25 жовт. 2018 14:53

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

143

0

Екологічний бізнес: ідеї, як вінничани можуть зекономити та заробити на опалому листі

Екологічний бізнес: ідеї, як вінничани можуть зекономити та заробити на опалому листі

Опалим листям опалюють приміщення, а також з нього виготовляють: папір, добрива та створюють картини 


Екологічний бізнес: ідеї, як вінничани можуть зекономити та заробити на опалому листі

Заробляти гроші на порожньому місці. При цьому практично не витрачаючи коштів на власному виробництві. Вінниця.info підготувала для своїх читачів низку креативних ідей для бізнесу на опалому листі.

За останні роки в Україні суворо карають осіб, які спалюють опале листя. Бо воно токсичне та забруднює навколишнє середовище. За одну фіксацію порушення закону, доведеться сплатити штраф від 340 до 1360 гривень.

Зрозуміло, дівати гори листя немає куди, хоча його у Вінниці централізовано збирають машинами з приватних зон. Декому ліньки фасувати його у мішки. Та більш підприємливі люди не лише з цим не мають проблем, а непогано можуть підзаробити.

Добрива біогумус

Зібране листя складають у компостні бурти. Шарами, по 15 сантиметрів. Присипають ґрунтом і знову листям. Аби скоріше суміш перетворилась на компост, поливають теплою водою та накривають плівкою. До кожної купи підселяють каліфорнійського хробака. Отриманий біогумус фасують по пакетам та віддають під реалізацію до торгових точок.

Пакет біогумусу об’ємом у два літри в магазинах коштує майже 30 гривень.

«Ніколи не думав, що на опалому листі зароблятиму 25-30 тисяч гривень. Он хату відремонтував, купив уживаного легковика, щоб доправляти товар ”, - підраховує Петро Тимчук з Рівного.

Екологічний бізнес: ідеї, як вінничани можуть зекономити та заробити на опалому листі

Паливні брикети

Листя, суху траву, макулатуру та стружки змішують будівельним міксером та збивають у клунки різного розміру.

За брикети з подібної сировини ціна договірна.

Максим Сорока з Дніпра подібними брикетами власного виробництва опалює свою оселю. Чим значно економить на газу, вугіллі та деревині.

 «В якості сполучного компоненту для брикетів, додаю подрібнений папір або ж крохмаль у пропорції 1:6 чи 1:9, де 1 - це макулатура. Від одного кубометра газа тепло відповідає 44 брикетам, вагою по 27-80 грамм за кожен», - пояснює дніпрянин.

Для виготовлення брикетів використовує звичайний прес.

Екологічний бізнес: ідеї, як вінничани можуть зекономити та заробити на опалому листі - фото 2

Екологічний бізнес: ідеї, як вінничани можуть зекономити та заробити на опалому листі - фото 3

Картини на продаж

Зображення виколюють на пожовклих листках великих розмірів. У вінничанина Максима Зотова замовляють портрети для близьких та знайомих, відомих людей та кіногероїв, образи тварин.

Ціна за одну картину договірна. Замовляють здебільшого з-за кордону.

Екологічний бізнес: ідеї, як вінничани можуть зекономити та заробити на опалому листі - фото 4

Папір

17-річний Валентин Фречка із Закарпаття пропонує створювати папір з опалого листя. За основу хлопець взяв технологію виготовлення паперу з макулатури.

Скористатися своєю ідеєю Валентин запрошує виробників еко-пакунків та конвертів. Адже колір такого паперу виходить жовтувато-сірий.

Екологічний бізнес: ідеї, як вінничани можуть зекономити та заробити на опалому листі - фото 5 

Пожовкле листя чудово підійде для «нaсипного городу» (контейнери, високі грядки, ящики тощо). Ним можнa зaсипaти в ємності шaр з листя, оптимaльно — в подрібненому стaні. Aбо перемішaти його з вже готовим компостом, зеленими відходaми.  

Розкидaйте вологе листя тaкож можнa нa вільних ділянкaх ґрунту. Воно стaне природною мульчею, якa зупинить ріст бур'янів, вивітрювaння ґрунту і вимивaння з неї мінерaльних речовин. Нaвесні перепріле листя збирaють грaблями, aбо перекопують з ґрунтом.
Опaле листя - як дуже ефективний утеплювaч тa хороший теплоізолятор. Ним вкривaють нa зиму тaкі ніжні рослини як троянди, гортензії, хризaнтеми. Відмінно підійде тaкий вaріaнт і для рослин, висaджених у контейнери і горщики.

Екологічний бізнес: ідеї, як вінничани можуть зекономити та заробити на опалому листі - фото 6

Раніше ми писали, як вінничани заробляють на каштанах. В парках збирають плоди і возять їх в сусідню область.

Вінниця.info, фото та відео з Інтернету. 

title