29 листоп. 2013 16:22

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:56
Культура
0

246

0

Філософію у шкірі привіз до Вінниці художник Артур Тиводар

Філософію у шкірі привіз до Вінниці художник Артур Тиводар

Виставка оригінальних картин, створюючи які майстер чаклує над шкірою і напівкоштовним камінням, у галереї «Арт-Шик» триватиме до 16 грудня


Філософію у шкірі привіз до Вінниці художник Артур Тиводар

Виставка оригінальних картин, створюючи які майстер чаклує над шкірою і напівкоштовним камінням, у галереї «Арт-Шик» триватиме до 16 грудня.

 Філософію у шкірі привіз до Вінниці художник Артур Тиводар

 Філософію у шкірі привіз до Вінниці художник Артур Тиводар - фото 2

Під фото: «Сон пастушка» (шкіра, кальцит, флюорит, гірський кришталь, 2013)

- Яка оригінальна техніка! Ніколи подібного не бачила! – не приховуючи захвату, роздивлялися роботи Артура Тиводара ті, хто вперше завітав на його виставку.

- Як завжди – неперевершено! Артур – художник, який весь час підіймає глибокі питання, - говорили ті, хто вже бував на його попередніх виставках у Вінниці.

У нашому місті ужгородський художник частий гість. Тут він має чимало вірних друзів, багато виставок провів у Вінницькому технічному університеті, а в галереї «Арт-Шик» 28 листопада презентував свою третю велику експозицію.

- Після зустрічі з Артуром Тиводаром завжди емоцій багато. З однієї сторони, я наперед знаю, що будуть знайомі прийоми і матеріали – шкіра і напівкоштовні камені, але, з другої сторони, завжди є цей гарний присмак свята і несподіванки: «А як він цього разу використає? Як подасть?» - говорить мистецтвознавець галереї «Арт-Шик» Оксана Несторович. – Шкіра – це декоративний матеріал, але в Артура вона навдивовижу мальовнича. Він дуже тонко відчуває кольори, оригінально сполучає різні фактури, поверхні шкіри завжди обробляє по-різному - десь штришок робить, а десь навмисне загладжує.

Фото 01

 Філософію у шкірі привіз до Вінниці художник Артур Тиводар - фото 3

З-поміж 19 картин виставки 14 – зроблені за останні півроку. Спочатку майстер планував звернути увагу глядачів на інші теми, але після раптової смерті матері і близького друга, який у свій час замінив йому батька і відкрив красу мистецтва, з червня художник занурився у тему самотності. 

- Спочатку я заспокоївся, роблячи ікони, а потім зробив картину «Аркан ХХІ», яка й дала назву даній виставці. Сам я її пов’язую не стільки з картами таро чи якимись перемінами, а, в першу чергу, як у вірші Василя Стуса відчуваю: «…жити - то не є долання меж, а навикання і само собою - наповнення», - цитує автор.

Філософію у шкірі привіз до Вінниці художник Артур Тиводар - фото 4

«Маленька Терезка» (шкіра, корунд, сусальне золото, 2013)

Філософію у шкірі привіз до Вінниці художник Артур Тиводар - фото 5

«Біля печей Вавілона» (шкіра, гранат, гірський кришталь, сусальне золото, 2013»

Містичну картину «Біля печей Вавілона» Артур Тиводар написав під враженням від сновидінь, що нагадали йому про реальні факти з життя. А от за «Маленьку Терезку» взявся після того, як знайшов іконку католицької святої, яку ще у п’ять років отримав в подарунок від бабусі. А взагалі-то більшість ідей для своїх картин художник отримує від власної відкритості й споглядання.

- Чим менше інтересу в мистецтві, тим воно вдаліше, - переконаний Артур Тиводар. - От споглядаєш якийсь об’єкт без інтересу, а потім він найяскравіше проявляється. Тому що з інтересом приходить заангажованість, естетика, культура й всі ці речі, які тільки заважають. Я люблю, коли ідеї самі формуються в тобі, а не, коли ти навмисно їх вигадуєш.

