14 лип. 2018 14:51

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

72

0

Фахівці пояснили вінничанам, як відрізнити кавун і з нітратами від безпечного та що робити при отруєнні

Фахівці пояснили вінничанам, як відрізнити кавун і з нітратами від безпечного та що робити при отруєнні

 Фахівці пояснили вінничанам, як відрізнити кавун і з нітратами від безпечного та що робити при отруєнні 


Фахівці пояснили вінничанам, як відрізнити кавун і з нітратами від безпечного та що робити при отруєнні

 Влітку дуже гостро стає питання про профілактику отруєнь кавунами та динями. Ніколи не потрібно забувати про те, що навіть куплена в правильний час всіма улюблена велика ягода може стати причиною сумних наслідків. Про це йдеться в повідомлення на сайті Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

Баштанні можуть викликати сильне отруєння. В основному, отруєння кавунами і динями дуже часто залежить від кількості нітратів, які стають невід'ємним компонентом улюбленої ягоди. Щоб посприяти швидкому зростанню і достиганню кавунів, недобросовісні фермери «підгодовують» поля нітратними добривами.

Про те, що кавунчик чи динька містить хімію, підкаже його неприродній яскравий колір м'якоті і жовто-коричневі прожилки, а також - дуже гладке місце зрізу. У безпечного кавуна зріз схожий на те, що його посипали дрібними крупинками.

Однак, отруєння може статися і з вашої вини також. Якщо ви вирішили купити кавун чи диню і попросили продавця надрізати плід, то потрапляєте в зону ризику. Згадайте, де ростуть баштанні культури, подумайте про те, як їх транспортують. Хіба можна це назвати санітарними умовами? Додайте до цього всього «чисті» руки працівника стихійного ринку, вантажника. А ви бачили ніж, яким був зроблений надріз?

Про те, яку інфекцію можна «зловити» з набутою ягодою можна навіть і не розповідати, від кишкової палички до дизентерії.

Якщо трапилося так, що ви відчуваєте раптову стомлюваність, напади мігрені, є блювота та діарея - ви отруїлися. Все це може проявлятися вже через 2-3 години після того, як ви з'їли неякісний кавун. Також, інтоксикація може супроводжуватися лихоманкою, ломотою в суглобах і судомами.

Особливий ризик нітратовмісних продуктів загрожує годуючим матерям і дітям, які не досягли 1 року.

Крім усього перерахованого вище, отруєння кавунами і динями може бути дуже небезпечно для тих людей, які страждають хронічними захворюваннями. До таких хвороб можна віднести: цукровий діабет, нефролітіаз, захворювання сечостатевої системи, аденому, виразки, пієлонефрит тощо.

Перша допомога при проявах ознак отруєння:

  • слід терміново викликати швидку допомогу;

  • єдине, що Ви можете зробити до того, як приїде "швидка" - випити 2 склянки слабкого розчину марганцівки та прийняти кілька таблеток активованого вугілля;

  • лікування повинен призначити тільки лікар;

  • якщо отруєння легкого ступеня - зверніться до дільничного педіатра або терапевта, терапія проводиться обов'язково, щоб уникнути будь-яких ускладнень.

Щоб не потрапити з отруєнням до лікарні, не підірвати собі і своїй дитині здоров'я, ви повинні знати, де ні за яких обставин не можна купувати баштанні культури:

Ніколи не беріть баштанні у тих наметах, які розташовуються уздовж автотрас, у бензоколонок, на стихійних ринках. Кавун має властивість швидко вбирати в себе свинець, який міститься у вихлопних газах. Запам'ятайте: від траси до намету з кавунами повинно бути не менше 10-20 метрів.

Не купуйте у продавців, у котрих ягоди складені купами просто на землі. По-перше, це елементарне не дотримання санітарно-епідеміологічних норм, по-друге, знову ж таки, невідомо що до цього лежало або стояло на тій ділянці землі, де зараз навалено кавуни.

В жодному разі не купуйте вже нарізані кавуни та дині, адже патогенні мікроорганізми забруднюють розрізаний продукт зсередини, розвиваються там і сприяють виникненню харчових отруєнь та гострих кишкових захворювань.

Купуйте баштанні тільки на об’єктах організованої торгівлі, при наявності документів, які засвідчують якість та безпеку продукції.

Перш ніж подати кавун на стіл, його слід ретельно вимити.

Відмовтеся від вживання кавунів та динь при діареї або кольках.

З великою обережністю слід поставитися до баштанних літнім людям і маленьким дітям, бажано до трьох років.

Вiнниця.info