11 трав. 2016 12:41

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Місто
0

65

0

Фестиваль «Intermezzo» у Вінниці: фільми до ранку, екскурсії та фотовиставки

Фестиваль «Intermezzo» у Вінниці: фільми до ранку, екскурсії та фотовиставки

 У Вінниці вдруге проходитиме Міжнародний фестиваль оповідання «Intermezzo»


Фестиваль «Intermezzo» у Вінниці: фільми до ранку, екскурсії та фотовиставки

 З 26 по 29 травня у Вінниці вдруге проходитиме Міжнародний фестиваль оповідання «Intermezzo», присвячений постаті письменника та громадського діяча Михайла Коцюбинського. Цьогорічний фестиваль відбуватиметься під гаслом «Приватні моря, спільні береги».

Під час фестивалю на вінничан очікують близько 40 різних заходів, зокрема це зустрічі з митцями, фотовиставки, фільми, екскурсії, авторські читання, книжкові презентації…

В рамках фестивалю буде проходити спеціальна програма присвячена Криму і кримським татарам. Під час програми присутніх познайомлять із письменниками, музикантами і кінорежисерами Криму, а також розкриють нові інтерпретації традиційної культури кримських татар. На фестиваль будуть запрошені кримські татари.

На захід у Вінницю приїдуть культурні діячі з України, Польщі, Чехії, Ірландії, Білорусі, Вірменії, Великобританії та інших країн.

Розпочнеться фестиваль 26 травня на Європейській площі о 20:30 покажуть прем’єру кримськотатарської версії фільму «Татарський триптих».

Наступного дня у п’ятницю 27 травня (11:30 – 13:00) гості фестивалю можуть взяти участь у дискусії «Краса і сила/ Сила і краса: психологічні портрети Коцюбинського і Винниченка». Учасникам буде Ришард Купідура з Польщі та Світлана Кирилюк з України. Захід проходитиме в читальній залі ВДПУ ім. М. Коцюбинського. Тут же о 13 годині запланована презентація збірок Сергія Татчина та Юлії Броварної.

О 16 годині в кінотеатрі «Родина» відбудеться показ фільму «Хайтарма» Ахтема Сеїтаблаєва. В цьому ж кінотеатрі о 20 годині відбудеться показ фільму «Къырым» Ксенії Жорноклей.

Для любителів нічного кіно з 22 години вечора до 4 години ранку у Вінниці в кінотеатрі «Родина» проходитиме ніч короткого метру Wiz-Art та С.У.К.

28 травня фестиваль розпочнеться з екскурсії «Проспект Сонцепоклонника» о10 годині.

О 12 годині на теплоході «Ляля Ратушна» відбудеться читання «Intermezzo» з сучасним письменником та журналістом Тарасом Прохаськом.

Для цінителів кіномистецтва відбудеться зустріч з чеським кінодокументалістом і режисером Бржетіславом Рихліком. Захід розпочнеться  о 13 годині в кінотеатрі «Родина».

Для малечі о 14 годині  бібліотеці філії № 1 проходитиме дитяча театралізована акустична майстерня «Велике вухо» за мотивами кримськотатарських казок. 

О 21 годині в музеї Коцюбинського відбудеться виступ Тараса Прохаська та гурту «Очеретяний кіт»

29 травня в книгарні «Є» проходитиме конкурс мариністичного оповідання. Розпочнеться захід о 12 годині.

В кінотеатрі «Родина» о 15 годині відбудеться зустріч з кінорежисером Наріманом Алієвим і показ добірки його фільмів «Кримські історії».

В останній день фестивалю відбудеться перформанс Марини Наумчук «Не доходять написані листи» за мотивами кримських листів Михайла Коцюбинського до дружини.

Закриття фестивалю відбудеться в музеї Коцюбинського о 20:30. Тут презентують літературно-візуальний проект «Шлях додому».

Варто зазначити, що деякі заходи є платними. Детальна програма «Intermezzo» на сайті фестивалю.

Фестиваль «Intermezzo» у Вінниці: фільми до ранку, екскурсії та фотовиставки 

Довідка

Міжнародний фестиваль оповідання «Intermezzo» — щорічний фестиваль короткої прози, що проходить у місті Вінниця протягом чотирьох днівнаприкінці травня. Фестиваль присвячений постаті видатного українського письменника та громадського діяча Михайла Коцюбинського (1864, Вінниця — 1913, Чернігів). Оповідання письменника становлять справжню скарбницю світової літератури, інтегруючи українську культуру в контекст європейського модернізму. «Intermezzo» — один із найвідоміших творів автора, що втілює найкращі риси активного митця, котрий прагне змінювати світ і себе у ньому.

 Ідея фестивалю випливає саме з цього оповідання: у важкі часи людина втомлюється від власних і чужих проблем, потребує зміни середовища, щоб загострити внутрішній зір та відчути власну сутність. Водночас вона стикається з реаліями життя, бачить суспільство збоку і зсередини, і після короткого інтермецо ще більше звернена до вирішення нагальних завдань. Фестиваль «Intermezzo» покликаний прислухатися і говорити, артикулювати соціальні проблеми засобами мистецтва, залучати широкі кола фахівців та зацікавлену аудиторію до активної трансформації українського суспільства.

ВИННИЦА.info