22 лют. 2017 14:24

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Економіка
0

50

0

Гижко розповів, кого з роботодавців Вінниччини не перевірятимуть інспектори з праці

Гижко розповів, кого з роботодавців Вінниччини не перевірятимуть інспектори з праці

 Гижко розповів, кого з роботодавців Вінниччини не перевірятимуть інспектори з праці


Гижко розповів, кого з роботодавців Вінниччини не перевірятимуть інспектори з праці

 Перший заступник голови Вінницької облдержадміністрації Андрій Гижко розповів про контроль за виплатою заробітної плати та спростував інформацію, що підняття мінімальної зарплати до 3200 спричинить безробіття.

Про це він повідомив під час прес-конференції 22 лютого.

При Вінницькій ОДА створено робочу групу по детінізації заробітної плати, яка формує список підприємств, які перевірятимуть на предмет легального працевлаштування та виплати мінімальної зарплати. До робочої групи входять представники ОДА, пенсійного фонду, інспекції з праці, представники профспілок та роботодавців, вони прийнято рішення не перевіряти підприємства, які платять зарплату більше 5 тис. гривень.

«Не йде мова про суцільні перевірки і не йде мова про перевірки суб’єктів господарювання, які офіційно виплачують заробітну плату. Ми встановили межу, що ті підприємства, де заробітна плата вище 5 тис. гривень, ми взагалі заборонили, щоб туди йшли інспектуючі органи. Зокрема, інспекція по праці. Чому 5 тисяч? Тому що офіційна заробітна плата за грудень минулого року – 6400 в середньому по області. Ми вирахували, що 5 тисяч це мінімум, який говорить про легальну зарплату на підприємствах.

Також Андрій Петрович спростував міф, що підняття мінімальної зарплати спричинить звільнення працівників та ріс кількості безробітних.

«Коли говорили про те, що підвищення заробітної плати призведе до закриття бізнесу, показує, що це неправда. Ми подивились рівень зайнятості. Якщо рік назад в середині лютого 2016 року в центрі зайнятості в нас було зареєстровано 32200 громадян, то на середину лютого 2017 – в центрі зайнятості зареєстровано 28100 громадян. Тобто, їх кількість скоротилась» -  говорить А. Гижко.

Щодо тенденції із масовим закриттям підприємців, то за словами посадовця, СПД, які закриваються, ніяк не впливають на економіку області.

«В грудні минулого року і січні масово почали закриватись підприємці, але коли ми проаналізували детально, що з 40 тисяч приватних підприємців, які є в області, офіційно платили податки лише 2300 підприємців. Саме стільки підприємців показували в деклараціях доходи і сплачували податки. Тобто 3700 СПД показували декларації з нульовим доходом. Тому їх реєстрація ніяким чином не впливала на економіку нашої області», - говорить А. Гижко.

Нагадаємо, зараз тривають перевірки суб’єктів господарювання на предмет дотримання законодавства про працю. Лише за тиждень працівниками Управління Держпраці у Вінницькій області розглянуто 12 справ за ст. 265 КЗпП України та накладено фінансові санкції на суму 51200 грн.

Вінниця.info