Філософію у шкірі привіз до Вінниці художник Артур Тиводар - фото 6

«Осінніми стежками» (полотно, олія, 2013)

Філософію у шкірі привіз до Вінниці художник Артур Тиводар - фото 7

«Яблунька» (полотно, олія, 2013)

Одне зі своїх улюблених хобі – походи у гори – художник цього разу яскраво представив у живописних пейзажах. Раніше вінничани їх бачили у зовсім мізерній кількості, а от у діючій виставці пейзажі займають половину зали.

- Дуже влучно про Артурові пейзажі сказав мій колега Володимир Синкевич: «Це як Каспар Давид Фрідріх - настільки тихо, велично і поза часом» , - говорить мистецтвознавець Оксана Несторович. - Пейзажі в Артура надзвичайно проникливі, хоча на жодній картину немає людини, навіть її присутність там практично не вгадується. Бачиш, наскільки природа самодостатня і в порівнянні з нею людина – усього лише піщинка.

Сам автор 8 грудня святкуватиме 50-річчя. Зізнається, спершу планував підбивати підсумки, але після втрати близьких, усвідомив, наскільки безглузде заняття вираховування часу.

- Ювілеї, роки - все це мильні бульбашки. Є гарний вірш у Василя Стуса «Як вікна в позапростір, позачас» - ось це мені сьогодні співзвучне, - зізнається Артур Тиводар. – До мене давно прийшло усвідомлення, що чим більше ми намагаємося подолати межі, тим більше відходимо від себе і божества.

Побачити виставку Артура Тиводара «Аркан ХХІ» ви можете до 16 грудня в галереї «Арт-Шик» (вул. Архітектора Артинова, 12а) по будням з 10.00 до 20.00, в суботу – з 11.00 до 19.00 і в неділю – з 11.00 до 18.00.

Філософію у шкірі привіз до Вінниці художник Артур Тиводар - фото 8

«Ікона Божої Матері Млекопитательница» (шкіра, нефрит, сусальне золото, 2013)

Філософію у шкірі привіз до Вінниці художник Артур Тиводар - фото 9

«Ікона Божої Матері Конівська» (шкіра, сусальне золото, 2013)

Філософію у шкірі привіз до Вінниці художник Артур Тиводар - фото 10

«Вечірні стражі» (полотно, олія, 2013)

Філософію у шкірі привіз до Вінниці художник Артур Тиводар - фото 11

«Морозний ранок біля Мучаківського замку» (полотно, олія, 2012)

Філософію у шкірі привіз до Вінниці художник Артур Тиводар - фото 12

«Стежками полонини» (полотно, олія, 2013)

Філософію у шкірі привіз до Вінниці художник Артур Тиводар - фото 13

«Святий великий Макарій Єгипетський» (шкіра, сусальне золото, 2013)

Філософію у шкірі привіз до Вінниці художник Артур Тиводар - фото 14

«Ікона Божої Матері Пантанасса (Всецариця)» (шкіра, сусальне золото, 2013)

Філософію у шкірі привіз до Вінниці художник Артур Тиводар - фото 15

«Аркан ХХІ» (шкіра, апатит, фіоніт)

Філософію у шкірі привіз до Вінниці художник Артур Тиводар - фото 16

«Одна тільки віра» (шкіра, апатит, гірський кришталь, 2013)

Філософію у шкірі привіз до Вінниці художник Артур Тиводар - фото 17

«Світає, самітник затримується у зоряних меж» (шкіра, агат, апатит, 2013)

Філософію у шкірі привіз до Вінниці художник Артур Тиводар - фото 18

«Північний вітер» (шкіра, яшмовидний агат, 2013)

Філософію у шкірі привіз до Вінниці художник Артур Тиводар - фото 19

«День другий» (шкіра, сердолік, агат, 2000)

Валентина Кирильчук, ВИННИЦА.info


0
0