11 трав. 2015 12:27

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Суспільство
0

109

0

Естонці знову привезли на Вінниччину допомогу для українських воїнів

Естонці знову привезли на Вінниччину допомогу для українських воїнів

 Це вже не вперше наші естонські друзі передають відчутну допомогу для українських бійців


Естонці знову привезли на Вінниччину допомогу для українських воїнів

До складу цього гуманітарного вантажу увійшли розгрузки, аптечки, саперні лопатки, планшет для командира взводу, медикаменти, навіть кава й шоколад як приємний додаток до серйозних військових речей. А ще до кожного комплекту допомоги було прикріплено маленький сувенір – квітку волошку кольорів естонського прапора. Ця квітка в Естонії є символом вшанування ветеранів усіх воєн та символом збору коштів для їх підтримки.

«Це вже не вперше наші естонські друзі передають відчутну допомогу для українських бійців, - розповідає голова правління Фонду громади міста Липовець Микола Обара. - У вересні минулого року генерал Йоханнес Керт разом з головою Асоціації українських організацій Естонії Володимиром Паламарем привезли нашим воїнам два рюкзаки батальйонного фельдшера (вартістю по 600 євро). Один рюкзак було передано вінницькому медичному центру, другий 9-му батальйону тероборони… Був також ряд посилок із теплим одягом та іншими корисними речами загальною вартістю близько 160 тисяч гривень (це ще до падіння курсу гривні). Нова партія допомоги оцінюється в гривнях приблизно у 120 тисяч. Це 10 комплектів сучасного спорядження».

За словами Миколи Обари, активна допомога від естонців та українців Естонії відбувається завдяки співпраці між містами-побратимами Йихві та Липовець і між Асоціацією українських організацій Естонії та Липовецьким благодійним фондом громади.

«Ми маленький народ, який живе на півночі Європи. У нас з вами є спільний сусід, який не дуже добре до нас ставиться. І це нас поєднує в тому плані, що ваш біль -  це і наш біль. Сьогодні до вашої країни прийшло те, чого і ми боїмося найбільше… Ми дуже добре вас розуміємо. І наша допомога повинна бути для вас на такому рівні, щоб ви могли захищати європейські цінності і таким чином захищати також і нас. Адже те, що сьогодні спіткало український народ, може спіткати й інші європейські народи. Ми щиро хочемо допомагати вам матеріально і емоційно. Ці невеликі речі – це і є наш посильний внесок в ту боротьбу, яку ви зараз здійснюєте», - сказав Калев Наур, естонський громадський діяч, ініціатор збору в Естонії допомоги для українських воїнів.

Присутні дізналися, що цей доброчинний вантаж збирали структури Мін’юсту і пенітенціарної служби Естонії спільно з добровольчою організацією «Кайтселійт» (це своєрідна естонська самооборона), тамтешніми лікарями та рядовими громадянами Естонії.

Також Калев Наур розповів про ідею купити в Естонії автомобіль (наприклад, «Ниву») для українських військових. Через величезний податок, який благодійники змушені були б заплатити на кордоні, від цієї ідеї довелось відмовитися. Проте пан Наур привіз автомобіль в конверті: кошті, зібрані на авто (1100 євро), він передав військовій частині за посередництва Фонду громади м. Липовець.

Також під час передачі допомоги військовим голова Асоціації українських організацій Естонії Володимир Паламар (родом із Іллінецького району) розповів про планований велопробіг від Липівця до Йихві. За його словами, цей пробіг нестиме мир і буде виявом вдячності липівчан естонцям за їхню активну підтримку.

Вдячність естонцям за гуманітарну допомогу висловили заступник командира військової частини 4050 підполковник Руслан Соколовський та командир ремонтно-відновлювального батальйону підполковник Василь Осадчий. Також Липовецький міський голова Микола Майданюк, голова Липовецької РДА Іван Демихін та голова Фонду громади Липівця вручили естонським друзям подяки.

Липовецький міський голова Микола Майданюк висловив надію на мир і на те, що спільні проекти з естонськими партнерами, які довелось відкласти через війну, невдовзі знову активізуються.

«Як колись весь світ об’єднався, щоб перемогти фашизм, нацизм, так сьогодні багато народів, серед них і естонці, підтримують нас, щоб ми перемогли… рашизм, чи як його назвати – цю агресію, зло, яке йде не від російського народу, а від купки російських політиків... І я вірю, що незабаром час війни мине, і ми будемо вручати грамоти і подяки за пісенні конкурси, за розвиток туризму, за залучення інвестицій…», - зазначив Микола Майданюк.

Естонці знову привезли на Вінниччину допомогу для українських воїнів

Естонці знову привезли на Вінниччину допомогу для українських воїнів - фото 2

Естонці знову привезли на Вінниччину допомогу для українських воїнів - фото 3

Естонці знову привезли на Вінниччину допомогу для українських воїнів - фото 4

Естонці знову привезли на Вінниччину допомогу для українських воїнів - фото 5

Естонці знову привезли на Вінниччину допомогу для українських воїнів - фото 6

Естонці знову привезли на Вінниччину допомогу для українських воїнів - фото 7

Естонці знову привезли на Вінниччину допомогу для українських воїнів - фото 8

Естонці знову привезли на Вінниччину допомогу для українських воїнів - фото 9

Естонці знову привезли на Вінниччину допомогу для українських воїнів - фото 10

Естонці знову привезли на Вінниччину допомогу для українських воїнів - фото 11

Естонці знову привезли на Вінниччину допомогу для українських воїнів - фото 12

Естонці знову привезли на Вінниччину допомогу для українських воїнів - фото 13

ВИННИЦА.info