10 трав. 2015 16:44

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Суспільство
0

326

0

Дві школи на Вінниччині увіковічнили пам'ять випускників, загиблих в АТО

Дві школи на Вінниччині увіковічнили пам'ять випускників, загиблих в АТО

 У цій підступній неоголошеній війні Липовеччина вже втратила трьох своїх синів


Дві школи на Вінниччині увіковічнили пам'ять випускників, загиблих в АТО

На фасадах двох шкіл у місті Липовець відкрили меморіальні дошки на честь випускників, героїчно загиблих в АТО.

В урочистих лінійки Пам’яті на шкільних подвір’ях взяли участь вчителі та учні, родичі загиблих героїв-земляків Романа Грушка і Володимира Полупанова, ветерани Другої світової та учасники новітньої війни, керівники району та міста, представники громадськості.

«Школа, як мати, дає своїм дітям путівку в життя. І от сьогодні один з її випускників повернувся до рідної школи на меморіальній дошці. Роман Миколайович завжди буде нас супроводжувати, і ми, його земляки, вчителі та учні його рідної школи, завжди будемо пам’ятати, що він герой і загинув за Україну», - сказав директор Липовецької ЗОШ №2 Дмитро Черепашук, який також подякував батькам загиблого Романа Грушка за те, що виховали такого сина.

Липівчанин Роман Грушко народився 1985 року. Липовецьку ЗОШ №2 закінчив у 2002 році. Його фах був пов'язаний з лісовим господарством, тому на передовій серед побратимів мав позивний «Лісник». Загинув Роман 9 лютого 2015 року в боях біля Дебальцевого.

Почесну місію відкрити меморіальну дошку на честь Романа Грушка було надано його батькові Миколі Терентійовичу - полковнику запасу, ветеранові війни в Афганістані, викладачу предмету «Захист Вітчизни», голові ветеранської організації району. І коли батько загиблого воїна, взявши на руки свою маленьку онучку, що лишилась напівсиротою, знімав біле полотно з мармурового зображення Романа, в більшості присутніх на очі навернулися сльози.

 «Сьогодні, в День пам’яті і примирення, який ми відзначаємо вперше разом з усім світом, ми також вшановуємо наших нових героїв, - зазначив голова Липовецької райдержадміністрації Іван Демихін. - Я запевняю вас, що ця жертва не була даремною. І що жоден посадовець не скаже їм те, що колись казали нам, афганцям: «Ми вас туди не посилали».

Мовила слово на меморіальному зібранні і класний керівник Романа Грушка Галина Мазуренко. Вона розповіла, як 20 років тому познайомилася з вдумливим хлоп’ям невисокого зросту, як викладала в Романа українську, як стала згодом класним керівником його класу, як він добре вчився, захоплювався спортом і був завжди активним та готовим допомогти… А ще вчителька читала зворушливі вірші, поезії про героїзм та материнське горе виконували також школярі, лунали пісні у виконанні Афанасія Стратійчука та Володимира Губрія.

Теплі слова про бойового побратима говорив і заступник командира роти батальйону оперативного призначення Василь Щербанюк. А батько полеглого героя Микола Грушко, подякувавши присутнім за вшанування пам’яті його сина, також сказав: «Що б там не говорив і не робив агресор, перемога все одно буде за нами. Якщо є такі діти…».

Того ж дня на фасаді Липовецької школи-колегіуму №1 ім. Василя Липківського урочисто відкривали меморіальну дошку на честь випускника цієї школи Володимира Полупанова.

Володимир народився 1976 року. Служив в елітних військах, згодом працював на будовах, був майстром на всі руки, трудився біля землі. Поки не почалась війна на Донбасі… Під час виходу з оточення Володимир Полупанов загинув, але врятував більше сотні бійців.

На подвір’ї його рідної школи разом із земляками та рідними (мамою, дружиною та маленьким сином, сестрою і братом) були також побратими героя з 128-ї Закарпатської гірсько-піхотної бригади.

