27 груд. 2018 17:04

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Політика
0

52

0

Фальстарт передвиборчої кампанії на Вінниччині: зовнішня реклама, «джинса», «благодійність»

Фальстарт передвиборчої кампанії на Вінниччині: зовнішня реклама, «джинса», «благодійність»

 Фальстарт передвиборчої кампанії на Вінниччині: зовнішня реклама, «джинса», «благодійність»


Фальстарт передвиборчої кампанії на Вінниччині: зовнішня реклама, «джинса», «благодійність»

 Хоча офіційно виборчий процес розпочнеться 31 грудня, спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА у Вінницькій області зафіксували візити до регіону потенційних кандидатів, політичну «благодійність», зовнішню рекламу, матеріали з ознаками замовності та чорний піар у ЗМІ, а також випадки непрямої агітації з ймовірним використанням бюджетних ресурсів.

Про ці явища в контексті фальстарту передвиборчої кампанії на Вінниччині йшлося під час прес-конференції 27 грудня.

Протягом другої половини осені та у грудні спостерігачі ОПОРИ зафіксували певні тенденції у розміщенні зовнішньої політичної реклами. Так, одні потенційні кандидати значно активізували використання білбордів та сітілайтів, інші – зменшили їх кількість. Активно використовують зовнішню рекламу на Вінниччині зараз 8 потенційних кандидатів на посаду Президента. Водночас деякі потенційні кандидати «взяли паузу» чи припинили використання зовнішніх носіїв.

За словами комунікаційниці Громадянської мережі ОПОРА у Вінницькій області Галини Сегеди, після старту виборчого процесу така реклама буде вважатись агітаційною, яка повинна виготовлятись за рахунок коштів з виборчого фонду та містити вихідні дані.

Не обійшлося без пошкоджень рекламних матеріалів. Як повідомляла ОПОРА, білборди із зображенням лідера партії «Наші» Євгенія Мураєва були облиті фарбою.

Партійні організації використовують різноманітні форми публічної активності з метою максимально охопити групи електорату регіону. Загалом протягом осені та початку зими було зафіксовано проведення за сприяння партій навчальних тренінгів, спортивних заходів, заходів культурного спрямування та заходів, пов’язаних з благодійністю, із роздачею подарунків.

Черговим приводом для політиків продемонструвати свою благодійність стають також зимові свята. Так, зокрема, представники політичних партій вітали дітей зі святом Миколая, роздавали солодкі подарунки з наліпками, на яких вказані імена благодійників тощо.

«Подібна активність представників політичних партій загалом може сприяти впізнаваності їхніх політичних сил на виборах різних рівнів», – зазначила Галина Сегеда.

Також упродовж періоду з червня по жовтень у Вінницькій області було зафіксовано 25 випадків так званого «піару на держсубвенціях» - непрямої агітації, приводом для якої було нібито сприяння народних депутатів у виділенні громадам державних субвенцій.

Що стосується ситуації у ЗМІ то районні газети продовжують розміщувати матеріали, які мають ознаки замовності та чорного піару.

«Газети розміщують матеріали з ознаками замовності. Про порушення виборчого законодавства наразі ми не можемо говорити, оскільки ще не розпочалася виборча кампанія. Проте такі публікації порушують Закон «Про рекламу» і вводять в оману споживачів інформаційного продукту», – прокоментувала комунікаційниця ОПОРИ.

За результатами моніторингу регіональних телеканалів Вінницької області, що здійснювався у жовтні-грудні 2018 року, Громадянська мережа ОПОРА теж зафіксувала 12 сюжетів з ознаками замовності на користь потенційних кандидатів у президенти. Також протягом цього періоду на вінницьких телеканалах вийшло 2 сюжети, пов’язані з публічною діяльністю партій, 3 сюжети на користь народного депутата та 30 матеріалів у випусках новин зі згадуванням прем’єр-міністра.

Також під час прес-конференції ОПОРА представила майбутнього громадського омбудсмена з виборчих прав у Вінницькій області Тараса Коваля, завданням якого є забезпечення системного аналізу застосування законодавства та практик розслідування виборчих злочинів, а також комунікація між виборцями, кандидатами, медіа та правоохоронними органами з питань впровадження практик протидії порушенням на виборах.

Активна фаза діяльності громадського омбудсмена припадатиме на президентські та парламентські вибори 2019 року, а також місцеві вибори 2020 року. Серед повноважень громадських омбудсменів, зокрема:

  • взаємодія з правоохоронними органами та відслідковування стану розслідування резонансних проваджень щодо  злочинів проти виборчих прав;

  • аналіз cудової практики, відбір стратегічних справ, які можуть змінити судову практику з розгляду справ, пов’язаних з виборами, зокрема можливе подання позовів до Європейського суду з прав людини;

  • співпраця з Національною поліцією щодо надання рекомендації для усунення причин та умов виникнення виборчих конфліктів та злочинів,

  • сприяння впровадженню і дієвому забезпеченню міжнародних стандартів виборів в Україні, робота на підвищення правової культури виборців та кандидатів;

  • взаємодія з регіональними офісами Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, зокрема моніторингові  візити до місць несвободи;

  • публічні зустрічі з виборцями та представниками суб’єктів виборчого процесу в форматі роз’яснення вимог законодавства, можливих порушень на відповідному етапі виборчого процесу, обговорення конкретних порушень виборчого законодавства, які мали місце в регіоні, та способів їх запобігання.

Вінниця.info