30 січ. 2018 10:04

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

214

0

Геннадій Вацак зводить нові мега-об’єкти в Могилеві-Подільському

Геннадій Вацак зводить нові мега-об’єкти в Могилеві-Подільському

 Геннадій Вацак зводить нові мега-об’єкти в Могилеві-Подільському


Геннадій Вацак зводить нові мега-об’єкти в Могилеві-Подільському

 Масштабність ідей та амбітність проектів – стиль, притаманний бізнесмену, депутату обласної ради Геннадію Вацаку. Щороку він радує могилівчан благочинним дарунком. Минулого року це були Європейська площа, рятувальна станція та знак «I love Mohyliv-Podilsky», а цьогоріч Геннадій Анатолійович вже приступив до втілення нових глобальних проектів: меценат має намір звести сучасну набережну вздовж Дністра та закласти парк в заводському масиві.

Ідея знайшла підтримку міської влади, міський голова Петро Бровко спільно з Геннадієм Вацаком обговорили та узгодили майбутній проект. Про те, що в планах 2018-го року – будівництво набережної, депутат заявив ще влітку 2017 року, коли зводилась рятувальна станція. Тоді ж і було закладено початок підпірної стіни, яка мала увійти до комплексу майбутньої набережної. Геннадій Вацак завше дотримує даного слова, все, що обіцяє, успішно виконує. Одразу після свят у Могилеві-Подільському «закипіла» робота. Набережна Дністра перестала бути тихою гаванню, а перетворилася на будівельний майданчик. Тут щодня гарчить техніка та працюють люди. Розпочали з підготовчих робіт та розчистки території, на об’єкт завозять камінь, яким укріплюватимуть берег річки.

Геннадій Вацак зводить нові мега-об’єкти в Могилеві-Подільському

Дністровська набережна матиме протяжність до 200 метрів, завширшки 6-9 метрів (в залежності від місцевості) та буде розділена тунелем 28 метрів завдовжки, який виходитиме на вулицю Вірменську. Підпірну стіну триматимуть колони, облицьовані жовтим каменем, на яких кріпитимуться ліхтарі. Набережна матиме декілька зон: алею - аж до пристані, зону для відпочинку та зону, що виходить до річки з оглядовим майданчиком. Уздовж встановлять лавочки і урни, облаштують пандуси, покладуть тротуарну плитку, проведуть освітлення. Містяни можуть комфортно відпочити в затінку, який створюватимуть більше двох десятків висаджених дерев, пройтися до води декоративними східцями, обрамленими дизайнерською металевою огорожею, та зробити на оглядовому майданчику селфі на фоні водного плеса.

Геннадій Вацак зводить нові мега-об’єкти в Могилеві-Подільському - фото 2

Будівництво обійдеться меценату в кругленьку суму, проте він не погоджується її називати, каже, що то не головне. «Я обіцяв могилівчанам зробити в 2018 році гарну, сучасну набережну, де вони могли б залюбки відпочивати, прогулюватися по авеню, милуватися краєвидами і отримувати від того насолоду, - коментує депутат обласної ради Геннадій Вацак. - Це справді чималі кошти, однак важливо те, щоби людям сподобалося. Набережна – плід колективної думки членів моєї сім’ї. Ми порадилися та вирішили зробити саме таким черговий дарунок рідному місту, який залишиться на згадку красивою пам’яткою. Впевнений, що набережна доповнить перелік улюблених місць відпочинку жителів Могилева-Подільського та його гостей!»

Те, що набережна буде чудовою, видно з ескізів: звичайна та сіра берегова зона перетвориться в затишне авеню. В її концепцію вдало вписана річкова акваторія, бо ж недарма Могилів-Подільський - місто над Дністром.

