22 черв. 2018 16:51

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

73

0

Голова Вінницької обласної ради взяв участь у Всеукраїнському форумі старост ОТГ. Приїхали 300 учасників

Голова Вінницької обласної ради взяв участь у Всеукраїнському форумі старост ОТГ. Приїхали 300 учасників

 На Форум старост об'єднаних територіальних громад приїхали 300 учасників


Голова Вінницької обласної ради взяв участь у Всеукраїнському форумі старост ОТГ. Приїхали 300 учасників

 Голова обласної Ради Анатолій Олійник брав участь у Всеукраїнському Форумі старост об'єднаних територіальних громад «Становлення інституту старост в Україні: перші  кроки». Форум проходив на Хмельниччині та тривав два дні.

Про це повідомляє прес-служба Вінницької обласної ради.

Першого дня учасники зібрання на дискусійних панелях обговорювали різні тематичні питання. Зокрема, на першій тематичній панелі на тему: «Реформування місцевого самоврядування: основа успіху розвитку територій» та «Старостинський округ: реалії та перспективи» було понад 300 осіб.

Другого дня учасники Всеукраїнського форуму ознайомлювалися із практиками, результатами роботи старостинських округів Хмельницької області. Першою локацією був Новоселицький та Котюржинецький старостинські округи Полонської ОТГ, другою – Писарівський старостинський округ Війтовецької ОТГ та Копачіївський старостинський округ Волочиської ОТГ, третьою – Юринецький та Іванковецький старостинські округи Сатанівської ОТГ, четвертою локацією для ознайомлення будуть Міцівецький  старостинський округ Дунаєвецької селищної ОТГ, п'ятою – Іванковецький та Гірчичнянський старостинські округи Дунаєвецької міської ОТГ та останньою – Колубаївський та Лисогірський старостинські округи Гуменецької ОТГ.

Метою Форуму є узагальнення особливостей становлення інституту старост в Україні, наявних практик і проблем, визначення пріоритетів розвитку старостинських округів, адже староста є найближчим до людей представником органів місцевого самоврядування. Це нова посадова особа, нова інституція, створена для того, щоб  інтереси всіх жителів сіл в об'єднаних територіальних громадах були враховані, щоб соціальні, побутові та інші потреби мешканців села були задоволені, щоб проблеми  місцевого значення вирішувалися швидко, відкрито, зрозуміло.

Розпочали роботу форуму голова Хмельницької обласної ради Михайло Загородний та голова Хмельницької обласної державної адміністрації Вадим Лозовий. Виступили також президент Української асоціації районних та обласних рад, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, керівник проекту Фонду  Ганса Зайделя в Україні, Республіці Молдова та Румунії, Даніель Зайберлінг та начальник управління по  зв'язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування апарату  Верховної ради України Григорій Скопненко.

Виступаючи на форумі голова Вінницької обласної Ради Анатолій Олійник передав вітання від 63 виконувачів обов’язків старост у об’єднаних територіальних громадах Вінниччини.

– Хочу зазначити, що  Вінниччина проходить свій шлях в процесі об’єднання територіальних громад і в процесі децентралізації, – сказав Анатолій Дмитрович. ­ – Нам, з одного боку, легко, а з другого боку – ні. Легко, тому що вже 10 років Вінниця є локомотивом у формуванні системи надання адміністративних послуг і четвертий рік поспіль Вінниця визнається найкомфортнішим містом в Україні саме завдяки впровадженню цієї системи. Але нелегко, бо розуміємо відповідальність. Проходячи свій шлях в процесі об’єднання територіальних громад, ми проходимо його природньо, бо люди після 27 років незалежності зрозуміли, що покращити своє життя у громадах можна лише через об’єднання, через надання якісних адміністративних послуг. Так ми підходимо до поняття «демократичної культури», яка має бути у нас. Але маю і певні тривоги.  Все, що стосується зміни системи державної влади і організації влади на місцях – це вже рівень небезпеки. І нам потрібно пам’ятати, бо ми усі причетні до цього процесу і несемо відповідальність – від маленької громади до тих, хто приймає рішення. Україна проходить абсолютно свій шлях, і,  враховуючи наші національні традиції, ми маємо пройти його з честю, гідно і бути гордими за те, що зробили, - підкреслив Анатолій Олійник.

Під час Форуму було зазначено, що Хмельниччина є одним із лідерів у реалізації реформи системи місцевого самоврядування. Створюються об'єднанні територіальні громади, проводяться вибори  старост. Станом на червень 2018 року в області обрано 205 старост (загальна кількість  в Україні складає 673 особи).

За підтримки представництва Фонду Ганса Зайделя в Україні на теренах Хмельницької  області впродовж 2017-2018 років Хмельницьким Центром перепідготовки та  підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого  самоврядування, держаних підприємств, установ і організацій (Центр ППК)  реалізовується проект «Староста та громадськість: виклики сьогодення» . За цією ж  програмою в квітні 2018 року підвищили   кваліфікацію старости Одеської області на базі Хмельницького Центру ППК. 26-27  жовтня минулого року в місті Хмельницькому відбулася Всеукраїнська  науково-практична конференція «Розвиток місцевого самоврядування. Становлення  інституту старости», учасники якої запропонували провести у 2018 році Всеукраїнський форум старост у місті Хмельницькому.

Учасниками форуму є представники Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України;  Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України; асоціацій місцевого самоврядування; Центрів розвитку  місцевого самоврядування; голови обласних рад; голови, старости об’єднаних  територіальних громад областей України; представники Фонду Ганса Зайделя,  громадських організацій регіону.

Організаторами Форуму виступили Хмельницька обласна рада; Хмельницька обласна державна адміністрація; Українська асоціація районних та обласних рад; Хмельницький центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів  державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій; Хмельницький університет управління та права, Хмельницький Центр  розвитку місцевого самоврядування, об’єднані територіальні громади Хмельницької області.

Форум проводиться за підтримки Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. Фінансову підтримку проведення заходу здійснює Представництво Фонду Ганса Зайделя в Україні. В рамках Форуму видано науково-практичні посібники «Настільна книга старости», «Становлення інституту старости в Україні: перші практики» та підготовлено відео-сюжети про діяльність старостинських округів на Хмельниччині «Староста громади:  проблеми, успіхи, перспективи», а також інші інформаційні матеріали.

Голова Вінницької обласної ради взяв участь у Всеукраїнському форумі старост ОТГ. Приїхали 300 учасників

Голова Вінницької обласної ради взяв участь у Всеукраїнському форумі старост ОТГ. Приїхали 300 учасників - фото 2

Голова Вінницької обласної ради взяв участь у Всеукраїнському форумі старост ОТГ. Приїхали 300 учасників - фото 3

 

Голова Вінницької обласної ради взяв участь у Всеукраїнському форумі старост ОТГ. Приїхали 300 учасників - фото 4

Голова Вінницької обласної ради взяв участь у Всеукраїнському форумі старост ОТГ. Приїхали 300 учасників - фото 5

 

Голова Вінницької обласної ради взяв участь у Всеукраїнському форумі старост ОТГ. Приїхали 300 учасників - фото 6

Голова Вінницької обласної ради взяв участь у Всеукраїнському форумі старост ОТГ. Приїхали 300 учасників - фото 7

 

Голова Вінницької обласної ради взяв участь у Всеукраїнському форумі старост ОТГ. Приїхали 300 учасників - фото 8

Голова Вінницької обласної ради взяв участь у Всеукраїнському форумі старост ОТГ. Приїхали 300 учасників - фото 9

Вiнниця.info, фото - прес-служба Вінницької обласної ради.