5 листоп. 2018 11:18

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

84

0

Громада «передумала». На Вінниччині створили прецедент зі скасуванням довиборів в ОТГ

Громада «передумала». На Вінниччині створили прецедент зі скасуванням довиборів в ОТГ

 Громада «передумала». На Вінниччині створили прецедент зі скасуванням довиборів в ОТГ 


Громада «передумала». На Вінниччині створили прецедент зі скасуванням довиборів в ОТГ

 Зі вступом в дію нового складу ЦВК, в Україні призначили перші вибори у 123 ОТГ, три з яких у Вінницькій області. Також ЦВК прийняла рішення про призначення додаткових виборів депутатів сільських, селищних рад ОТГ від територіальних громад, що приєдналися. Серед них була і Височанська селищна рада, яка мала приєднатись до Вапнярської ОТГ. Але Центральна виборча комісія постановою від 1 листопада "скасувала рішення" про призначення виборів 23 грудня на території Височанської селищної ради. Як з’ясувалось, громада «передумала» входити до складу ОТГ…

Процедуру дооб’єднання Вапнярської ОТГ було розпочато ще з 2016 року. Височанська сільська рада провела громадські слухання, прийняла рішення про приєднання до Вапнярської ОТГ, отримала від ОТГ погодження на приєднання, документи направили в ОДА та затвердили перспективний план на сесії облради. Після чого документи ОДА подала на ЦВК для призначення виборів. Але наприкінці жовтня 2018 року Височанська селищна рада подала заяву з проханням скасувати вибори…

«Ми подали клопотання на область щоб направили на ЦВК про призначення виборів. Але з нашим щастям вийшло, що ми направили документи, і розпустили ЦВК. Потім призначили новий склад Комісії і ми направляємо в ЦВК лист-клопотання щоб пришвидшити процедуру призначення виборів у Височанській сільській раді. Все ніби добре, ми починаємо формувати бюджет на 2019 рік, 12 жовтня виходить Постанова ЦВК про довибори депутатів в с. Високому. Після того як вийшла постанова, ми дізнаємось що за ініціативи декількох місцевих депутатів та народного депутата з цього округу, сільська рада прийняла рішення про скасування попереднього рішення і направила звернення до ОДА і ЦВК щоб відмінити вибори в с. Високому», - розповідає голова Вапнярської ОТГ Олександр Горенюк і додає, що об’єднану громаду навіть не поставили до відома про прийняте рішення.

Голова Вапнярської ОТГ здивований таким несподіваним рішенням і пояснює, що громада втрачає як мінімум 8 млн. гривень у зв’язку з тим що сільрада відмовилась приєднуватись.

«Жителі с. Високе користуються медичними послугами Вапнярської ОТГ, послугами пожежної команди та іншими послугами, при цьому кошти йдуть в район, а не в бюджет ОТГ. Депутати добре розуміють, що з моменту приєднання Високого до ОТГ в об’єднану громаду будуть заходити земельні податки, освітня і медична субвенція, інші податки, загалом це біля 8 млн. гривень», - говорить О. Горенюк.

Голова ОТГ зазначає, що на бюджет громади і так є серйозне навантаження, ще й філія Одеської залізниці з липня перестала платити ПДФО, який повинен сплачуватись за місцем розміщення виробничих підрозділів.

«В місяць втрати бюджету складають біля 4 млн. гривень. Тепер ще й втрати від відмови приєднання… Не знаю чи це злий випадок, чи комусь цікаво нас «втопити».

У нас не дофінансована лікарня, яка на межі закриття. Як би ми не хотіли, але коштів утримувати два медичні заклади ми не маємо, залишиться первинка. Звичайно це викличне соціальну напругу. Лікарня існувала завдяки тому, що ми розробили програму стимулів для лікарів і доплачували з бюджету за рахунок додаткових надходжень або залишків вільних коштів. Але якщо ми ледве виконуємо бюджет, то змушені призупинити цю програму. В результаті лікарі-сумісники писатимуть заяви на звільнення, бо їм буде невигідно їздити до нас за копійки», - каже голова ОТГ.

Варто відмітити, що в Україні ще не було випадків, коли громада зверталась до ЦВК з проханням відмінити призначені довибори до ОТГ. Вапрнярська ОТГ готує позов до адміністративного суду щодо скасування постанови ЦВК про відміну виборів.

Вiнниця.info