«Ми стоїмо на порозі визначної події: відновлення історичної величі Могилева-Подільського, - зазначає міський голова Петро Бровко. - В 1893 році, коли мурувалася дамба, починаючи від мосту Дружба, який тоді ще був дерев’яним, меценати –могилівчани вирішили облаштувати чудовий краєвид прикордонному місту. Вони гуртом збудували ратушу, зброярню, дзвіницю, аби всі, хто в’їжджав до Могилева-Подільського, відчували його велич. Сьогодні настав той момент, коли ми відновлюємо історичну велич нашого міста, Геннадій Вацак повертає його красу в оновленому вигляді».

Геннадій Вацак зводить нові мега-об’єкти в Могилеві-Подільському - фото 3

А з 15 березня, паралельно з будівництвом набережної, родина Вацак приступить до зведення парку, що в заводському житловому масиві. Колись тут вирувало життя, проводилися свята - все це залишилося лише на пам’яті жителів масиву та голубих ялин, що за той час встигли вирости. «Моя сім’я хоче повернути парку життя, аби тут знову лунав дитячий сміх!», - заявив Геннадій Вацак. Про те, що меценат турбується про мешканців масиву, вказує і той факт, що він навіть оголосив конкурс на найвлучнішу назву майбутнього парку.

Будівництво вестиметься практично з нуля, бо зноситиметься все старе та таке, що віджило; зніматиметься сорокасантиметровий шар грунту та завозитиметься свіжа родюча земля. Натомість там з’явиться новий публічний простір для відпочинку та дозвілля. Уся територія парку умовно буде розділена на три зони відпочинку, одна з них ігрова, де розміщуватиметься дитячий розважальний комплекс. Ландшафтний дизайн сплановано таким чином, аби тут залюбки відпочивали і діти, і дорослі. Існуючі там голубі ялини будуть залишені, а до них в компанію висадять чимало платанів, магнолій та інших декоративних дерев та рослин. Для зрошення зелених насаджень буде вмонтовано систему автополиву. А ще буде викладено бруківкою доріжки, встановлено лавки та ліхтарі, облаштовано безкоштовну парковку, якою користуватимуться як жителі прилеглих будинків, так і відвідувачі парку.

Вигляд сьогодні

Геннадій Вацак зводить нові мега-об’єкти в Могилеві-Подільському - фото 4

Проект

Геннадій Вацак зводить нові мега-об’єкти в Могилеві-Подільському - фото 5

Всі об’єкти меценат, за традицією, планує довершити до Дня народження рідного міста, якому й присвячує ці масштабні дарунки.

«Мабуть, немає людей, котрі б не любили місто, де вони народилися, де провели дитинство та юність, де створили сім’ї. Так і я: тут народився, одружився, народилися наші діти. Ми – частинки цього міста! І тому все, що робить моя сім’я для міста – це вияв любові до нього. Могилів-Подільський з року в рік кращає і давно вже став справжньою окрасою Поділля. Маючи таку потужну підтримку міської влади, особисто Петра Бровка, ми зробимо його іще кращим!», - запевнив Геннадій Вацак.

Геннадій Вацак зводить нові мега-об’єкти в Могилеві-Подільському - фото 6

Проект набережної

Геннадій Вацак зводить нові мега-об’єкти в Могилеві-Подільському - фото 7

Геннадій Вацак зводить нові мега-об’єкти в Могилеві-Подільському - фото 8

Геннадій Вацак зводить нові мега-об’єкти в Могилеві-Подільському - фото 9

Геннадій Вацак зводить нові мега-об’єкти в Могилеві-Подільському - фото 10

 

Геннадій Вацак зводить нові мега-об’єкти в Могилеві-Подільському - фото 11

Проект парку

Геннадій Вацак зводить нові мега-об’єкти в Могилеві-Подільському - фото 12

Геннадій Вацак зводить нові мега-об’єкти в Могилеві-Подільському - фото 13

Геннадій Вацак зводить нові мега-об’єкти в Могилеві-Подільському - фото 14

Геннадій Вацак зводить нові мега-об’єкти в Могилеві-Подільському - фото 15

Геннадій Вацак зводить нові мега-об’єкти в Могилеві-Подільському - фото 16

Тетяна Фоменко