних громад» Сергій Кудлаєнко. Він, зокрема, наголосив на необхідності створення доступного для людей алгоритму, щоб вони розуміли, як відбуватиметься процес об’єднання. Та висловив готовність організувати відповідні навчальні семінари – щоб децентралізація не залишалася на папері, а стала відчутною для людей.

У ході зустрічі юрист-аналітик Інституту громадянського суспільства Олександр Врублевський інформував учасників зібрання про передумови та нормативно-правове забезпечення добровільного об’єднання територіальних громад в Україні. З регіональними передумовами такого процесу ознайомив присутніх виконавчий директор ГО «Подільська агенція регіонального розвитку» Олег Левченко. А Президент «Зв’язку сільських гмін Підляшського воєводства» Мирослав Лєх поділився з партнерами польським досвідом об’єднання громад.

Учасники зустрічі підписали Меморандуми про співпрацю:

- щодо реалізації польсько-українського проекту «Український шлях самоврядування» в межах територіальних громад Жмеринського району Вінницької області (між Вінницькою облдержадміністрацією, Жмеринською РДА та громадськими організаціями «Зв’язок сільських гмін Підляшського воєводства» і «Подільська агенція регіонального розвитку»);

- з питань юридичного та методичного забезпечення організації співробітництва та добровільного об’єднання зацікавлених територіальних громад Жмеринського району Вінницької області (між Вінницькою облдержадміністрацією, Жмеринською РДА і громадськими організаціями «Подільська агенція регіонального розвитку» та «Інститут громадянського суспільства»).

Добровільне об'єднання сільських громад на Вінниччині стане прикладом для всієї України

Добровільне об'єднання сільських громад на Вінниччині стане прикладом для всієї України - фото 2

Добровільне об'єднання сільських громад на Вінниччині стане прикладом для всієї України - фото 3

ВИННИЦА.info