Меморіальна дошка на честь Володимира Полупанова відтепер буде на шкільному фасаді поруч із дошкою старшого на 10 років Юрія Нікітіча, з якого Володя в дитинстві брав приклад у заняттях спортом. Волею долі сталося так, що Нікітіч служив у Російській Федерації і 20 років тому був посмертно удостоєний звання Героя Росії, а його молодший земляк і сусід Володимир Полупанов загинув на рідній землі від російських окупантів.

Меморіальну дошку на честь Володимира Полупанова освятив священик УПЦ КП отець Василь. В її урочистому відкритті також взяли участь голова РДА Іван Демихін та голова райради Юрій Науменко, Липовецький міський голова Микола Майданюк, директор колегіуму Михайло Капущак, а ще гості з Естонії Володимир Паламар та Калев Наур, які привезли чергову партію гуманітарної допомоги для захисників України.

«Те, що ви робите, - не даремно, - сказав представник естонського громадського формування «Кайтселійт» (аналог нашої самооборони) Калев Наур - Ви несете і захищаєте християнські, європейські цінності, і ми, решта Європи, це добре розуміємо. Ми розуміємо, що на Сході України ви захищаєте також нас. Хай живе вільна незалежна Україна!».

Указом Президента липівчанин Володимир Полупанов нагороджений орденом «За мужність» посмертно. Голова райдержадміністрації І. Демихін та голова райради Юрій Науменко урочисто вручили його дружині загиблого героя Олені та маленькому синочку.

У цій підступній неоголошеній війні Липовеччина вже втратила трьох своїх синів. Стенд пам’яті на честь усіх трьох полеглих земляків – липівчан Романа Грушка і Володимира Полупанова та жителя села Росоша Сергія Шевчука – відкрили цими днями також у фойє Липовецької райдержадміністрації.

Дві школи на Вінниччині увіковічнили пам'ять випускників, загиблих в АТО

Дві школи на Вінниччині увіковічнили пам'ять випускників, загиблих в АТО - фото 2

Дві школи на Вінниччині увіковічнили пам'ять випускників, загиблих в АТО - фото 3

Дві школи на Вінниччині увіковічнили пам'ять випускників, загиблих в АТО - фото 4

Дві школи на Вінниччині увіковічнили пам'ять випускників, загиблих в АТО - фото 5Дві школи на Вінниччині увіковічнили пам'ять випускників, загиблих в АТО - фото 6

Дві школи на Вінниччині увіковічнили пам'ять випускників, загиблих в АТО - фото 7

Дві школи на Вінниччині увіковічнили пам'ять випускників, загиблих в АТО - фото 8

Дві школи на Вінниччині увіковічнили пам'ять випускників, загиблих в АТО - фото 9

Дві школи на Вінниччині увіковічнили пам'ять випускників, загиблих в АТО - фото 10

Дві школи на Вінниччині увіковічнили пам'ять випускників, загиблих в АТО - фото 11

Дві школи на Вінниччині увіковічнили пам'ять випускників, загиблих в АТО - фото 12

Дві школи на Вінниччині увіковічнили пам'ять випускників, загиблих в АТО - фото 13

Дві школи на Вінниччині увіковічнили пам'ять випускників, загиблих в АТО - фото 14

Дві школи на Вінниччині увіковічнили пам'ять випускників, загиблих в АТО - фото 15

Дві школи на Вінниччині увіковічнили пам'ять випускників, загиблих в АТО - фото 16

Дві школи на Вінниччині увіковічнили пам'ять випускників, загиблих в АТО - фото 17

Дві школи на Вінниччині увіковічнили пам'ять випускників, загиблих в АТО - фото 18

Дві школи на Вінниччині увіковічнили пам'ять випускників, загиблих в АТО - фото 19

Дві школи на Вінниччині увіковічнили пам'ять випускників, загиблих в АТО - фото 20

Дві школи на Вінниччині увіковічнили пам'ять випускників, загиблих в АТО - фото 21

Дві школи на Вінниччині увіковічнили пам'ять випускників, загиблих в АТО - фото 22

 Дві школи на Вінниччині увіковічнили пам'ять випускників, загиблих в АТО - фото 23

ВИННИЦА.info